hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 比亞廸等於申通等於bjbus?
開啟左側

比亞廸等於申通等於bjbus?

HR1377 發表於 2019-1-11 10:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

+ n# Y" C$ H! E0 a  L6 N9 }( X! H( B5 h2 y, @# ]$ ]
會員bjbus在B2, R1等分版版張貼文章風格與之前被永久停版的比亞廸和申通相似,懷疑三名用戶為同一人。3 O) `( }  X" y6 K! m; w* S- d
相關帖子: + D: A* Z: r1 m
' J0 P# G: Q8 j; {( u
3 V# W  K+ H, _1 }6 F0 A
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1087834-1-1.html
# P& V! @* x6 R* E! _) Q, g
/ r: t( l+ B5 I2 B' _" O9 O! Nhttps://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1107193-1-1.html" w1 Q' T) d" _' J

2 J; C& P- o  S: ]1 w" Fhttps://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1108773-1-1.html6 e$ A; n( Q5 `9 X( z6 G2 Q

4 ^4 q7 d$ M+ v8 Z& `9 S8 Chttps://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1106842-1-1.html* v( R) a0 ?8 n( j, _: _
/ {( f$ D: n2 g' l
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1062699-1-1.html
, {) P6 M' N3 F& R* y
$ {. V1 y, s5 V2 J& f; ~4 Fhttps://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1062555-1-1.html
" h  ]; m/ a. b9 [# }6 ^+ e: o: [/ S& S
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... ead&tid=1087739
: s8 P9 i9 Y9 r! N# x

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
99MAN + 1 + 10 證據確鑿,建議永ban
3asv6 + 1 + 10 支持長期搞事,有無搞錯!!!!.

查看全部評分

FBI2 發表於 2019-1-11 12:19 | 顯示全部樓層
你想太多了,有些事情,還是難得糊塗比較好
allen_814 發表於 2019-1-14 09:52 | 顯示全部樓層
你數漏左victorwong888
半隱退
GR1473 發表於 2019-1-17 13:08 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
admin69 發表於 2019-1-18 19:06 | 顯示全部樓層
經調查後,暫時未有證據顯示bjbus與任何其他戶口有確實關係,包括IP check等。由於本站採取寧縱勿枉的方向,恕本人未能單憑文章風格相似而判定有關戶口是分身 (因為很多人的文章風格相似)。
# l1 v0 ^0 ^, Y+ j( C9 Z2 Y7 Q! }- p
0 g9 p7 g* r' t" t- A. g0 P: o如果任何站友有更確實的證據 (舉例說:重覆地出現相同的錯別字),歡迎向站方提出。各位可以參考以下的舉報文章: https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1087834-1-1.html  ' g' @6 p( q! K0 l/ k" C+ i3 Y0 A

' ]% p# @4 t9 Y- C( b9 }' g樓主亦可更詳細地列出理據,單憑樓主的一堆URL,實在難以跟進。1 M: Q1 Z" |3 {: {$ F( d; o

) }) N, n, u0 `( yadmin69

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
3asv6 + 1 + 1 上面0個位0甘有本報警囉!焚書坑儒犯邊條法.

查看全部評分

sancouve 發表於 2019-1-19 00:38 | 顯示全部樓層

8 m, F3 Q" J1 D& q樓上admin用我個post做例子,簡直受寵若驚,當堂充滿動力搵資料。
, B6 A/ _9 i9 A' ~% p5 E2 z) t! ~" r# G5 ?  U9 `
首先,點解IP會唔同?我相信係因爲bjbus(下稱bj)換咗電話,而且佢似乎經常用流動數據上網([1],依解像度判斷,2016年第三季,bj用嘅係iPhone 5/5s/SE;嗰一刻之後至2018年尾之間某一個時間,改用X或之後嘅手機 [2])。
! P* Q5 H( |" V9 {2 G# K3 h# j- U0 z2 ^) y
1 Q: X; B; e/ A5 G0 K% d; h講起手機,就一於講返上次我搵到嘅兩幅圖 [3],分別屬於已停板嘅深圳比亚迪(比亞迪)同埋上海申通(申通)。對比 [2],可以見到只有左上角顯示訊號嘅地方喺手機軟件更新後有唔同,而參考 [4],亦可以確認bj同樣有更新手機。& x# |% v4 v9 ?) K
9 X- l& Z  z- q1 W5 _
申通已經被停板,我無法仔細翻查貼文記錄,但係我可以肯定佢一開始嘅文章全部係關於鐵路,而且係用簡體發表;同樣地,bj一開始亦係經常用簡體字喺鐵路板出現 [5]
3 o* E+ Z  Q7 D* ]  Z
3 q5 I( }0 @; M1 i5 G  A( tbj被三度停板,其中喺2017年5月25號嘅一次停足一年零九十日 [6],係目前佢經歷過最長嘅一次。比亞迪嘅註冊日期係大約兩星期後,喺同年6月9號 [7]。根據個人經驗,完成註冊嘅所有程序大概需時一個禮拜,換言之比亞迪係喺bj停板大概一星期後申請戶口。' d/ S* [: p) D! k# g4 z! T

