hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有關荃灣西站一帶過海服務
開啟左側

[其他] 有關荃灣西站一帶過海服務

053h4 發表於 2018-12-27 15:49 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-12-27 15:50 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-12-27 15:51 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-12-27 15:53 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2018-12-27 13:45
呢個其實無咩意見
不過西站直上公路道路安排上唔夠愉景直接就真

問題係唔見得兩者都有幾大條件全日

前者荃灣西一站上公路,運吉首先可以同你講有鐵路服務,其次可以行去祈德尊新邨搭934

後者經楊屋道,首先要諗930再縮擺邊,其次要考慮埋本身隔一條大街就有930X,有冇咁多客出嚟,定係到頭來其實係互相搶客

荃灣西係有潛力,但問題係附近本身既有路線令到好難分拆
除非將930X拉上去荃威,跟30X走線上公路,咁沙咀道就搭荃灣西咁做...但就兩條線都要全日
 樓主| kay 發表於 2018-12-27 16:10 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-12-27 15:53
問題係唔見得兩者都有幾大條件全日

前者荃灣西一站上公路,運吉首先可以同你講有鐵路服務,其次可以行去 ...

唔開全日都可以半日

如果鐵路係萬能,930X都唔會全日
呢個唔係理由

搶客問題,其實都唔係第一日搶

依家就係西站有潛力
先要提出獨立開線

而唔駛理930/A/X/934/A現況
當然930A開半日會簡單好多

世界很簡單 人類很複雜
10598C 發表於 2018-12-27 16:22 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-12-27 16:10
唔開全日都可以半日

如果鐵路係萬能,930X都唔會全日

930X行好多位都係唔近地鐵,至少本身沙咀道、德士古道,過海巴士係路線上有絕對優勢,相反西站特快係對住條鐵打

我係指如果930A半全日,楊屋道一段會同930X互相搶客,分薄客源

再者,934、930各自都做緊荃灣西,但觀乎兩/三條線非繁忙時段客量,未必比到信心比巴士公司做大西站半/全日特快
Ricky403 發表於 2018-12-27 16:25 來自手機 | 顯示全部樓層

城巴真係想做西站嘅話,930A半日啦
不過而家城巴似係後悔嗰個多啲,連930X都未到好俾心機嗰陣,930A分分鐘唔肯做大

無他,城巴唔敢玩原路出入,又要停滿樂搶福來邨,荃灣西站自然塞條930落去算
其實條數計得啱啱好
西站樓得西站總站係食到,930擺喺西站霸住個位某程度上係為防止九巴再拉934甚至936過去搶
Ricky403 發表於 2018-12-27 16:34 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2018-12-27 13:48
荃灣過海個餅自從 930 延長後愉景新城後已經亂哂龍
連運輸署自己而家都搞到頭都大埋
...

其實好易劃姐
荃灣市大涌道以西、路德圍/街市街以北歸934系
荃灣市大涌道以東、路德圍/街市街以南歸930系
有條睇住930X定線黎劃嘅934A,局勢其實好清楚
leo_ku 發表於 2018-12-27 16:38 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| kay 發表於 2018-12-27 16:50 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-12-27 16:22
930X行好多位都係唔近地鐵,至少本身沙咀道、德士古道,過海巴士係路線上有絕對優勢,相反西站特快係對住 ...

沙咀道本身就係想食晒兩家茶禮但問題係,既然都係行,西站不如行落MTR?

海之戀入埋伙,個帶起碼有3個選擇

既然城巴本身係西站插旗
西站又最近海之戀,有優勢唔好好用

一個唔該九巴又搞小動作,咁倒不如先下手為強

好似油荃
真係做晒荃灣西新樓,TD都夠膽咁樣劃條平日開全日既油荃
TD好難唔批剩係做荃西既過海線

唔通好似市中心個帶,兩間公司N年後先訓醒搞特快過海咩
世界很簡單 人類很複雜