hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [6/1/19 Update] 230 荃威花園-尖沙咀東 (經麗城花園) ...
開啟左側

[6/1/19 Update] 230 荃威花園-尖沙咀東 (經麗城花園) 相關重組

S3BL100 發表於 2019-1-2 11:21 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-1-2 04:00
荃景圍無,但楊屋道有
上面講咗,開230唔係問題
但唔代表唔能夠同時做埋荃景圍楊屋道旺角特快

如果二拆四,荃景圍楊屋道旺角特快入埋尖咀既話,
西約尖咀特快就唔會擺荃景圍,而係擺深井喇

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| Ricky403 發表於 2019-1-2 12:05 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-1-2 03:53
長深荔客固然佔234X客量唔細既一個部分
但你要記住,234X唔似得以前68X全日開緊個位數字班次
人地長深荔 ...

我承認自己喺30X/230/234X呢組線入面,有些少「跟紅頂白」,取西約捨荃景圍
因為荃景圍30X太頹,部分人直頭出五次30X沿線先搭一次30X (因為唔想塞大河道沙咀道同等到石化嘛)
所以我認同Tonychow兄建議,拉234X入愉城巴總,加轉乘優惠,令荃景圍有比較似樣嘅新服務之餘,亦保留30X沿線疏車直車,再新增密車三飛轉乘補償

聽你咁講,二拆四唔係唔得,但我會建議先拆我條230出黎
之後荃景圍再由30/39A減車,拆半日荃景圍楊屋道特快落旺角至佐敦 (或黃埔),姑且叫39X或239,30X再減班,長遠非繁一小時一班用3輛車,繁時30/60分鐘一班用4-5輛車
即30X/230/234X一組,之後30/30X/39A/230X另一組,避免一次過改動太多
車數大概會係:
30 5>5>3
30X+230X 11>6>9
34M 3>2>2
39A 3>3>2
230 0>7>7
234X 12>11>11
我同S3BL兄立場都好清楚,改動盡量細,牽涉較少區份,同時用車由呢啲區份自己拆掂佢
你個方案,要荔景放棄30,同時硬食45/46減車,但無甜頭補償 (拉6C入麗瑤?九巴會話路費太貴兼夾塞到麗瑤塞唔返祖堯喎),我唔認為荔景會肯同意
就連30/32H,我都係不抱樂觀,所以最終修訂後,呢份建議先暫時由得30X頹一排
反正荃景圍出旺佐即使有服務提升,都幾肯定唔會係用30X名義去做,30X都係繼續被抽車的份兒
castanopsis 發表於 2019-1-2 12:08 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-1-2 11:20
荔景往來荃灣沙咀道唔駛補位?

仲要拖埋 41 45 46,41 青衣有無補償?

91/93/93A做緊車海去沙咀道
人地班次密過你,價錢平過你,走線快過你
根本荔景山去荃灣,十個有八個搭緊小巴,其餘兩個搭緊地鐵,30重要性近乎0
真係要補,天水圍M線加雙向分段已經足夠有餘

至於41青衣,要補返44/42A<>30轉乘
講真,新30唔使塞入旺角,同時44/42A/30班次都會密過41兩三倍
轉車唔會差過直車
當然最好都要俾返一兩部車青衣,加密44又好,俾948都好

你話重組規模大,我覺得可以一步一步做,無需要一步到位
最major既一組重組(30拉直/加密,換45/46/41取消)可以趁沙中線局部通車既時候做
鐵路通車cut兩三條線係等閒
等呢組嘢搞掂先再改30X做楊屋道特快,最後再funnel資源落相對唔急既230(西約尖咀特快)

最後,上面講咗
西約夾深井,係直接downgrade 52X班客
唔可行
 樓主| Ricky403 發表於 2019-1-2 12:20 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-1-2 04:00
荃景圍無,但楊屋道有
上面講咗,開230唔係問題
但唔代表唔能夠同時做埋荃景圍楊屋道旺角特快

楊屋道離西鐵站近
有荃灣公園下,行過去根本好方便
所以綁住楊屋道,我會更加質疑荃景圍楊屋道特快落到尖沙咀嘅可能
正如S3BL兄所講,會係荃景圍夾西約開230,抽30X、34M、234X水,而深井繼續用52X、234AB同深井夾西約開234E,抽34M、234AB水,而荃景圍自己拆旺角特快嘅取捨

230開咗之後,其實荃景圍根本唔再需要多一條尖沙咀直車,楊屋道本身有西鐵,亦唔太需要尖沙咀直車
所以綜合你同S3BL兄、AVD1兄意見,或者喺開230後,如果荃景圍同九巴願意將30、30X、39A用車進一步抽去開荃景圍楊屋道旺角特快嘅話,總站黃埔、九龍站或西九龍站嘅話,或者會係同時平衡荃景圍同西約利益下嘅較佳結果
不過我呢兩日都比較忙,或者稍後先整理到相關班次、車時等資料
castanopsis 發表於 2019-1-2 12:29 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2019-1-2 12:05
我承認自己喺30X/230/234X呢組線入面,有些少「跟紅頂白」,取西約捨荃景圍
因為荃景圍30X太頹,部分人直 ...

