hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [6/1/19 Update] 230 荃威花園-尖沙咀東 (經麗城花園) ...
開啟左側

[6/1/19 Update] 230 荃威花園-尖沙咀東 (經麗城花園) 相關重組

樓主| Ricky403 發表於 2018-12-26 07:18 來自手機 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2018-12-26 05:26
見各位為搵資源搵到咁煩惱,其實我而家都開始懷疑究竟西約拉荃景圍玩係唔係真係咁著數。
根本西約所有線都 ...

我唔會話你個建議唔得
但再牽涉石圍角、梨木樹、大窩口、葵涌新區,一共四條線,難度會再增加
整體而言除咗三棟屋村海壩村真空之外都算合理,我亦都有諗過類似建議,不過係32石圍角開先上象山,再落番山,行車時間會多咗但接近照顧得返荃葵每一個地方,36A繼續擺梨木樹,亦無意直接咳32M (因為32行新區先到葵芳實在偏慢,大窩口道嘅站亦唔方便轉鐵)
但而家對於新區我會轉個玩法,33A改33X行葵涌道天橋,延長九龍段加價,興芳路流水43補
如果資源、配額夠,學應該同你同區嘅tonychow站友再拆梨木樹葵涌新區大窩口尖沙咀特快,或者葵盛葵涌新區大窩口尖沙咀特快,同樣收到$10,九巴應該幾受落
楊屋道出九龍西一係上33X,一係上238X,一個$7.5一個$8.1,尖沙咀就一早穿過公園D出口入西站啦

現實係好殘酷
係,九巴要非富即貴嘅線先肯去大搞,例如條934
頹線,我始終認為,直接減班可能性大
哪怕係大線,近期都流於小修小補,甚至有啲大線都係由得佢甩班唔理 (單係荃葵單廠都有31B、35A、36B、37、234X、238X,計埋聯派仲多極多)
同時係咁收某啲線嘅車黎全日另一啲線好似好威而已

如果荃景圍真係好想要一條夠平而唔駛同荃灣西約共享嘅路線救場,最貼地 (?我唔知荃景圍有幾介意價錢) 改善交通,我會建議油荃,因為係招標線,一定本身就收得平,而只要係城巴做再加平價雙向分段 (例如$3.5),順手可以比九巴咳埋39A,一次滿足幾個願望
係唔知某啲區議員會唔會死攬邨巴,擔心邨巴走客之後就唔做,比哂要兜荃灣市中心同西站嘅油荃

234A/B呢
拆過之後,個人唔睇好
如果用234A換對外線,我相信深井會屬意換一條類261B嘅線而非好似234C/D咁要兜麗城
而如果234B一條過開唔哂10分鐘一班,議員對換嘅線要求只會有增無減,例如可能就算深井直出班次都要大部分時段20分鐘以內咁樣,深井唔直出,分分鐘要開空頭支票
而34M成條咳走,敝除轉乘優惠外,仲有荃灣站返麗城灣景要靠哂96B,無兩飛叫嘅問題
建明街站始終擺得偏西,距離荃灣站比較遠,而行過去等車,亦唔擔保快過等96B
喺荃灣站96B龍成日間唔中就積人嗰時,34M唔好講成條咳,哪怕下繁減班都難接受,有啲行得嘅人或者無所謂,但整體要人死等小巴感覺都唔好,就好似30X換230之後富華街返荃威個問題咁,當然,可以照樣有車柯打做番34M下繁,但本身咳咗線,再加番車柯打,唔同39M只係因為對外線減班而加柯打,效益爭好遠 (我自己做過34M咳哂掛牌再由對外線抽番車去34M,核突到不得了......)
34M雖然非繁無太大用途 (拖住行李去港珠澳或者走A31P嗰時轉A31囉,48X太貴,53、234B二期、灣景同翠濤閣要行唔少路),但繁時要留

的確荃景圍同荃灣西約重組,由於現實條件制約,會顯得荃灣西約「大蝦細」,但荃景圍如唔攀住西約做重組,路相應都更加難行,因為其他地區,其實比起荃景圍有230交換更加傾向死攬舊線
就連30、32H合併,都無法確認荔景可唔可以照單全收
唔係行唔到,但需要更多骨氣,保39M,數據上無法鼓勵九巴再搞好荃景圍對外線,只會有反效果
當然,油荃或者會係你心目中嘅救兵 (?)
 樓主| Ricky403 發表於 2018-12-26 07:33 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-12-26 06:14
咁要睇下你認為230算唔算得上「似樣少少嘅路線」
但如果要荃景圍直出,而九龍覆蓋大,好似你之前建議嘅九 ...

所以我都會問,而家嘅30X對荃景圍黎講,算唔算「有等於冇」

而06-15時往黃埔大部分20分鐘、少量25分鐘一班
14-00時往荃威大部分20分鐘、少量25分鐘一班
其餘大部分30分鐘一班
嘅30X,同而家30X又差幾遠呢?

