hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 E22A 改經六幹及屯赤,並更改編號為 E29 將南特快 ...
開啟左側

建議 E22A 改經六幹及屯赤,並更改編號為 E29 將南特快

樓主| ViviTse 發表於 2020-5-11 18:57 | 顯示全部樓層

ate214 發表於 2020-5-11 18:41
究竟你想做咩客?
屯門去機場定將軍澳去機場?

主要係想做將軍澳<>屯門、將軍澳<>東涌、將南<>機場,而視乎龍運情況睇吓做唔做到屯門<>機場/東涌。
行六幹+屯赤,應該唔會比依家塞觀塘道差好多,加上可以去埋將屯(呢個係兩邊區議員都一直爭取嘅嘢)。

至於黃大仙嫌 E22 慢而閘停,都係嘅,但好視乎巴士公司有無心改,因為當區有其他AE線嘅選擇
(而我相信巴士公司好樂意推班客E線去坐A線)。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
charlesli0104 發表於 2020-5-11 19:30 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-11 18:52
A28(A29P)同A29應該好難改到上6幹,原因前者要做康翠、觀塘山、黃大仙等地,
而後者要做觀塘、九龍灣、黃 ...

A29都可以行六幹,九龍灣後上觀繞入將隧
至於觀市就用A22改快代替
 樓主| ViviTse 發表於 2020-5-11 19:50 | 顯示全部樓層
charlesli0104 發表於 2020-5-11 19:30
A29都可以行六幹,九龍灣後上觀繞入將隧
至於觀市就用A22改快代替

A29其實最塞果段係觀塘道,龍翔道除咗有交通意外,其餘時間都較觀塘道暢順。
所以去到九龍灣,其實行六幹同龍翔道差別都不大,更要A22補位,巴士公司未必肯做。

kitarolo 發表於 2020-5-11 19:58 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-5-11 18:52
而屯公+屯赤會慢過青嶼幹線我都同意嘅,但6幹估計可以追返唔少時間。

我有Apps可量度未
通車嘅道路,由汀九橋
南端經呈祥/龍翔往TKO
比起用未來6號幹線僅多
一公里,但巴士限咗速優勢
唔明顯,另外屯碼區停站會否
招致龍運反對?
 樓主| ViviTse 發表於 2020-5-11 20:24 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-5-11 19:58
我有Apps可量度未
通車嘅道路,由汀九橋
南端經呈祥/龍翔往TKO

多謝提供數據。A29若果行6幹但仍然行觀塘道,其實唔會快得好多,加上黃大仙及觀塘客佔一定比例,
若A29飛起黃大仙&觀塘,可能要再開新線補位,所以同意行6幹嘅應為E22A而非A29。
E22A行6幹我估最大好處係唔使塞觀塘道,因為觀塘道近年越黎越塞,長途車飛起觀塘道亦有助舒緩交通。
加上6幹不停站會比龍呈祥道+觀塘道各停明顯快,相信暢通情況下入屯門,時間應該扺消,甚至扺消有餘。

龍運反對果個問題我都有深思過,因為同E33角色有少少重疊。
所以主要都係睇佢重組成點,如果最後唔比,惟有不設屯門>機場分段收費,甚至真係唔得先改為落客站。

10598C 發表於 2020-5-11 20:30 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-5-11 18:53
E22A要經九龍塘?

相信嗰位版友意思係E22走線較E22A慢,黃大仙區會ban E22A飛走黃大仙
10598C 發表於 2020-5-11 20:39 來自手機 | 顯示全部樓層

相信龍運會ban E22A入侵佢地地盤(來往屯門同機場、東涌)
其實有行屯赤,停屯門轉車站都夠

不過唔行黃大仙,有難度
 樓主| ViviTse 發表於 2020-5-11 22:56 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-5-11 20:39
相信龍運會ban E22A入侵佢地地盤(來往屯門同機場、東涌)
其實有行屯赤,停屯門轉車站都夠

都有諗過 E22A 入龍運地盤會有阻力嘅,好視乎龍運重組成點。
若要避開呢個問題,諗緊唔加屯門分段,或者甚至改做落客站,咁龍運就無得反對。

多謝「停轉車站而不入市中心」呢個idea,但我初步諗「停屯門市中心(較多人落)」唔使轉車
可能會較「係唔係都要轉一程車(客量100%靠轉乘而來)」穩定,不過可以視乎實際行車時間再傾傾。

請問黃大仙可能反對嘅意思係黃大仙去機場 or 黃大仙去將南?

kmb71k 發表於 2020-5-12 00:20 | 顯示全部樓層
市區要線唔應該搵條機場線去做
E線已經係慢
而家兜多啲停多啲搞到佢慢上慢
以上回應,是否可行?是否合適?
MP6513 發表於 2020-5-12 00:49 | 顯示全部樓層

棲主唔好癡線啦
為左有直車去屯門, 就搞人E22A客仔
仲要踩龍記地頭 ...