hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴考慮微調W1服務
開啟左側

[小道消息] 城巴考慮微調W1服務

neoplan720p 發表於 2019-1-20 23:44 | 顯示全部樓層

唔好吹水啦師兄,
你真係恰其他板友見唔到W1實際客量,就係到吹大W1條數?

尋日去西九海濱長廊(星期日;3:00pm),順道經過西九站,W2、W3客量都唔算話好,但至少有10幾20人(我坐果班18:25 W3都叫做有10人),W1呢?

落客:0人
上客:1人

仲要唔係得一班係咁喎。

好啦,你一定會話,星期日嘛,少客正常丫。
咁我而家就拎平日條數出來。

好多時候黃昏下繁(18:00-20:30)坐960、967出返來市區,係港澳碼頭見過的W1,由0-5人都見過,但對唔住,未試過多過10人。

另外,上繁都見過W1去港島方向,都係由10-15人不等。

一條客數仲差過18X路線,仲要不斷經西隧蝕錢,取消佢好過啦……

又既然兩間公司都無心機搞好905、914,咁不如學樓上師兄講,914兜埋西鐵站算啦……
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
S3BL343@66 發表於 2019-1-20 23:56 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2019-1-20 23:44
唔好吹水啦師兄,

上繁竟然有10至15人?
平時大概8:45見到都係得5,6人
mrm23 發表於 2019-1-21 00:15 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2019-1-20 23:44
唔好吹水啦師兄,

某版友 D 客量不嬲都得啖笑,948 都可以講到冇人搭..

至於講話 W1 幾多人,
小弟星期六下午等 W3 入粉嶺,
小弟架 W3 響高鐵站上左三十人,
而 W1?Sorry,車站冇人截車,直接飛走左。
kmb71k 發表於 2019-1-21 00:20 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2019-1-20 23:11
踢 914 入去轉個圈囉,反正依家兜渡船角都唔見得順路。

而家914改道好似係臨時措拖嚟

以上回應,是否可行?是否合適?
kmb71k 發表於 2019-1-21 00:25 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-20 22:43
西隧口得城巴做中上環?重有,你講到有大大條東涌線,西隧口應該無人上先啱,但其實有客上wor

特別係假日有人文化區出離去等巴士,有咩理由西隧口唔停?

而家係站內完全無宣傳下有客靠地圖APP自己摸去搭W1, 都幾反映呢條線無理由咁少人。

西隧口去港島方向
最多人搭係去南區同西環果堆線
去中上環果堆線係冇乜人搭既
有都係去灣仔銅鑼灣既轉乘客囉

kmb71k 發表於 2019-1-21 00:26 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-20 22:39
W1客量係升緊,因為越離越多人知。
重有,未開我就認為要跟直巴港島咁派站

升緊?
我喺中環返工咁耐, 未曾見過有超過十個人搭佢

mrm23 發表於 2019-1-21 00:29 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2019-1-21 00:25
西隧口去港島方向
最多人搭係去南區同西環果堆線
去中上環果堆線係冇乜人搭既

西隧口出中環/金鐘/銅鑼灣的,平均一班都唔知有冇一兩個..
真係信佢一成都死

利申︰間中會咁搭,所以都幾肯定呢條數。

升緊?
我喺中環返工咁耐, 未曾見過有超過十個人搭佢
又咁講,由 1 升到 2都係升,
不過 W1 我搭過廿次以上,就真係未試過多過十個人過海。

唔知某版友又可否公開自己搭過 W1 幾多次呢?
paul2357paul 發表於 2019-1-21 00:49 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2019-1-20 20:06
而家最急切需要係來回程西隧口和上環加站,而減班係必需,但未必須減到半小時一班,先減到20分一班吧。另 ...

但偏偏又撞正中灣繞通車,要評估清楚平日早繁邊個路口出相對地塞得最少,暫時不能落實港澳碼頭加站:
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1110083-1-1.html
EU5472 發表於 2019-1-21 01:02 來自手機 | 顯示全部樓層

我作為一個平時收工會係皇后像廣場搭W1轉W3既人我講句公道說話先
我平時多數搭朝早金鐘開0545-0724呢段時間既W1

一至五為例(客量唔計本人)
0545通常無人坐,有時有一至兩個
0600/0612/0624多數有一兩個
0636/0648少搭中唔記得
0700多數有3-6個
0712經常搭中,少則兩三個,多既可以有10幾個
0724都有幾個

禮拜六呢(客量唔計自己)
比禮拜一至五會少d
但0630-0720呢段時間間唔中有一家大細同一堆$2老人搭,佢地都係拎哂行李箱,應該都係搭高鐵掛

禮拜日同禮拜六情況都差唔多

禮拜六同禮拜日而家朝早6點幾至7點係多左一家大細會搭既
試過有次下層坐滿我要上上層坐

Handsome 發表於 2019-1-21 04:13 來自手機 | 顯示全部樓層

平心而論,開辦W1線係有政治任務,當任務完成,就係W1功敗身退嘅時候。情況就等於巴士公司喺機場快線通車初期,開辦M1、M2線一樣,過一段時間會以客少理由取消。