hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組隧巴 606 671 (606X 全日)
開啟左側

建議重組隧巴 606 671 (606X 全日)

Ricky403 發表於 2019-1-3 03:11 | 顯示全部樓層

671早幾年提議過減剩兩繁兩班176特快,鑽石山渣都無得剩
換606返黎唔要嘅話,671遲早再被針對cut服務

不過以黃大仙區區議會嘅議政態度,又的確不能排除鑽石山同彩雲攬住一齊死嘅可能
反正9拉上彩福已經發生過一次
反正到最後,其實606/671對調九龍總站相信都係配菜,要就做,唔要罷就
有好野唔要,到時食咗屎唔好喊就真
.
ricky 發表於 2019-1-3 10:04 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-1-3 01:35
幾大場龍鳳?只係將 606 671 兩條全日線加埋兩味線 606X 重組,
最多再配合埋 608 宏通街加站,已經唔係 ...

606同671本身都係頹線,但各自獨市位,唔改動最好。當然我有主觀因素,自己去北角炮台山首選坐671,甚少坐116,係事實,但呢樣嘢同樣發生鑽石山、新蒲崗同彩虹的乘客上車。如果你咁想兩條線互補的話,倒不如直接將兩線在東隧口提供免費轉乘優惠仲快捷。

前荃葵青區居民
ricky 發表於 2019-1-3 10:25 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2019-1-3 03:11

671再cut就變繁時服務,176只係在觀塘去南區係快咗,但唔係全日服務,其實都係損失。
不過,運輸署通常都會在鐵路啟用初期大執巴士線,但一過時間就唔會點理,改去搞新鐵路地區的巴士線,所以運輸署再改動671的機會好細。

671的客量在繁時仍然維高客量,港島去九龍坐滿至頂閘,九龍去港島就坐滿,只在非繁客量麻麻。

前荃葵青區居民
 樓主| S3BL100 發表於 2019-1-3 13:42 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2019-1-3 03:11

「黃大仙區區議會嘅議政態度」,淨係呢條 thread 都已經有個樣辦

不過咁,606 671 個 case,我覺得 9 拉上彩福果單有分別
(而 9 我認為仲有一個捉佢地心理既玩法,就係 9+9X,但離題太遠啦)

一來鑽石山係換線,唔係無補償;
相比之下 9 由彩虹道同黃大仙總站抽走,雖然佢地的確係好山頭主義,
但事實又係拎走之後無野直接換俾人,得 BBI 或者叫人行幾百米/坐其他替代品

二來彩雲同鑽石山都係屬黃大仙區,對比起彩福對黃大仙而言屬隔離區
鑽石山都可能會俾面彩雲。
反正呢個區好多時係同一個黨/社團支部夾好一份對 RPP 既回應,
地區層面亦未必有人願意做千古罪人,我相信 606 671 對調總站係有機會過到

當然,如果過唔到既話,劇本應該會同你所講差唔多,
606 拆線照做(係唔知彩雲無野交換下,對無左全日鰂魚涌太古車會有咩反應),
然後 671 陰乾,照樣掟入九龍灣商貿區,非繁可能減到一粒鐘一班

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2019-1-3 13:47 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-1-3 10:04
606同671本身都係頹線,但各自獨市位,唔改動最好。當然我有主觀因素,自己去北角炮台山首選坐671,甚少坐 ...

你開舖頭做生意,日日蝕錢,所以繼續一成不變、日日燒錢係最好

606 日日小西灣入東隧口要至少九個字,兜走晒班潛在客源搞到唔夠客,
所以繼續一成不變,由得班客日日兜到 2046 先入隧道,或者走去坐其他交通工具就最好

鐵路通完就唔會點理巴士線?692 用左幾多年取消呢請問?
再望下隔離 B2 版,南港島線通左幾多年?590 又可以繼續維持現狀?
除非你覺得定線不變但瘋狂減班都係維持現狀囉

ricky 發表於 2019-1-3 14:33 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-1-3 13:47
你開舖頭做生意,日日蝕錢,所以繼續一成不變、日日燒錢係最好

606 日日小西灣入東隧口要至少九個 ...

606對咗九龍總站,港島路線又係咁兜,點樣改善到606呢?唔好將啲咁好嘢俾鑽石山先得架。

671搬站,鑽石山變成無巴士去北角、黃竹坑同鴨脷洲,根本唔使諗。
彩雲同安達臣自己開線過去你心中的銅鑼灣仲實際。

前荃葵青區居民
 樓主| S3BL100 發表於 2019-1-3 23:47 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-1-3 14:33
606對咗九龍總站,港島路線又係咁兜,點樣改善到606呢?唔好將啲咁好嘢俾鑽石山先得架。

671搬站,鑽石山 ...