30X雖然頹,但其實亦未至於無客
條線客量跌,原因係因為觀延搶走曬彌敦道黃埔流水同荃市黃埔客
本身荃景圍個基本盤,其實仍然喺度,而且唔差得過西約好多
我唔認為可以唔顧30X班客既感受,直接減到30分鐘一班

而坐得30X,都係貪一程過
你用39M轉234X補償荃景圍,藥石亂投矣

重組規模大,可以慢慢一步一步做
重點反而係每一步都要有甜頭,有服務上既改善
同時重要既嘢要先做,唔急既擺後面

全組重組入面,其實最有逼切性既,係荃景圍楊屋道旺角特快
西約荃景圍楊屋道三區入面,楊屋道條33A最唔似樣
230反而逼切性無咁高
而要砌荃景圍楊屋道特快,30拉直係前設
所以得出30拉直>30X轉特快>開230既次序

你個方案,要荔景放棄30,同時硬食45/46減車,但無甜頭補償 (拉6C入麗瑤?九巴會話路費太貴兼夾塞到麗瑤塞唔返祖堯喎),我唔認為荔景會肯同意

係,拉6C上去補45/46
45/46加埋都無6C咁密,荔景山服務絕對係有進步

至於九巴肯唔肯做
6C拉上麗瑤,要加4部車
45/46取消,節省13部車
答案顯而易見

特別係45/46都係蝕錢線,九巴絕對係成組重組既最大得益者

樓主| Ricky403 發表於 2019-1-2 12:31 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-1-2 12:08
91/93/93A做緊車海去沙咀道
人地班次密過你,加強平過你,走線快過你
根本荔景山去荃灣,十個有八個搭緊 ...

前面荔景嗰到,大西北M線荃葵沿路都係上客,雙向分段相信唔可行,九巴亦唔會拖低天水圍葵芳客嘅觀感同拖長佢地時間玩自己
反而30/32H合併,半小時一班或者會過到荔景都唔定 (假如搭得小巴嘅都搭咗小巴)

深井夾西約我唔認同會降級52X班客
52X去程先收緊$9.6,美孚轉如果係西鐵亦唔見得方便,相信大部分人都係搭到西站轉西鐵,而234A/B只係$5-$6,更加唔好講幾多客走咗去96號小巴
52X回程收到$11.5,但搭得西鐵,點解唔搭多一個站去總站上234A/B?
深井本身交通唔方便,只要地區肯削234A/B服務同運力,尖沙咀特快相信吸納番96號轉西鐵客,就可以$0變$10.8/11.1,234AB轉車客,都有$0.9/1.9/5.1/6.1變$10.8/11.1
52X出美孚轉嘅都多收$1.2/1.5,係回程少收$0.4/0.7,但都係嗰句,回程有幾多人荃灣總站$7樓下嘅車唔坐美孚就落車去上$11.5嘅52X?
深水埗旺角一程直達就都話條氣順少少姐,$11.5嘅價位真係冇用佢駁腳嘅理由
 樓主| Ricky403 發表於 2019-1-2 12:41 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-1-2 12:29
本身荃景 ...

我嘅理解同Tonychow兄一樣
30X而家個經營狀況好難搞得掂,不如削車比230,原有一程過乘客繼續預時間等車
九巴而家搞完ETA之後喺頹線成日收車,相信都係捉住呢一點去做,條數亦似乎有改善
唔願等太耐車嘅,就用234X<>39A、39M、230 backup,有234X先到亦可上車

荔景嗰到,6C係補到麗瑤,但只用得短車嘅祖堯你又諗住點做?同時30係荃葵方向嘅車,6C完全唔關事,只係填到45同勉強46個位
事先講明,梨木樹用過北河街街市去反36B改快,唔知麗瑤會唔會用6C做唔哂46堆位而唔比46取消
castanopsis 發表於 2019-1-2 12:46 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2019-1-2 12:20
楊屋道離西鐵站近
有荃灣公園下,行過去根本好方便
所以綁住楊屋道,我會更加質疑荃景圍楊屋道特快落到尖 ...

