hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴有意提升青衣區巴士服務
開啟左側

[小道消息] 九巴有意提升青衣區巴士服務

mrm23 發表於 2019-1-4 12:59 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2019-1-4 12:36
本來41唔改都有得做﹐因為西鐵未通紅磡﹐所以青衣人來講﹐你點坐車都係相約時間。

當西鐵通紅磡後﹐就有 ...

響紅磡坐左半年寫字樓,
跟本紅磡<>九西/新西巴士最大死因
係塞到冇譜的路面交通...

黃埔站通左之後,我放工未試過搭巴士。

未通地鐵之前,
下繁 2E 紅磡廣場番大角咀,
最誇張試過用左差不多兩個鐘先到奧海城..
地鐵五分鐘到旺角..
我點爬都花唔到一個鐘去奧海城..
s3n370 發表於 2019-1-4 13:20 來自手機 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2019-1-4 10:26
講真,三條疏車線換一線密車線好過啦...
加密 45 至 15 分鐘一班再送一堆彌敦道雙向免費轉乘,
已經夠取 ...

三換一當然好

而小弟嘅前題係連18都拉埋落水
咁玩,45唔駛開足15分一班都可以大執46
053h4 發表於 2019-1-4 13:25 | 顯示全部樓層
愛民唔洗坐車落深水埗?南昌又唔洗去廣華?

20拉去海麗,E21A有雙向分段值頭18/45九巴想執埋佢就真

有無人有guts叫封家硬食咁解。
簽名被屏蔽
leo_ku 發表於 2019-1-4 13:28 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-1-4 13:25

20拉去海麗,E21A有雙向分段值頭18/45九巴想執埋佢就真

搭18咪做到lor... 下下叫對家幫你執手尾講笑嗎?
s3n370 發表於 2019-1-4 13:37 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-4 13:25

南昌去廣華,搭6F或者118先啱數
hadboy5 發表於 2019-1-4 13:38 來自手機 | 顯示全部樓層
點解唔放棄何文田反而放棄土瓜灣,點計需求大過何文田山掛
kei_hk 發表於 2019-1-4 14:12 | 顯示全部樓層

mrm23 發表於 2019-1-4 12:59
響紅磡坐左半年寫字樓,
跟本紅磡九西/新西巴士最大死因
係塞到冇譜的路面交通...

嘩~~  你真勇敢﹐坐2E去到大角咀。

西鐵通紅磡之前我已經在紅磡返工﹐家住青衣。
最初1-2年都會用41返工﹐之後都改投44 > 6C/6F。
去到有美孚紅VAN之後﹐就改投紅VAN。

放工就睇心情﹐慳錢就41﹐想去MK行個圈就6C/6F 去油麻地落車行去轉44。

差不多西鐵通紅磡﹐我就試下行上紅磡站>尖東>尖沙咀>青衣﹐發覺原來時間係差不多的﹐車費仲好似平少少。

去到西鐵通紅磡後﹐返工放工我就一律改投鐵﹐完全不用考慮巴士。
除非﹐想去旺角行個圈啦。

那時開始﹐土瓜灣﹑紅磡區要靠巴士出入就開始打破﹐不同路線都有出現減班的情況。
但係小巴8號就加強左火車站去家維村(何文田)一段﹐原因不用多解。

其後﹐公司搬離紅磡﹐之後就好少去紅磡區。

地鐵通黃埔後﹐間中去客公司都會到紅磡(工廠區)﹐但係而家會用黃埔站﹐比起用紅磡站更好。

紅磡區的路面交通﹐真係即時比鐵路打破晒﹐整體客量進一步下跌。

而家一眾路線(包括41﹐6C/6F..........)﹐基本上都好難打救﹐都係吊鹽水。
假如沙中線會開到何文田站﹐就會連土瓜灣一帶都可受惠鐵路﹐巴士的命運又.......。

053h4 發表於 2019-1-4 14:16 來自手機 | 顯示全部樓層
41/45邊有得救,拎條服務穩定可以長存的E21A頂埋咪算lor, 20拉長取消埋18,兩家都得益。
238X 發表於 2019-1-4 14:30 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-1-4 13:28
搭18咪做到lor... 下下叫對家幫你執手尾講笑嗎?

先不論佢講嘅嘢同你有時剝奪人哋選擇嘅所謂「建議」有得揮

佢直情講埋九巴連 18 都想摺,你都有 quote 嗰句嘢,你都仲係要提 18 as an alternative,除咗「唔聽書」,我真係諗唔到講咩好
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
053h4 發表於 2019-1-4 14:45 來自手機 | 顯示全部樓層

其實唔係想減少選擇,但而家聲稱改快線,好少部分人快左,原有廣大乘客利益受損 要滿足少部分人想快的欲望,點都要有補償掛?九巴根本18/41/45都唔想做係人所共知,減班減到不似人形要上對家,佢有方法解決到問題先好改。