如果30X全日30分鐘一班,但有再加平均3-5分鐘一班39、230系同15分鐘一班234 (X) 轉乘,又同而家就咁30X差幾遠呢?

呢度30X,或連埋30嘅服務差距,係咪230尖沙咀特快足夠補償?
當然可以話230有心益荃灣西約,但荃灣西約本來234X坐擁尖沙咀配額,搞尖沙咀特快,好難唔埋佢堆
除非荃景圍接受到荃威楊屋道旺角特快全日落尖沙咀因配額被ban,$8.9只到佐敦道 (嗱因為楊屋道係預見會推人去搭西鐵嘅,D出口配合荃灣公園嘅佈局太好了)
AVD1 發表於 2018-12-26 09:18 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-12-26 07:18
我唔會話你個建議唔得
但再牽涉石圍角、梨木樹、大窩口、葵涌新區,一共四條線,難度會再增加
整體而言除 ...

其實我上文個建議係留左資源比葵涌邨全日埋條 237A,
當 32 食到 33A 之後,成條 33A 嘅資源就可以放返出黎比 30X、230X + 237A 所用。

至於 36A 搬去象山個方面,原因係我想搞到我心目中條 32 做石圍角加新區,
為慳返一架車嘅原因而將 32 留返起石圍角,36A 轉上象山補數,
當然 36A 留返起黎木樹的話,32 個總站搬去象山我都覺得係冇咩問題,
話哂 33A 都有成 8 架車,32 又有 7 架車;
我個建議會係:
32: 7 > 8 (如果去象山)
33A: 8 > 0
30: 5 > 6
30X: 11 > 0
230X: 0 > 9
32H: 2 > 4
237A: 0 > 6 (要加密的話搵 37 找數)

32M - 保留

假如呢個 plan 過到,第二個 step 我就會建議 39A 拉去葵興站,全日 20 分鐘一班,
補返現有 30 搬走左之後冇得去大連排 + 荃灣東個邊。

我了解拉埋另外個幾個區做係會另難度增加,
但我都幾肯定成個 pool 大左係易做好多。

至於油荃線,問心,我其實起幾睇好九記會投到條線,
另外,就算真係比九記投到,九記將油荃放西約個機會都大過荃景圍好多。

提外話:我 n 年前都講西約自己搶條 40 返黎都唔知為乜,
而家深井咁想 234D 全日,當年根本諗油荃,甚至拉埋深井一齊爭取條 234D 都好過而家呢條 40。
對於西約黎講,40 真係用黎擺線多過乜;仲要當年咁搞,搞到碼頭個邊冇左條線去九龍東 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Snoopy@FB8617 發表於 2018-12-26 14:19 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-12-24 20:22
其實如果睇返樓主對 234X 客量分布既觀察,麗城拆尖咀特快而唔係旺角特快,唔係唔合理的,可能仲更合乎佢 ...

對麗城來講
無論尖咀特快定旺角特快都係開心
唔係話拆尖咀唔合理
只係老九角度覺得做唔做得過就第二回事

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2018-12-26 14:44 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-12-24 22:56
比起一般尖沙咀特快,230蝕少咗2000-2300出尖沙咀加0700-1200入新界,可以投放番更多資源去多人方向
講成 ...

其實好多好多人搭車都唔介意要轉車
再講本身有D組合點都要轉車冇得揀
更唔講有一批人搭9字頭線上環轉鐵其實去灣仔

參考返68X同268X既組合
唔係真係咁大問題bo...
基本上深長荔同油尖旺各有旺場時段
分開做有佢既好處
日間非繁客量其實大家差不多...

彌敦道左轉亞皆老街係有時要等一兩轉燈
但未至於講到因此線都唔開得
41A既客量亦間接說明旺角特快對尖沙咀來講都可以接受
再睇埋兩條新線268X/287X
亦似乎唔多受左轉因素影響
當然有得改善就更好

我覺得無論點搞都好
西約/荃景圍中西九線都唔應該再入大河道
而尖咀特快當然會吸引過旺角特快
但如果尖咀特快做20分鐘一班
旺角特快可以做到15分鐘一班既
尚算可以balance返個速度問題

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL100 發表於 2018-12-26 14:56 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2018-12-26 09:18
其實我上文個建議係留左資源比葵涌邨全日埋條 237A,
當 32 食到 33A 之後,成條 33A 嘅資源就可以放返出 ...

