hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 標示着馬鞍山綫以鑽石山為終點站的指示牌 ...
開啟左側

標示着馬鞍山綫以鑽石山為終點站的指示牌

iPenguin 發表於 2018-12-28 22:34 | 顯示全部樓層

反而有興趣睇到大圍到鑽石山通車之後個閃燈路綫圖會點
到底會整塊「馬鞍山綫」貼上去再剪開鑽石山對上嘅貼紙,定係原塊重造?
clivetock 發表於 2018-12-28 23:11 | 顯示全部樓層
iPenguin 發表於 2018-12-28 22:34
到底會整塊「馬鞍山綫」貼上去再剪開鑽石山對上嘅貼 ...

印過張馬鐵去到鑽石山嘅貼紙貼上去,replace咗依家嗰張咪得,港鐵大把錢使乜喺度剪剪貼貼
KTL-A137 發表於 2018-12-29 09:21 來自手機 | 顯示全部樓層
i-Lens 發表於 2018-12-28 22:21
指住馬鞍山線去左面,但左面係C出口,右面先係去馬鞍山線既通道喎 ...

有 lift 果邊係 A 出口喎
而 A 出口大磡村果邊係有轉車通道
所以一路指向左係冇錯
kei_hk 發表於 2018-12-29 11:39 | 顯示全部樓層

iPenguin 發表於 2018-12-28 22:34
到底會整塊「馬鞍山綫」貼上去再剪開鑽石山對上嘅貼 ...

閃燈圖就唔會再攪/唔需要再搗﹐反正相關車站都沒有閃燈。

要做的就是更換面層的 "膠布"﹐在鑽石山站上面加馬鐵的一丁點路線﹐圖例加番馬鐵路線的對應顏色。

出來效果有如九龍塘站﹐不過無再伸廷去旺角東站。
或者有如金鐘站南港島線﹐但海洋公園站消失了。

話唔定﹐有M車退役都仲未可以整走閃燈圖上面的所有 "膠布"。

kei_hk 發表於 2018-12-29 11:58 | 顯示全部樓層
KTL-A137 發表於 2018-12-29 09:21
有 lift 果邊係 A 出口喎
而 A 出口大磡村果邊係有轉車通道
所以一路指向左係冇錯 ...

留意幾部賣票機

A出口一邊係有車站控制室﹐有隻大窗的﹐窗前則邊有幾部賣票機﹐無板封部機後面的。

而B/C出口一邊﹐最初係全圍版﹐後面係一大個空間﹐預留大堂及自動樓梯落月台。
之後加了2間鋪﹐賣票機就有圍板封了後面﹐職員要在後面"密室"去操作賣票機的。

所以﹐張相應該係向B/C出口影﹐相的左手邊唔會係轉車通道﹐右邊才是車站擴建的位置。
左方影到的店舖﹐就係間 "爭氣" 外賣壽司。

另一個細節位係相中的自動樓梯。

在大堂面向A出口的話﹐會係左方(擴建一邊)入閘機﹐右方(商場一邊)出閘機。自動梯係左方落月台﹐右方上大堂﹐同上面張相剛剛倒轉的。

而面向B/C出口的話﹐左方係(商場一邊)出閘機﹐右方係(擴建一邊)入閘機。自動梯左邊係上大堂﹐右方落月台﹐完全配合相中的方向。

alexleechaksum 發表於 2018-12-29 13:08 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-12-29 11:39
閃燈圖就唔會再攪/唔需要再搗﹐反正相關車站都沒有閃燈。

要做的就是更換面層的 "膠布"﹐在鑽石山站上面 ...

其實如果淨係開到鑽石山嘅話
閃燈路綫圖嘅鑽石山站上面應該只會多咗轉車站個圈
連馬鞍山綫嘅啡色都唔會見到...

kei_hk 發表於 2018-12-29 13:20 | 顯示全部樓層

alexleechaksum 發表於 2018-12-29 13:08
其實如果淨係開到鑽石山嘅話
閃燈路綫圖嘅鑽石山站上面應該只會多咗轉車站個圈
連馬鞍山綫嘅啡色都唔會見 ...

如果個圈頂向右伸廷馬鐵線 做一個 L 形的路線顯示﹐唔係無可能的。
或  個圈係向下﹐再伸出馬鐵線出來﹐再轉向上穿過觀塘線。

到時﹐就會出現到馬鐵線在閃燈圖上。
乘客亦可得悉鑽石山站可轉乘馬鐵﹐至於馬鐵有什麼車站就睇則邊的全網絡圖。

浸大小晴 發表於 2018-12-29 19:16 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-12-29 22:16 | 顯示全部樓層
浸大小晴 發表於 2018-12-29 19:16
個人非常關注馬鐵開到去鑽石山後, 疏導能力有幾大 (只通去鑽石山的話, 東鐵線係唔洗減卡住), 個人認為應該 ...

假如..... 紅磡站真係要推倒重來。

馬鐵就最少會先通鑽石山﹐會唔會去到何文田就日後才知有無機會。

但係唔代表東鐵會一直會保留12卡車﹐直至屯馬線(全線)通車為止。

要知道兩件事 :

1 係東鐵係更換訊號系統﹐工程係進行中﹐而千九係唔會裝新訊號系統的﹐使用中的訊號系統亦夠晒期。
所以新訊號系統完工﹐可以正式上線使用﹐千九就唔可以再出車﹐就要由新車取代﹐亦即係會展開減卡換新車的過程。

我相信訊號系統會比紅磡站重建﹐會更快完成。

2 係現時批烏蠅頭的狀況﹐我都唔知仲可以涯多幾多年。有傳言批車﹐有個別組件已經去到整無可整的地步﹐只係用不同方法去吊命。
強行繼續用都得﹐但係可靠性就......。

我相信新訊號系統ready後﹐就會盡快換新車﹐以提升整體列車的可靠性﹐減少壞車的機會。

dennis28a 發表於 2018-12-30 00:23 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2018-12-28 14:45
純粹度位﹐都唔駛裝埋上去的。

你話 "派貨" 派錯車站﹐這個解釋就合理少少﹐不過機會唔係太高。

其實果一塊只係膠板加膠貼紙,正常情況成塊拆落撕走舊貼紙再裝返上去就算,極少情況下會帶成塊膠板換。

之不過咁,明明只係臨時,點解要「換餡」呢?直接貼貼紙係燈箱外唔開燈就得,反正入面果塊先係最終方案。

通常咁做一定大多有部門要開燈箱影相交功課,多過有人無心之失。
所以講「度位」既人絕對正路過「派錯貨」,而且個指示牌既方向係錯既,更加證明係專登。

PS:塊牌後面仲係「《屯馬綫 屯門 / 鳥溪沙」,裝左牌點會裝一半唔裝一半呢?更加證明馬鞍山綫塊牌錯方向。
惡意回復是不道德的行為。