606 拆線後,606X 固然筲箕灣尾站,但 606 都會飛起鰂魚涌太古,
單程慳 15 分鐘,又有幾兜?

你鍾意攬住對鑽石山根本唔係主流選擇既 671 去北角同南區,結果會係同彩雲一齊攬住死;
如果彩雲因為換唔到更有用既野返來,而反對 606 拆線減班及/或飛起鰂魚涌,到時東區都俾拖累埋一齊死。
損人害己,兩巴下一步應該會繼續陰乾 671

利害關係,我同 Ricky403 兄已經同你分析得好清楚

至於你話彩雲同安達臣夾份開線,會增加繁忙地區車流,即係唔使開。
如果運吉批准安達臣開線過港島西既話,晨早開左

ricky 發表於 2019-1-3 23:55 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-1-3 23:47
606 拆線後,606X 固然筲箕灣尾站,但 606 都會飛起鰂魚涌太古,
單程慳 15 分鐘,又有幾兜?

唉﹗加乜線都係影響交通流量啦﹗借口啫。
606最兜係行耀東,反而我覺得鰂魚涌同太古城可保留,耀東cut唔到乜都係慢。
你的606X唔係鑽石山站起步,睇唔到佢與606有咩關係,根本就係兩條獨立線。

你鍾意點講就點講,但我只想講,606同671點調法都係繁時多人搭,非繁無乜人搭,得606X係先前係「最正常」的走線。
前荃葵青區居民
 樓主| S3BL100 發表於 2019-1-4 00:28 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-1-3 23:55
唉﹗加乜線都係影響交通流量啦﹗借口啫。
606最兜係行耀東,反而我覺得鰂魚涌同太古城可保留,耀東cut唔 ...

藉口?你鍾意點講就點講,但改變唔到運吉唔俾你開新線入旺區既事實,
除非你相應減返其他旺區路線數目及班次

彩雲要有車過港島西,無論係銅鑼灣定中環,都係要拉舊線先得。
咁 111 我已經講過唔可行,671 係唯一夠時間拉上去又唔使加新資源既選擇

耀東有幾兜?望下呢條片先:

https://www.youtube.com/watch?v=FlMHZ4VsStI

東廊北角落橋 34:20,太康街/愛信道交界 48:45,
推算如果出隧道後直出西灣河,的確可以慳 15 分鐘

然後太安街筲箕灣道交界 51:50,兜完耀東落返筲箕灣道 59:35,
都係不過八分鐘時間。你自己再搵下其他筲箕灣道直去路線既行車片,
如果唔上山而直去,呢兩個 reference point 之間有無得瞬間轉移?
答案係唔得,沿路都要食燈停站,坐底都要用 3-4 分

就算你計埋東行因為要兜耀東而要入埋太康街太安街,呢段都係再加多約三分鐘落去,
加埋都十分鐘或以下,都係唔及鰂魚涌太古用多果 15 分

再望下九龍方向,今次我唔搵 606 行車片,搵條同樣民康街入東隧既 613 去參考:

https://www.youtube.com/watch?v=MLvoy264w6o

太古城道筲箕灣道交界 8:40,入東隧約 25:50。

如果係西灣河尾站,估計 8:40 轉入東區走廊,因此九龍方向鰂魚涌太古都係用多 15 分

再望下呢條片,606 阿公岩道到康怡廣場:

https://www.youtube.com/watch?v=Rqc7qnRI1g8

原來只係用左 11 分半,就算你唔兜耀東,可以隨意門瞬間轉移,慳到既時間都唔及飛起鰂魚涌太古

換言之,兜耀東只係用多 5 分鐘左右,根本你所謂「最兜係行耀東」既講法唔成立,
問題純粹係上山加落山既觀感問題,所以我同時 606X 全日埋,兩條梅花間竹班次

況且,鰂魚涌太古有鐵路替代,鰂魚涌更加轉少一次車,耀東無,
你已經唔使旨意飛起耀東而唔補償人

---

至於你話 606 671 非繁點都無乜人搭,呢個已經係可以改線既理由

講到好似改完之後非繁都無乜人搭,而無視客量潛在增長帶來的分別,另一個選擇就係陰乾囉

ricky 發表於 2019-1-4 09:46 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-1-4 00:28
藉口?你鍾意點講就點講,但改變唔到運吉唔俾你開新線入旺區既事實,
除非你相應減返其他旺區路線數目及 ...

當你今次解決到彩雲至銅鑼灣的交通問題,但佢地再要求去埋灣仔至上環,好似111咁行,咁你又點解決先?

606同671對調總站當唔係大問題,但你呢個方案仍未搞掂日後要求加經灣仔至上環的問題。

前荃葵青區居民