hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 286C全日服務?
開啟左側

[問題] 286C全日服務?

arfung 發表於 2019-1-29 22:10 來自手機 | 顯示全部樓層

hon_son_wilson 發表於 2019-1-29 19:18
唔反對286C南行改經美孚,但最好有多一條全日青沙線直落四小龍,補返個轉乘位先。 ...

270B算嗎? 不過要調整轉乘車費計算方法。
hardplastic 發表於 2019-1-30 01:39 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2019-1-29 11:40
我正想咁做,不過我會拉埋 286C 比較。
講真,點解黃金站位咁重要: 當你買完野返馬鞍山,黃金有兩邊出口 ...

成篇講埋D 最理想狀況,
但完全忽視86C 除左朝早繁時外大部分時間都係等20分或以上,
最近已經常開25-30分一班, 客量毫無起色, 夜晚八點過後最多坐晒窗口位就上白田 (是謂"馬狗頂閘")

你都識話搭鐵路三十幾四十分鐘就到, 唔通仲咁得閒企30分等巴士?
個個都話乜乜站位靚但你又話"黃金上應該無位坐", 咁即係企港鐵不如企巴士??

窩仔街D 客都俾狗巴成功趕走晒又唔提,
長沙灣線最重要大站興華街東京街九江街一帶又無提,
重組要CUT 車輛數目呢個重點更無提, 仲要加密班次? 發巴膠夢?

S3BL100 發表於 2019-1-30 01:49 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-1-29 15:20
86C穩定地都可以做到有十幾人係石硤尾上車就算非繁都係咁話
本身石硤尾沙田區全時段都provide到一定數量 ...

其實 86C 第一城尾站唔見得簡單過直接拆 86C,因為到時你要拉埋 86A 重組,問題複雜性會增加

況且正如上次 AV115 版友提醒我,呢種碌到濱景一城先走既玩法,真係可一不可再,觀感同時間都唔見得真係理想

所以我而家傾向直接 86C+286D,非繁分別 20 同 30 分一班。
反正而家個勢,如果馬鞍山開真特快出西九龍,我睇唔到行獅隧既可能。
雖然行獅隧落深水步唔慢過青沙,但配合埋 big picture 可以做到既野,我同意 castanopsis 版友所言,行青沙並唔係罪惡

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2019-1-30 01:53 | 顯示全部樓層

hon_son_wilson 發表於 2019-1-29 18:38
大致同意。
睇返馬鞍山烏溪沙至恆耀人口約16萬人口,而大埔72沿線及北區270B沿線人口亦相若。
應該足以支 ...

如果真係拆,86C 廿分班加 286D 半粒鐘一班,係唔大量加車既情況下唯一合理出路

非繁我計過都係要加兩部車,但蛇轉正難度遠低過全日加車落去,
而且馬鞍山非繁仲有少量剩餘資源 (e.g., 86K) 可以抽調

加停大學站就免了,馬場至巿中心一段大埔公路會令特快變特慢。
而白石角居住人口增長,如果想做全日青沙線,方便來往巿區,
我會選擇搵 73X 大埔盲點同白石角夾全日線,經青沙去葵涌同荃灣

10598C 發表於 2019-1-30 07:54 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-1-30 01:53
如果真係拆,86C 廿分班加 286D 半粒鐘一班,係唔大量加車既情況下唯一合理出路

非繁我計過都係要加兩部 ...

大埔可以搭下鳳園或者太和或者大埔墟
葵荃走線可以去到葵芳之後入新都會,行葵福路去荃灣
S3BL100 發表於 2019-1-30 10:31 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-1-30 07:54
大埔可以搭下鳳園或者太和或者大埔墟
葵荃走線可以去到葵芳之後入新都會,行葵福路去荃灣 ...

我諗緊既唔係呢幾個區,太和同大埔墟假假地上繁仲有 273C/P

唔好忘記大埔未來一兩年會有人口增長,如果搞唔好,佢地真係會變孤島

Snoopy@FB8617 發表於 2019-1-30 11:22 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-1-30 01:49
其實 86C 第一城尾站唔見得簡單過直接拆 86C,因為到時你要拉埋 86A 重組,問題複雜性會增加

況且正如上 ...

多幾條線做重組複雜程度係高左
但問題係唔做既86系唔會自己變好左你可以話馬鞍山既事唔關沙田事
假設286D真係要做起既
最後86C咪又係要陰要減班
沙田段點都係要處理

就算86C+286D自行分拆看似簡單
但半個鐘一班其實都係趕客
客源唔集中條線亦難做得起
20/30分鐘一pair既線總有部分班次搭86C會快過286D出城
咁可解唔正正經經一條線15分鐘一班出城?

係既一城先上公路唔係最理想
但係能夠唯持較密既班次亦十分重要
如果客量足夠既再分拆都未遲

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL100 發表於 2019-1-30 12:37 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-1-30 11:22
多幾條線做重組複雜程度係高左
但問題係唔做既86系唔會自己變好左你可以話馬鞍山既事唔關沙田事
假設286D ...

要留意第一城上公路,基本上係封左馬鞍山真特快後門,原因相信都幾明顯

同埋如果拉埋 86A 重組,取代 86C 做乙明同麗豪富豪,
呢幾個位無可避免要同時減班同延長行車時間,而行車時間既增加係會多過 86C 飛起呢段所慳既時間。
雖然如果分鐘乘返人口計,都會係馬鞍山贏,但呢個問題不能忽視,亦似乎無其他解決方法

改走人地條線同埋減班之間,後者似乎大部份人比較受落,要推行難度亦較低,
近年 RPP 同鐵路通車亦有大把改唔成線就減班既例子,始終反對程度較少

而真特快如果夠客,之後都可以再加班,近年大方向都係咁,但至少真係有條真特快先

10598C 發表於 2019-1-30 13:13 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-1-30 10:31
我諗緊既唔係呢幾個區,太和同大埔墟假假地上繁仲有 273C/P

唔好忘記大埔未來一兩年會有人口增長,如果 ...

例如仲有邊到?
鳳園算唔算?
dcyw 發表於 2019-1-30 13:19 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-1-30 13:13
例如仲有邊到?
鳳園算唔算?

公營房屋:富亨邨以北頌雅路兩個項目
私營房屋:白石角及優景里一帶