hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣西站秘聞
開啟左側

[小道消息] 荃灣西站秘聞

castanopsis 發表於 2019-1-25 03:51 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2019-1-20 16:16
alternative 問題有其他版友補充咗,唔再重覆多次。
至於你話等車問題,唔明你點樣得出個結論。
首先,就 ...

好appreciate你計條數出來
我工作性質雖然要用stat,但已經無用手計好多年
所以數就好難幫你check

無理解錯既話,你上面條數,conclusion係——
假設等一架20分鐘一班既巴士,同10分鐘一班轉10分鐘一班
雖然平均等車時間一樣,但後者個等車時間個variance會細咗
變咗密車轉車等車時間更有預算

理論歸理論,實際歸實際

你話班客見到ETA顯示18分鐘先有車,就唔會去等
我又問返你,798/263/269D開線既時候都係20-30分鐘一班
呢幾條線一樣做起咗

根本有需求既時候
自然會有唔少人肯等疏車線換一程過
更何況638C就算加埋額外等車時間,去沙田/新界東都仍然會快過其他乘車選項

JU2541 發表於 2019-1-25 14:11 | 顯示全部樓層

我想問問...
依家講到去邊...
點解我睇左最尾兩頁好多都係同西站冇關?

純粹有人春天都未到就發早夢?

人一九,腦便殘
053h4 發表於 2019-1-25 14:20 來自手機 | 顯示全部樓層
中環灣仔繞道通車左一星期,以隔離台962C乘客每日報數的行車時間,睇唔到荃灣西去東區唔行繞道的理由。經沙田去荃灣的諗發應及早放棄。
alpha003 發表於 2019-1-25 16:26 來自手機 | 顯示全部樓層

JU2541 發表於 2019-1-25 14:11
我想問問...
依家講到去邊...

只係講緊某版友異想天開,去荃灣仲要入沙田既638c。。。
castanopsis 發表於 2019-1-26 02:23 | 顯示全部樓層
JU2541 發表於 2019-1-25 14:11
我想問問...
依家講到去邊...

略略釐清返個討論次序

1. 運輸署打算招標荃灣西站<>港島東線
2. 小道消息無講究竟港島東總站擺去邊,唔少版友話應該拉入柴小
3. 053h4話柴小碌到北角上公路太慢,寧願拆多條線柴小直出經長沙灣入荃葵
4. 我認同西站港島東線以外,拆多一條線單做柴小,但反建議經沙田入荃灣

最後幾版,基本上都係釐清緊我個建議既細節
其實唔算離題太遠,但如果覺得我騎劫咗個帖,在此講聲唔好意思

講真
隔離帖有版友話荃灣西站<>港島東線,個總站會擺西灣河
究竟條線會唔會兜筲箕灣,尚且未知
但至少睇到運輸署某程度上都覺得柴小碌到北角太長,選擇分開處理
0生同我個建議,我唔覺得真係咁離地

castanopsis 發表於 2019-1-26 02:28 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-25 14:20
中環灣仔繞道通車左一星期,以隔離台962C乘客每日報數的行車時間,睇唔到荃灣西去東區唔行繞道的理由。經沙 ...

再重申
我絕對支持招標既 荃灣西<>西灣河 線行繞道西隧
特別係有風聲話會招標 火炭<>西灣河 線
條招標線無原因要經沙田入荃葵

但柴小唔同
柴小碌到北角先入繞道,明顯太慢,呢點你上面都有講
如果要處理柴小去荃葵,經沙田對柴小人而言係有用過碌北角
alcc172517 發表於 2019-1-26 09:07 來自手機 | 顯示全部樓層

荃灣西站過海早早係城巴地盤,港島東更加唔洗講,點解仲要招標呢?似乎只係青山公路一帶走線一帶入左九巴地方。港島方面都大概行筲箕灣道+英皇道,鰂魚涌或者北角上橋,總站放筲箕灣。柴小其實都有工商區,繁時可以用幾班特車/加班車身份拉入去既
Ricky403 發表於 2019-1-26 20:31 來自手機 | 顯示全部樓層
諗諗下,既然638C係叫638C,荃灣沙田跟38B走到沙市,再直去東隧直入柴小,似乎係柴小一邊最可能玩嘅全日線
九城亦各有各好,同荃灣西灣河線一樣
柴小去荃灣市,尤其大河道,唔介意轉車真係太多選擇,638C打大河道,難做
荃灣東反而比較好,因為轉車都焗用巴士轉巴士,打一程過有得做
930X始終20分鐘一班,唔見得係轉車好選擇
回程入柴灣,夾啱時間等930X轉788/789可以接受,但柴斜轉780觀感都唔係好
Ricky403 發表於 2019-1-26 20:34 來自手機 | 顯示全部樓層
當然,最後始終有可能係柴小只開兩繁單向,行繞道西隧,呢層就睇各方取捨
kmb71k 發表於 2019-1-26 21:40 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2019-1-26 20:31
諗諗下,既然638C係叫638C,荃灣沙田跟38B走到沙市,再直去東隧直入柴小,似乎係柴小一邊最可能玩嘅全日線
...

除非"638"有隧巴路線用緊
否則巴士公司係唔會阿茂整餅加個C字喺後面

仲有如果荃葵青區要開港島東路線
相信巴士公司會依然取捨西隧
唔會走去行繁時會塞車既繞道同東隧

以上回應,是否可行?是否合適?