hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴16客量統計
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴16客量統計

miklcct 發表於 2019-1-27 10:11 | 顯示全部樓層

浸大小晴 發表於 2019-1-22 15:19
藍田去大角咀, 一東一西, 太慢啦, 黨鐵去太子/旺角轉車仲快啦

16已經係直達車,無可再快,黨鐵要兜黃大仙重慢啦(16由旺角去九龍灣嗰段,唔塞車嘅話有可能快過黨鐵)。
進智公交
castanopsis 發表於 2019-1-27 10:30 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-1-27 10:11
16已經係直達車,無可再快,黨鐵要兜黃大仙重慢啦(16由旺角去九龍灣嗰段,唔塞車嘅話有可能快過黨鐵)。 ...

唔使估
樓主搭既兩班車,旺角去九龍灣都快過地鐵(巴士15分鐘 vs 港鐵17分鐘)
16菜街條人龍,有為數唔少既人都係搭返觀塘道

反而西行,16亞皆老街成日塞車,就真係比較難快過地鐵
我估班客就算搭巴士,都會傾向上1A

樓主| matchnacu 發表於 2019-1-27 17:36 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-1-27 10:30
唔使估
樓主搭既兩班車,旺角去九龍灣都快過地鐵(巴士15分鐘 vs 港鐵17分鐘)
16菜街條人龍,有為數唔少 ...

我都係嗰句, 呢方面無數據,如果大家係16常客, 歡迎大家把載客數據放上黎討論

況且我上載數據就係希望比啲實質資料討論, 因為呢個討論區成日都有討論條目成日都拗邊條線好多人好少人, 但多少呢樣野好主觀, 有人會覺得一個站十個人上車係多, 有啲就覺得要20先叫多, 所以我諗不如用數字黎說話, 用數字做證據, 亦可以見到乘客嘅習慣, 究竟派大車定細車去行會合適啲

castanopsis 發表於 2019-1-29 13:30 | 顯示全部樓層

s3m89 發表於 2019-1-27 00:06
咁16X 照由廣田邨開,至藍田地鐵站一段要跟215X行,
參考W2 經麗港公園上觀繞。
原有平田總站客行往啟田 ...

如上面所講
16X可以停完啟旺樓之後,右轉落消防局上觀繞
啟旺樓站位雖然唔及啟田商場,但對大部分藍田居民而言尚算方便
為咗停啟田商場,搞到要落麗港城食燈陣,唔值得

甚至我會覺得
就算真係堅持一定要停啟田商場,都應該迴旋處掉頭返消防局上公路

最後,16X要全日,真係好應該拉落鯉魚門
做多幾萬人口係其一
另一個誘因,係可以順便幫手殺216M
浸大小晴 發表於 2019-2-3 22:29 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-2-4 02:54 | 顯示全部樓層
浸大小晴 發表於 2019-2-3 22:29
其實呢。。。216M好多人坐, 亦收得平, 係服務山上的人去兩邊的黨鐵站, 唔係你想殺就殺, 一定暴動
...

我唔係成日坐216M
但觀乎條線俾人屢次減班/轉單層,睇得出條線營收麻麻

拆開唔同客源分析

[1] 藍田山/油塘山>藍田站
[2] 藍田站>藍田山/油塘山
[3] 藍田山>油塘
[4] 油塘>藍田山
[5] 藍田山<>油塘山區內流水

[2]本身有同價又密唔少既215X,以及更快既14B,無必要留
[3]會有同路既214/16X,分段做返$3.2,又係無必要留
[4]有603同613,大半日都係車海,改返個分段價錢,216M價值唔高
[5]學生客為主,有14B/215X/16X/214/603/613覆蓋,但朝早部分路線逆向班次疏,有補償需要

另外[2]/[3]本身有小巴爭食

基本上,216M真係獨市既,只係[1],然後朝早學生客高峰可能要開返車疏導
如果唔殺線,我會建議216M改為 藍田站>鯉魚門道>高俊高怡>廣田德田>藍田站
早繁/返學時段,用order車做返12/15分鐘一班,其餘時段一車走天涯開30,甚至唔開

tommy14D 發表於 2019-2-4 04:45 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-2-4 02:54
我唔係成日坐216M
但觀乎條線俾人屢次減班/轉單層,睇得出條線營收麻麻

216M最大缺點係去藍田唔去啟田,搞到有一堆人坐215X
KC6831 發表於 2019-2-10 09:00 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2019-2-4 04:45
216M最大缺點係去藍田唔去啟田,搞到有一堆人坐215X

有藍田居民覺得啟旺樓站唔方便去啟田?
謝謝您。
浸大小晴 發表於 2019-2-10 09:59 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2019-2-10 10:37 來自手機 | 顯示全部樓層

KC6831 發表於 2019-2-10 09:00
有藍田居民覺得啟旺樓站唔方便去啟田?

老人家行唔到,學生又唔想行