hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [6/1/19 Update] 230 荃威花園-尖沙咀東 (經麗城花園) ...
開啟左側

[6/1/19 Update] 230 荃威花園-尖沙咀東 (經麗城花園) 相關重組

HN745 發表於 2018-12-22 20:56 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-12-22 15:23
荃景圍天橋站同主流入區/出區方向唔同位嘅問題,似乎無解,除非荃景圍原路出入
但後者好趕荃景圍客
其實 ...

其實A31P 天橋個站 我眼見就唔超過5個人等...

而且回程都唔係好多人落... 因為大部分其實都慣左一係行去愉城搭A31 一係就揸車

同埋 因為翠豐臺樓下有小巴站 平時返學戈陣 真係見冇咁多人行過去搭234X (當然, 可能係我睇唔到

當樓下有小巴一程到地鐵站 仲點會同你行過去?

JarvenChan1103 發表於 2018-12-22 21:27 來自手機 | 顯示全部樓層
身為荃景圍人,我就30X/234X都會搭,發現30X好多時都會甩班而234X有時下繁開10分鐘一班,而返荃灣太子打後既站客量要起碼繁時12mins一班先夠載,若果九巴唔肯加資源,根本做唔到二拆三出黎,除非殺34M,縮短30甚至要34同43做整'合
S3BL100 發表於 2018-12-23 00:40 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-12-21 22:59
如果30同32H重組得到,30X可以攞走兩架蛇軌,做到日間單向20-23,逆向30
30直接縮短可以加一正或一蛇
但 ...

其實如果 30X 真係要減班減到咁,我認為應該同時簡化荃灣走線,
去程甚至來回行全條大涌道,至少走線上盡量吸引乘客回流

同埋抽到幾多架車,有時都好睇做得幾狠。
30 縮短係共識,但如果變埋循環線,西站來往荔枝角,新都會荃灣直飛美孚
再轉上荔景山,係可以做到 90 分鐘內完成一單連休,三部車夠跑

再之後睇下 39A 搞定唔搞,有機會可以合共嘔到三部正字軌出來

而蛇轉正難度應該低過直接加車,我而家已經唔會太著意計正蛇,只要唔好太過份就得。
30X 而家名義上七正四蛇,但實際上非繁應該出緊八部車。
今時今日正字軌唔一定行全日,蛇車亦唔一定只做兩繁,
撇除旺區 quota,人手反而先係最大問題

fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2018-12-23 01:00 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-12-22 15:23
荃景圍天橋站同主流入區/出區方向唔同位嘅問題,似乎無解,除非荃景圍原路出入
但後者好趕荃景圍客
其實 ...

off topic 少少
編號上其實用返234系會比較方便乘客search app同ETA
Snoopy@FB8617 發表於 2018-12-23 01:57 | 顯示全部樓層
其實挖完咁多資源
班次都仲唔到好睇既時候
或者就係說明緊230其實無咩出路

其次成條230單用尖沙咀一個客源
對打只需轉一程駁腳既荃灣線
其實好危
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| Ricky403 發表於 2018-12-23 06:38 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-12-23 01:00
off topic 少少
編號上其實用返234系會比較方便乘客search app同ETA

你想建議叫234X/234Y一pair?
.
 樓主| Ricky403 發表於 2018-12-23 06:55 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2018-12-23 01:57
其實挖完咁多資源
班次都仲唔到好睇既時候
或者就係說明緊230其實無咩出路

你可以爬番B2版文
最初 (我諗都成年前) 有一排FF過有冇可能搞尖沙咀特快
直到隔咗一排發覺好似對我黎講唔係太夠競爭,所以半放棄咗個諗法
不過後來castanopsis同tonychow兄對於荃灣西約行去荃灣西站係咪合理步行距離呢點同我起初有啲分歧
而我都好仔細咁諗,確實尾站特快非繁係可以快過西鐵,西九龍站一帶又未至於惡劣到非繁都頻頻塞車

至於駁車去荃灣站,如果係咁吸引嘅話,930X直情唔洗全日,因為荃灣市中心係駁車都唔需要,行路都到,仲有得拍兩蚊機
930X又收得貴過紅線,如果紅線本身競爭力係大,而家應該係吉車遊街緊
但事實話比我地聽唔係

230班次唔好睇,只係因為要盡量減少對原有服務嘅影響
穗禾苑80M抽車開280X情況都係一樣,280X本身尖沙咀覆蓋仲要唔大,有部分客係九龍站返工/圓方/轉車過海客
結果280X而家都做得唔差呀
230仲可以搶到佐敦紅小客,我建議嘅走線入面亦係主打西鐵到喉唔到肺嘅位,客源理應幾穩陣
固然條線未必煲得好大,但收費數一數二貴,車程短,容易回本,就夠了
.
 樓主| Ricky403 發表於 2018-12-23 07:03 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2018-12-22 20:56
其實A31P 天橋個站 我眼見就唔超過5個人等...

