hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [6/1/19 Update] 230 荃威花園-尖沙咀東 (經麗城花園) ...
開啟左側

[6/1/19 Update] 230 荃威花園-尖沙咀東 (經麗城花園) 相關重組

AVD1 發表於 2019-1-9 13:30 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2019-1-3 02:04
30X做荃富街的確可以係另一個出路
不過嗰頭238S失敗過......

行開左半個月, 岩岩去完遊埠返到黎香港先有時間睇下呢個 POST 原來已經發展得咁快
講真, 荃富街九龍方向 238S 確係失敗收場,
但係 934A 回程又真係做得唔算差,
如果係咁的話, 我反而懷疑其實係唔係 238S 個站或者時間上有問題出現而另人卻步.

又或者其實如果九龍方向行沙咀道, 荃灣方向跟返 934A 又或者已經係兩個世界.

我見 B2 版個 POST 有講話 30X, 230X 今年或者會有動作入西站,
今次我都有點期待下究竟九巴甚至 TD 玩咩巴戲 ...

PS. 2019 1st POST
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| Ricky403 發表於 2019-1-9 17:09 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2019-1-9 13:30
行開左半個月, 岩岩去完遊埠返到黎香港先有時間睇下呢個 POST 原來已經發展得咁快
講真, 荃富街九龍方 ...

30X入西站,我認為如果跟到建議入面個行法都有可取之處
至少好似你咁講,兜客都唔係無意義,疊住234X或者入無客位咁兜
不過當33A楊屋道一同30X疊住,就唔知命運會點啦
我認為個玩法會變咗逆走改快拉長黎提價

至於230X,如果入西站而唔加車加班開回程,根本係搵笨
西站出佐敦尖沙咀,西鐵贏哂,根本唔需要230X一齊入去
.
AVD1 發表於 2019-1-10 12:42 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2019-1-9 17:09
30X入西站,我認為如果跟到建議入面個行法都有可取之處
至少好似你咁講,兜客都唔係無意義,疊住234X或者 ...

所以就要等下今年份 RDP 出場之後會有咩講.
不過我起到諗 30X 加 230X 一齊之入西站,
會唔會係諗住同 33A 一齊玩姐.

假如將 33A 縮線, 去除荃灣一段,
荃灣楊屋道全段交比 30X 處理, 去到奧運個邊止步.
230X 就玩特快旺角.

即變相 30X, 230X 自我分拆,
再起 33A 放一架車落去 30X, 230X 兩線 (5+7 應該玩到啦兩條線), 33A 自己用 7 架車.

LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| Ricky403 發表於 2019-1-10 18:57 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2019-1-10 12:42
所以就要等下今年份 RDP 出場之後會有咩講.
不過我起到諗 30X 加 230X 一齊之入西站,
會唔會係諗住同 33A ...

但大窩口邨無位做總站呢......
要改就要33A改快逆走,葵興站應該有少少位擺條疏車線啩......
.