hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2019-2020 年度荃灣區巴士路綫計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2019-2020 年度荃灣區巴士路綫計劃

AVD1 發表於 2019-2-1 12:34 | 顯示全部樓層

peterkwan 發表於 2019-2-1 12:17
230X 果度講過,荃灣直出其實無問題,只要飛走美孚就 OK, 至於建議内紅磡區内走線改動,我不熟果區我不評 ...

同意,我上面篇回文唔記得左呢樣野。
基本上 230X 維持原線,加飛走美孚。基本上已經搞掂。
30X 改建議下嘅 230X 走線,全日服務楊屋道。咁就已經 perfect。

至於紅磡個邊,佢而家去到個邊兜黎兜去,
紅磡南道仲要行兩次。搞咁多野倒不如索性行上紅磡站之後先落返紅磡好過。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| andy92 發表於 2019-2-1 12:35 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2019-2-1 11:22
33A初加冷,全程$5.2,熱狗$4.2。
怡閣苑分段唔記得係$4.6定$4.7?
熱狗分段無記錯收$3.5 ...

$4.6
AVD1 發表於 2019-2-1 12:38 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2019-2-1 09:42
咁其實乜都唔改,230X繼續直出,荃景圍30X冇理順走線但唔駛改慢,比起而家個垃圾方案又唔係咁差
西站如果 ...

咁未打石圍角主意囉,而家九記都睇起石圍角啦。
何況梨木樹自己都可以整到 36X 出黎仲要拉埋去尖沙咀,石圍角拉埋西站做應該做到。

起 32 抽一架車做 232P 石圍角 > 尖沙咀,經大河道北、如心/西站、楊屋道、德士古道上荃灣路、西九龍走廊直出旺角,落埋尖沙咀收 $ 8.90。

之後全日就 30X 改路,跟建議中 230X 咁行出九龍。
230X 就除左飛美孚之外就保留現時走線。

咁就大家 happy
S3BL100 發表於 2019-2-2 00:51 | 顯示全部樓層

話時話,今年 RPP 建議 37 改行全條荔枝角道,做果邊新客,
但會影響全條線四成乘客,當然無乜可能過到

但如果拉條深長荔佔比較少、受影響得大約兩成既 30X 改行,又可唔可以?

當係順便做下假特快都好,雖然真係唔見得比起行長沙灣道快幾多

當然荃灣段都有需要改路,真係想做西站既,學上面 Ricky403 兄建議,
去程大涌道直入西站,出楊屋道,回程直入西站,大河道返原線,已經最好

純粹 brainstorm,唔係而家就建議改行荔枝角道

fb.com/scientisthk2usa/
jx6215 發表於 2019-2-2 01:26 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2019-2-1 12:38
何況梨木樹自己都可以整到 36X 出黎仲要拉埋去尖沙咀,石 ...

有車都拎左去934 936啦 版友話荃葵線蝕錢嘛
又再者 有心搞就早就已經重組左好多問題路線組

*利申 極支持

castanopsis 發表於 2019-2-3 12:17 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2019-2-1 12:38
何況梨木樹自己都可以整到 36X 出黎仲要拉埋去尖沙咀,石 ...

打石圍角主意,係可行
但我會建議拉埋去象山/梨木樹開
同時荃灣走線跟930A直行楊屋道,減低對238X既影響

基本上,30X/234X呢組嘢
暫時見到比較理想既方案,得兩個

1.
30X行埋楊屋道然後飛西廊直插旺角
30拉直補荃景圍荃市<>長深荔

2.
如你所講,開232X,石圍角>大河道北>楊屋道>西廊咁行
然後30X直行大涌道,行長深荔落旺角

兩個方案都解決得到30X有既問題
今次RPP,某程度上可以話係為上面方案一鋪路
改道後既230X,其實同本版唔少版友提倡既荃景圍楊屋道特快,差別唔大
即管睇下往後幾年九巴點樣follow up
peterkwan 發表於 2019-2-3 13:02 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-2-3 12:17
打石圍角主意,係可行

象山/梨木樹開會唔會太兜? 象山/梨木樹跟 36A 經葵涌道出九龍會較快較直接.
Ricky403 發表於 2019-2-3 16:39 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-2-3 12:17
打石圍角主意,係可行

230X不加反減,其實唔見得有做大嘅誠意

反正近期九巴行事都奇奇怪怪㗎啦
話唔定只係唔想出現一條行楊屋道加西站嘅九龍西招標線,僅此而已

肯比啲心機嘅,而家就應該加車拆線
或者係30X按230X行法咁去改
某葵涌新區站友用詞好鬼尖銳,不過講得又冇錯,確實認為九巴會主動做好30X嘅,係真係有啲發夢
AVD1 發表於 2019-2-3 16:46 | 顯示全部樓層
打石圍角主意,係可行

其實方案一對荃景圍係最理想,但係現實情況下九記係唔會無啦啦走去郁 30。
我其實同你所講嘅野係有少少唔同。

我只係想起繁忙時間嘅情況下借石圍角嘅資源去做而家佢想用 230X 去做嘅楊屋道客。
非繁時係建議用返 30X 去做。就算 32 想做都唔夠資源比佢拆全日線。
JU2541 發表於 2019-2-3 16:48 | 顯示全部樓層

打石圍角主意,係可行

點解你係都要不停響對住一間坐以待斃不斷發夢?
咁樣幸福咩?

九巴向來只會將呢區舊線推去死
除非有競爭者

楊屋道特快城巴做左咁多年
九巴呢幾年做左 d 乜?
咪同你一樣發緊夢...

一個發夢發到經沙田去東區
又石圍角乜乜物
一個就發住夢以為 d 客圍住自己轉

人一九,腦便殘