hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [6/1/19 Update] 230 荃威花園-尖沙咀東 (經麗城花園) ...
開啟左側

[6/1/19 Update] 230 荃威花園-尖沙咀東 (經麗城花園) 相關重組

樓主| Ricky403 發表於 2019-1-1 08:00 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2018-12-31 19:23
2.
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1106542-1-1.html

2. 我嘅理解都已經喺個帖嘅回覆到
即使搵到一班非繁時,深長荔叫比較多客,仍然過半數都未能做到
何止話5:5,個情況會係4:6都摱摱緊
拆出黎做,一定會面對唔少潛在問題同麻煩
3. 唔係青衣唔敢做尖沙咀特快,而係區會1998年 (或2000年頭) ban咗41/41A/44重組做41A/44A/241X方案
而41改旺角特快亦幾年都改唔成
青北41、44本身唔到亞皆老街以南同油麻地,青北亦唔想兜青南出去
無論拉41、44去經過亞皆老街同加士居道中間一段彌敦道,定呢段彌敦道叫人行路去中郵或亞皆老街又好易有反彈
咁點會有拆做尖沙咀特快嘅空間?

至於你話兩小區做驚唔夠客呢家野
我認為可以參考下而家934個客量
934做得一個半小區,總站擺港島,主力做中上環呢啲so-called兩味位,仲收到$18,要加駁腳錢先同紅線睇齊
結果搞咗一年,唔見得好吉車遊街,客量係唔好但每班車平均都有20個坐出去
230做足兩個小區,我唔明悲觀嘅理由係邊度
西鐵?之前先討論過西約荃景圍行到西鐵站大部分人受唔受
價錢?收$10,比而家貴$1但依然平過鐵路$0.5,平過鐵路加駁腳$4,競爭力起碼大過934啦
駁腳+紅線慣性收視?呢樣旺角特快更加受影響喎,旺角上落紅線逼少大半段彌敦道走廊,競爭力更大

更重要一點係,旺角分界暫冇平衡到營收同觀感嘅方案 (有都要等30/39A重組成功有車攞,或天降),佐敦分界有 (唔需要天降,只要用234X代荃景圍山腳,再加轉乘優惠)
.
 樓主| Ricky403 發表於 2019-1-1 08:13 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-12-31 22:00
quota 問題,我傾向認為加少少車係可以,但唔可以去到太過份,亦唔可以唔考慮

如果有 quota 的話,將 30 ...

其實由30X改快失敗起到而家,尖沙咀都新增咗一啲巴士線,包括但不限於:14X、213X、280X、796P
之前留比30X用嘅配額,或者已經送走咗,要唔返

又或者,當年其實30X入到尖沙咀嘅潛台詞就係要234X唔再入尖沙咀
但或者係一次改兩樣更容易被反對收場,所以算盤係先改30X入到尖沙咀
再攞住34M<>30X、鐵路去縮走234X

.
Snoopy@FB8617 發表於 2019-1-1 19:01 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2019-1-1 08:00
2. 我嘅理解都已經喺個帖嘅回覆到
即使搵到一班非繁時,深長荔叫比較多客,仍然過半數都未能做到
何止話5 ...

2.
咁深長荔又唔係得一千零一種做法
我自己冇詳細度篇建議
但就咁search下都有好多玩法

3.
當年做既重組無詳細資料搵到
但估計241X唔會冇青南份
咁241X做大半個青衣出尖咀紅土
個基礎大過230唔少

都係個句
搭934唔一定只係去中上環同灣仔
(Again 中上環又變埋兩味位?)
轉一轉鐵/巴士已經可以去埋東邊同南邊
當然你可以話咁做咩唔全程鐵
但搭鐵去到荃灣都係要轉多程
咁選擇轉934都有幾出奇?
長途車一樣可以做駁腳線

重申多次唔係話你條230唔吸引
問題係全日有冇咁多人要荃景圍+西約來往尖沙咀
從而作為一條全日線既唯一客源呢?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2019-1-1 19:06 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2019-1-1 08:13
其實由30X改快失敗起到而家,尖沙咀都新增咗一啲巴士線,包括但不限於:14X、213X、280X、796P
之前留比3 ...