楊屋道部分住宅區離西鐵站絕對有距離三寶班客去西鐵站既距離,拍得住麗城
如果落尖沙咀quota有限,只可以俾一條線入去既話,肯定係230優先
但既然落埋尖咀唔會比起擺西九龍站/黃埔用得多車好多,有quota既話入埋去唔係問題
真係怕影響230既,一係就keep住擺黃埔
旺角上落西廊之下,紅磡去楊屋道未必完全無吸引力
仲可以擺平黃埔<>QE阻力位

深井繼續用52X、234AB同深井夾西約開234E

都係一句,深井夾西約開尖咀線,係直接搶緊52X,等同倒米
深井家陣最逼切要開既,係全日城隧線
其次可能會係234A拉長去葵興芳大量排之類
為咗滿足西約有尾站特快,而抽深井資源做佢地唔太需要既嘢,我覺得唔理想

一組重組要多贏,唔能夠以一個區本位去重組
而係要考慮每一個區最想要既嘢,然後盡量滿足各方需要

S3BL100 發表於 2019-1-2 13:38 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-1-2 12:29
本身荃景 ...
西約荃景圍楊屋道三區入面,楊屋道條33A最唔似樣
230反而逼切性無咁高
而要砌荃景圍楊屋道特快,30拉直係前設

33A 最唔似樣但同時楊屋道整體配套好過荃景圍唔少

同埋 30 拉直唔見得係荃景圍楊屋道特快既前設,亦無可能過到荔景山一關,
除非你同時加車補返 30 做緊既位,但到時會變左同直接由 30 減車無分別

我留 30 但兩邊斬短,愉景新城 - 美孚循環,新都會後直出美孚再上荔景山返原線,
半粒鐘一班已經可以減兩部車,
配合埋 39A 改路,又可以減多一架

又或者,30+32H 重組,兩條荔枝角至荃灣沙咀道之間同路,
飛起葵盛(係唔知過唔過到佢地一關),各自一粒鐘一班,都有機會過到荔景山,又可以慳三部車

三部車倒返落 30X,再蛇轉正,已經可以做到 30X 半粒鐘一班,
再加大家都好想要果條楊屋道特快 230X 大部分時間廿分一班

唔好又講話咩有小巴又或者可以 265M 269M 加雙向分段,過唔到就係過唔到。
你堅持荔景山可以咁搞既話,我建議你諗定 contingency plan

fb.com/scientisthk2usa/
castanopsis 發表於 2019-1-2 13:40 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2019-1-2 12:31
前面荔景嗰到,大西北M線荃葵沿路都係上客,雙向分段相信唔可行,九巴亦唔會拖低天水圍葵芳客嘅觀感同拖 ...

一次回曬你兩個帖

先講荔景<>九龍
荔景嗰到,6C係補到麗瑤,但只用得短車嘅祖堯你又諗住點做?同時30係荃葵方向嘅車,6C完全唔關事,只係填到45同勉強46個位

邊個話6C取代45/46唔會入祖堯?
講真,6C以前就話大車都班班爆,家陣既客量,轉曬做短車都無問題
未來屯馬線局部通車,就更加

短車何來?45/46/30加埋已經18部

記住,46本身佐敦止步
6C由美孚掃到落佐敦,絕對唔係“勉強補得曬”,係完全補得曬
如果你係針對佐敦道兩個站,可以再加轉乘
46本身全日都開緊25-35分鐘既垃圾班次
6C取代46一嘢加到10分鐘一班,然後絕大部分站位不變,咁都有理由反對?

反而45真係有何文田需要用轉乘解決
但6C/新30本身密車,30用界限街/太子道西出入何文田又快過本身45
整體絕對無點退步
尤其荔景山部分位置可以直接行落山搭30

前面荔景嗰到,大西北M線荃葵沿路都係上客,雙向分段相信唔可行,九巴亦唔會拖低天水圍葵芳客嘅觀感同拖長佢地時間玩自己
反而30/32H合併,半小時一班或者會過到荔景都唔定 (假如搭得小巴嘅都搭咗小巴)

以荔景荃灣巴士乘客數目,再除6(三條線,班次各自密30一倍)
每班都唔知有無5個要拍卡落車
10秒行車時間,基本上唔會有影響

當然,都有考慮過搵32H去補30
但如果循呢個方向去補,我會新32H新區葵盛二選一,否則條線真係太慢

深井夾西約我唔認同會降級52X班客

第一,小巴唔到西站
96C/M轉西鐵簡直搵笨
96其實站位都唔近,小巴成日無位,我認識既人都係有車就上,唔會特登等96

第二,用返ETA數據,不難理解點解深井班人慣用52X轉車

52X只係14.1分鐘已經美孚落車
234A要22分鐘先到西站
本版絕大部分建議都會234A/B合併籌車,合併完之後既234B,更加要26.7分鐘
然後西鐵荃灣西<>美孚,要6分鐘

所以,用52X轉車會快過用234A/B轉車足足15分鐘

無錯,52X係貴過234A/B,但同時美孚去尖東,本身平過荃灣西去尖東
埋單其實用52X轉西鐵/紅線出尖沙咀,真係唔係貴好多
多數人都唔會為咗價錢專登花15分鐘出西站轉車

而逼深井僅餘既5.1/6.1西鐵客平均每程俾10蚊樓上
最簡單既方法,莫過於將234A改去葵芳,然後陰乾234B
只要西站班次跌到落20-30,班客肯定會乖乖地上52X/261B
同時234A亦會食到唔少302客(302條走線真係同32H一樣咁重口味,有234A我第一個轉投)