而且回程都唔係好多人落... 因為大部分其實都慣左一係行去 ...

如果翠豐臺連行去234X個站都唔肯,個個都係排樓下95A,咁其實係無一條巴士線會做到佢地
又或者,係而家嘅234X優勢唔夠明顯
但如果要一幢翠豐臺 vs 成個荃威花園,我會要荃威花園,起碼人多好多
而且而家好似係冇一條線係麗城一期尾站走 (48P勉強算啦),未必完全反映到翠豐臺人嘅搭車習慣

我之前朝早日日都見到唔少人行條隧道 (當然有三分一至一半係學生),其實行隧道真係好差?
我明觀感上肯定係冇樓下就有車咁好,但你咁講就似乎太過絕對
.
 樓主| Ricky403 發表於 2018-12-23 07:12 | 顯示全部樓層
JarvenChan1103 發表於 2018-12-22 21:27
身為荃景圍人,我就30X/234X都會搭,發現30X好多時都會甩班而234X有時下繁開10分鐘一班,而返荃灣太子打後 ...

234X下繁有固定10分鐘一班班次,該時段又做到頂閘上公路?願聞其詳

我所知嘅係通常就算有柯打都係補番收咗車嘅位多,圍番起數都係15分鐘一班
下繁234X嘅15分鐘一班,自從30X減班後,通常太子深水埗打後半滿以上,長沙灣開始企,但除非30X/234X齊齊20分鐘無車,否則都唔會話頂到爆閘上唔到嗰隻
如果有30X一齊拖住入荃灣,通常兩車加埋約150個客上公路
照咁睇,除咗14-15時首批通勤客加學生返荃灣會比較穩定多客外,其實正繁時無咗尖沙咀上車嗰15-25個死忠,理論上就算每班車多10-20個人回流都搞得掂

因為其實234X縮短後照全日對開15,我認為係偏密......但大涌道又有需求喺度,無得忽視
.
 樓主| Ricky403 發表於 2018-12-23 07:28 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-12-23 00:40
其實如果 30X 真係要減班減到咁,我認為應該同時簡化荃灣走線,
去程甚至來回行全條大涌道,至少走線上盡 ...

如果大河道過到,係可以咁樣做
我都贊成比30X一單快5分鐘,咁樣有啲時段就可以開密啲

30如果改循環,我始終認為麗瑤會有意見,但當然要盡力谷密30X班次嘅話,咁30做循環無疑最慳車最好
39A改動之前都有站友提過會有千里台落荃灣站問題,呢方面需要少少新諗頭去拆掂佢~

30X其實之前用緊8正3蛇,係近排冇改班次而再有1正轉1蛇
我認為可能係編定晚間會有車收,所以用L人加走就算,晚間暗盤開25
蛇車始終朝早7點開工嘅話,夜晚7點前就要收到工或者交到部車比夜更L人

如你所講,人手都係一個好重要嘅issue
咁樣似乎都代表設計路線嗰陣避免使車長惡做,同埋盡量正還正,蛇還蛇,避免車數相同但要蛇轉正 (調番轉正轉蛇係可以
其實就算正比較多使基本班次有得加密,食飯時段都要相應倒多啲字軌柯打,圍起上黎要求可能比你所諗嘅要高少少 (當然,而家嘅九巴,唔係一姐中嘅一姐或者都會盡量正轉蛇,用少一個得一個

如果要全日基本班次都做到20,當晚間喺快5-10分鐘基礎上再雙向減時5分鐘,需要7正,柯打有234C 1個字軌做後盾,都還可以
學你咁改30做循環,30X先加1正1蛇,34M減出黎嗰1正再俾30X,咁30X基本班次就可繼續做20,只係15-17分鐘時段要拉疏變20
不過我認為呢個應該係經過談判嘅修訂方案,rather than一開波諗RPP就擺上去嘅方案
當然如果九巴肯嘔少少人同車做230亦唔需要咁大改動 (睇下佢地認為搞30 hand唔handle到
.