hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 286C全日服務?
開啟左側

[問題] 286C全日服務?

tszhinchan3 發表於 2019-1-28 12:18 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2019-1-28 12:11
講真,其實無必要咁樣陰乾條 86C。
依家 86C 基本上又無鐵路直接競爭,自家線都係得條 286C,但架車去到 ...

86c冇鐵路競爭
我只知道好多馬鞍山人出深水埗搭鐵仲多過86c
S3BL100 發表於 2019-1-28 14:31 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2019-1-28 11:44
同意應該直接做286E﹐恆耀上跑道,
馬鞍山深水埗應該足以快過現86C。
86C喺馬鞍山就可以完成歷史任務,

86C 仲有成堆流水客,我覺得未必咁容易縮短,
而你口中呢條新線,拉落奧運站搵新客,會好過拉上白田補位

對現有乘客影響最少既做法,會係 86C 直接減到非繁 20 分一班,
新線非繁開 30 分一班,根據我睇過既相關路段 youtube 片推算,
一轉 150 分夠跑,5 部車夠跑,而 86C 減班,非繁可以減三部車

繁忙時間出車數直頭無變過。但 286C 有大水坑同石門既得利益者,
而且以今日班次數目同客量,其實兩繁都可以拆線,286C+286D,C 線去錦泰欣安頌安

如果想慳多部車既話,可以做類 286X 循環,非繁一轉兩粒鐘好夠。
但我想做雙邊總站多少少,反正非繁蛇轉正難度得過全日加車,
而且可以用烏溪沙同奧運新客 claim 到少少資源返來

* 新線我會叫 286D,286E 呢個編號我想留來做其他野,
e.g., 86 抽 81 車自拆一條火炭駿洋邨深水步循環,81 86 各自減班
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2019-1-28 14:34 | 顯示全部樓層
Handsome 發表於 2019-1-26 01:56
最理想做法係延長86A經大涌橋路、第一城去廣源,保王屋位,86源禾路拉上火炭,保新田圍位。至於86c,就可以 ...

如果 286C 做埋非繁,使乜搞咁大場龍鳳,又改 86 86A 去俾 86C 第一城上公路?

直接將條全日青沙線耀安尾站走吧啦,兩繁 286C 自拆,已經解決左馬鞍山特快出西九問題,
唔係事必要搞到 86 86A

而且有收費問題,86 86A 兩條線都唔係咁易搞

fb.com/scientisthk2usa/
hokachung 發表於 2019-1-28 17:26 | 顯示全部樓層

mrm23 發表於 2019-1-26 12:16
據聞會延長到奧運,但細節未定

除非係跟31B行法,如果唔係又係揾大角嘴笨
270B已經係好例子
tonychow 發表於 2019-1-28 17:29 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2019-1-28 12:18
86c冇鐵路競爭?

首先我係講直接競爭,你條鐵最起碼唔係同架 86C 平排走線,仲要搭四程先到深水埗。
其次你仲要用去程比較,又有 $2 機,回程黃金站位優勢又未計

eternalflame 發表於 2019-1-28 19:00 來自手機 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2019-1-28 12:18
86c冇鐵路競爭?

馬鞍山去美孚搭鐵都係45-50分鐘
86C隨時連南昌街都未到
eternalflame 發表於 2019-1-28 19:07 來自手機 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2019-1-28 17:29
首先我係講直接競爭,你條鐵最起碼唔係同架 86C 平排走線,仲要搭四程先到深水埗。
其次你仲要用去程比較 ...

如果真係要計到咁,你不如列晒所有86C vs 鐵路嘅優缺點,再加權計返個總分出黎吧

黃金站位靚唔見得好重要囉
leo_ku 發表於 2019-1-28 19:36 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-1-28 19:39 來自手機 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2019-1-28 19:47 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2019-1-28 19:07
如果真係要計到咁,你不如列晒所有86C vs 鐵路嘅優缺點,再加權計返個總分出黎吧

黃金站位靚唔見得好重 ...

站位真係唔重要 ?
如果 86C 北行唔係深水埗兜個圈而直接跟 86 轉上白田街,分分鐘倒走一批深水埗客落鐵