36A 代 32 做象山,結果係象山無車出旺角

根本睇上葵格局,係無理由同西約/荃景圍一齊重組

同埋你搞一場大龍鳳,最後荔景山都係要四部車做 32H
(而且上埋祖堯麗瑤既話,我唔肯定四部車夠唔夠跑),減得三部。
但原來我將 30 兩邊斬短、變循環線、半粒鐘一班,都已經減到兩部車出來,
咁真係不如唔好搞咁多野,增加受影響人數搏 ban,而效益又相當有限

直覺話我知 32H 最多只能同 32M 重組,但我未諗到一個好既方法

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| Ricky403 發表於 2018-12-26 15:14 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2018-12-26 14:44
其實好多好多人搭車都唔介意要轉車
再講本身有D組合點都要轉車冇得揀
更唔講有一批人搭9字頭線上環轉鐵 ...

不過68X拆線前,深長荔同油尖旺真係五五比
但而家越搞越搞,都係268X愈做愈旺,68X都避唔過愈做愈縮,只因要谷埋同路上大欖嘅69X/265B

青衣係另一個情況
41A有多個尖沙咀,係有條件出多啲客,又收到$8.9,但九巴反而唔大搞,平價44繼續開個位數
當然有少少係因為44前面有仲蝕嘅41,更需要陰乾同削弱存在感

屯門63X  vs 58X/60X搞成點,唔駛多講
不過63X本身落美孚都趕趕地客

其實咁樣證明似乎旺角分界,即使拆線前好似68X咁理想五五比,由於唔同地區各有競爭,影響拆線後客量,好難平衡深長荔同油尖旺服務水平
以荃灣西住宅區情況,之前30X個數據大約講咗深長荔同油尖旺係三比七,234X都係差唔多
深長荔可能就算荃威開,經哂麗城、大涌道,非繁都係20分鐘一班,甚至都唔夠客要開30分鐘一班
呢個似乎亦唔算得上咩好好結果

真係想拆旺角特快,倒不如放棄比荃景圍爭尖沙咀線,學S3BL兄或AVD1兄,荃景圍夾楊屋道咁玩
拆旺角特快,喺而家30X/234X九龍段客量分佈下,唔太做到荃景圍夾麗城咁玩,而可以開密車
麗城如果唔夾荃景圍夾深井,亦係焗做尖沙咀特快
S3BL100 發表於 2018-12-26 15:21 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-12-26 07:18
我唔會話你個建議唔得
整體而言除 ...
的確荃景圍同荃灣西約重組,由於現實條件制約,會顯得荃灣西約「大蝦細」,但荃景圍如唔攀住西約做重組,路相應都更加難行,因為其他地區,其實比起荃景圍有230交換更加傾向死攬舊線

但同一時間,荃景圍可動用資源/廢線係多過西約少少

正如我之前提出,如果 30 39A 合共嘔到三部車出來,
30X 已經可以自拆。我而家甚至覺得,
就算唔蛇轉正,30X+230X 各 30 分一班(同埋去程唔再入大河道,
心水都係 30X 做荃灣東、230X 做楊屋道),都未必差過 30X+230

至低限度,出旺角油麻地仲可以做到 15 分一班聯合班次。
當然基本盤 230X 係可以上到 20 分一班,但視乎佢地肯唔肯蛇轉正,
同埋其中一個方向部分時間真係可以開 30 分的

到時西約就由得佢地自己拆掂佢。
當然對西約未必係最理想,但對荃景圍似乎真係好過 30X+230

而如果西約夾深井,受惠人數更多

深井想要 261B 係一件事,但旺區 quota 問題,
佢地夾西約做尖咀特快,最多一個方向入彌敦道,應該易過 261B 全日

當然問題係車從何來,我而家傾向認同搵 234A 234B 重組未必咁易
(兩條線繁忙時間仲有無空間減班?),34M 應該要變兩味…

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| Ricky403 發表於 2018-12-26 15:21 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-12-26 14:19
對麗城來講
無論尖咀特快定旺角特快都係開心
唔係話拆尖咀唔合理

我認為$10尖沙咀特快,比$8.9旺角特快更啱九巴口味

至於旺角特快如果收$9.6,荃灣市好難搭佢出太子旺角,可能係要去信和以南先有吸引力,同時亦要去到黃埔,先方便收咁貴
但尖東站入黃埔,道路網所限,快極都要15分鐘,出番黎反而5分鐘搞得掂,一轉加咗20分鐘,成本就又加17%了,亦要再嘔車獨立搞黃埔伊院問題,濟唔過...
AVD1 發表於 2018-12-26 17:07 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-12-26 14:56
36A 代 32 做象山,結果係象山無車出旺角

根本睇上葵格局,係無理由同西約/荃景圍一齊重組

其實我上面搞咁多野,除左要搵車出黎之外,
係想楊屋道嘅人上將來條 30 而唔係上 33A。

當然直接縮短 33A 了事係最佳方案,
問題係大窩口邨根本冇位放車,
否則而家 930 早就應該搬上去大窩口了。

當然,我對呢啲所謂大重組係持開放態度,
不過上面講到 30X 大減班後又唔見得 230 密得去邊,
呢啲原則性嘅問題,我覺得係有需要表下態先。
LJ7006 = MF5119 = AVD1