其實咁多條線入去尖咀
近幾年都只係少左一條203
再睇下對岸近一兩年6/9字頭開煙花咁
跑贏晒西/南港島線減車

五六年前做建議就真係要諗埋路面Quota
而家根本係運吉話有就有話冇就冇
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| Ricky403 發表於 2019-1-2 00:37 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-1-1 19:01
2.
咁深長荔又唔係得一千零一種做法
我自己冇詳細度篇建議

只要九巴唔願意收少人錢
深長荔都係離不開大涌道或德士古道+荃灣路咁去
局勢同而家唔會爭好遠,都係繼續頹
其實同樣以荃灣為例,52X擺深水埗年代同而家入到旺角比,客量都多咗唔少
歷史以黎,除咗214外,純深長荔線越玩越少,純尖沙咀特快反而越玩越多
拆荃景圍+麗城尖沙咀,我相信情況至少比拆荃景圍+麗城深長荔好
一黎而家淨係麗城尖沙咀都養到半條線
二黎荃灣西住宅區多一條真特快,可以吸鐵路客回流
三黎可以因為特快加入邨收貴啲,貼近一程西鐵票價,降低回本門檻
基於二、三,尖沙咀獨立拆出黎會比深長荔拆出黎好

觀乎而家三巴玩特快線取向,客量已經唔係第一concern
巴士公司話唔夠客,其實係話俾議員聽,唔想擺車落你嗰區
運豬話唔夠客,係要斬線或縮線交數
934、936客量唔多,934更加係勉強夠客,九巴依然擺緊佢地做荃葵青No. 1喎
.
 樓主| Ricky403 發表於 2019-1-2 01:04 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-1-1 19:06
其實咁多條線入去尖咀
近幾年都只係少左一條203
再睇下對岸近一兩年6/9字頭開煙花咁

的確配額係運豬話有就有話無就無
但荃景圍有咩條件使得運豬肯開綠燈,比佢條旺角特快入埋尖沙咀?
荃景圍唔願意咳走深長荔服務,無計㗎喎
.
castanopsis 發表於 2019-1-2 03:30 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-12-24 20:22
其實如果睇返樓主對 234X 客量分布既觀察,麗城拆尖咀特快而唔係旺角特快,唔係唔合理的,可能仲更合乎佢 ...
麗城就自己拆掂佢,分分鐘仲可以夾深井做尖咀特快,解決更多問題,問題係車從何來

麗城夾深井免問

以前住過一排深井,身邊亦有唔少親友喺入面住
佢地出油尖旺,多數都係搭52X出美孚轉紅線
唯一係佐敦返深井有機會搭紅小

深井夾麗城,速度上無能力搶走佐敦紅小客
而無紅小既尖沙咀,只係直接搶走咗52X班轉鐵客,九巴角度仲收少咗錢
唔化算

castanopsis 發表於 2019-1-2 03:53 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-12-30 18:10
1/4/5.同意
2.Again, 深長荔客量真係咁差?
3.Quota制同八萬五一樣

長深荔客固然佔234X客量唔細既一個部分
但你要記住,234X唔似得以前68X全日開緊個位數字班次
人地長深荔獨立成線都仲留到15分鐘一班
西約<>長深荔獨立成線,班次肯定上到30或以上
234X拆線旺角分界係唔work,樓主拆230做尖咀特快,方向係正確

問題係荃景圍

荃景圍本身有條件同楊屋道夾,拆旺角特快,再拉直30補位
樓主拆條尖沙咀特快俾荃景圍,本身唔符合佢地利益
特別係條30X班次跌落30分鐘一班,就更加顯得服務非但無進步,甚至有倒退之嫌
然後AVD1個解決方法,係拉埋象石、深井落水,嘗試解決荃景圍西約困局
但結果係象石同深井都得唔到佢地想要既嘢,講到底只係將個問題推咗落第二區

我立場係,兩慢兩快
兩快:230做荃景圍西約開尖沙咀特快,30X變荃景圍/楊屋道<>旺角特快
兩慢:234X縮佐敦加回程直行大涌道,30拉直去何文田同時取消41/45/46(拉6C上麗瑤補位)

個方案務求做到荃景圍同西約都各自做到想要既嘢
而就算搵第二區攞資源,都係來自41/45/46三條廢線
谷密30/拉長6C之下,被開刀既區服務都會相應有改善
咁就大家都贏
castanopsis 發表於 2019-1-2 04:00 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2019-1-2 01:04
的確配額係運豬話有就有話無就無
但荃景圍有咩條件使得運豬肯開綠燈,比佢條旺角特快入埋尖沙咀?
荃景圍 ...

荃景圍無,但楊屋道有
上面講咗,開230唔係問題
但唔代表唔能夠同時做埋荃景圍楊屋道旺角特快
楊屋道人口急升之下,其實justify兩條線都入尖沙咀
S3BL100 發表於 2019-1-2 11:20 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-1-2 03:53
長深荔客固然佔234X客量唔細既一個部分
但你要記住,234X唔似得以前68X全日開緊個位數字班次
人地長深荔 ...

荔景往來荃灣沙咀道唔駛補位?

仲要拖埋 41 45 46,41 青衣有無補償?
搞到咁大規模,就算你話受影響地區有著數都好,好明顯唔係好多地區人士想見到咁既重組,
實際上除左區域性重組果期之外,九龍新界無出現過一次過捆綁超過四條線既重組,
而區域性重組已經名存實亡

fb.com/scientisthk2usa/