: P9 U: B8 ]: S/ u+ x比亞迪曾經問過「為什麼澳門有錢,但不買歐洲巴士」[8],而bj就問「點解中國公交唔買歐洲巴士」,更加話「中國的大城市經濟環境好,理論上應該有錢買進口公交車」[9]。比亞迪問「何謂『女巴哭喪』」[10],又嘗試向另一板友查詢「女巴」定義 [11],bj就問「什麼是女巴?什麼時候全退?」[12]
! M( j6 B# _0 o- r% S7 V' c( `/ l: I$ c8 T
Google上面搵「bjbus」,第一個結果係「北京巴士」,同「深圳比亞迪」又或者係「上海申通」嘅關係顯而易見;加埋上面幾段,我相信呢度咁多嘢已經夠證明幾個戶口嘅關係。
! k0 g4 W; t# v: U8 s2 G  ?/ l# R, W- D' ?
& U' g$ ?$ q0 F; d4 ~7 k
P.S. 要搵返停板嘅人講嘅嘢都唔容易,各位見到有唔對路又有時間嘅,建議用archive.is將個post備份,之後要搵嘢都好搵好多
$ A/ m# b& U- ]' t

評分

參與人數 4iPower +800 aPower +3 HugeC +21 收起 理由
admin69 + 800 https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-
384047x + 1 + 10 辛苦唒!
99MAN + 1 + 10 Huge C
3asv6 + 1 + 1 有人係要玩0野根本無0野可以check到!.

查看全部評分

Ban我啦ban我啦我冇問題㗎我
3asv6 發表於 2019-1-23 18:15 | 顯示全部樓層

& G* E7 T5 n! _4 `* o' X7 ~) E* n4 i* ?
終於永停,仲有似與比亞廸有關似只有以下兩個...
) G" E7 c; a) u5 k; W
& v2 x8 X; w, A! l) iqunow:呢個只係多灌水外又未太搞事,又未要趕佢走+ X# b# Z! x1 n* @0 C1 M; N
地步.但據過往經驗一有戶口永停,一0的比我覺懷9 X5 M$ f5 \4 Z
疑的戶口態度同貼文風格即刻大變.好似"比亞廸"戶# M2 d3 O% K! L: f9 q$ E, }
口永停後,申通即用翻繁體貼文態度由過往非常低調
3 {& {( O# e5 ^  q" |1 Y- Z. J似無乜0野突變得囂張.
& T1 S$ ^0 r1 l- o2 y
; L7 G2 F# K) S* J5 S7 j" l; j, U# l廖文丞:呢個更有比亞廸影子,貼文我行我素.好有
. Q  p  ]6 C6 k+ Q' ]+ V比亞廸,bjbus同申通永停前係要貼搞事文.比人"扣"* e- b7 I" y0 o9 L) M
幾多唔緊要,最緊要霸氣大於一切.仲有同過往分身9 U  y" U0 {; k: q+ s  d$ h
戶口一樣係死不認分身.
+ _2 R3 v1 m) e0 A. v1 ?' g% J1 x: R' H6 Y- w7 D8 [# i
下一站可能係廖文丞,亦有可能係0的雪藏無貼文殭$ O5 w# T3 V* A5 g$ @
屍戶口.有人唔妥我貼文歡迎"扣"飽佢,印象仲有個
" L: a/ Z0 y+ x- W" }9 u' q不明已忘記的戶口都加個比亞廸分.id有個big字,: j( Z( [0 ^4 G& G' _& W
完全唔覺眼佢有貼文.希望呢個戶口係真"CD-Rom"+ X- n. ~1 x! a" @* h
唔係再一個比亞廸分身吧.今次趕比亞廸走仲証明
* h! V3 L; L. R0 ]* {1 K呢度admin有做0野同要做0野底線0係邊..." z; \& b! }1 O  A% V# J
6 q0 o, y/ }- J2 q  H4 J
最後希望連呢個日日搞事的戶口被永停唔係佢一大, R$ g# e% B2 q0 ~' {3 d
批戶口翻黎先兆,呢度仲未夠亂.
' |2 d( f$ m- _4 t2 B4 Y7 T. _

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
99MAN + 1 + 10 淸剿比亞迪尚未成功,同志仍需努力.

查看全部評分

未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
FBI2 發表於 2019-1-24 10:00 來自手機 | 顯示全部樓層
3asv6 發表於 2019-1-23 18:15/ o$ @: O- Y( q" b. a8 U+ s
終於永停,仲有似與比亞廸有關似只有以下兩個..." Z, S( x9 x; }! ~4 e1 F$ ?* W: ]

4 T; j7 Y9 s7 t/ l% Bqunow:呢個只係多灌水外又未太搞事,又未要趕佢走4 B) d3 Y& D' `2 P

& Y3 P5 X( k5 k6 _打咁大篇野,我只想講十個字:' k7 [9 W, n6 M0 s  r6 L
"若要人不知,除非己莫為"7 t8 L7 ]' @4 Q2 W
2 w# q7 c2 I& s+ s# c% j
請好自為之
tonychow 發表於 2019-1-24 12:40 | 顯示全部樓層
follow 下。其實 IP address 係一個好易改動的資料。
" J  T: M3 K7 ^2 \8 t$ {例如我手機有用 Avast SecureLine VPN 服務 (安全考慮,因為有需要時會連接公眾 Wi-Fi),基本上可以隱藏自己 IP address,亦可以用唔同 server (單係亞洲,已經有香港、台北、首爾、東京同新加坡)。
9 u2 s: e2 P3 ?( Y$ N我會覺得用 IP address 會係一個唔可靠斷定分身的做法。站方有無考慮過加入其他方式,例如電話號碼 (亦可以同時作 2FA 用) 等資料認證身份?