hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2019-2020 RPP載客率數據
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2019-2020 RPP載客率數據

leo_ku 發表於 2019-2-7 14:59 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2019-2-7 14:36
爭客又點先?如果爭客係其中一個理由
你應該提出整合路線

爭客就會係有D 原本坐930x 的客, 比930a/930/934 吸走左, 呢d 數數據係睇唔到。

要講整合係人都識講, 但荃灣930系同934系做的地方完全唔同,你點整合?

無話鬥唔鬥氣, 你唔鬥鐵路紅小就搶你D客, 再唔係搶的係九巴,
再講要全日路線係唔駛次次正式擺上RPP.

053h4 發表於 2019-2-7 15:06 來自手機 | 顯示全部樓層
整唔到整合一件事。但載客率數字就肯定係上半年,因為RPP計劃早半年就要把建議及大約數字比政府。而930X加強服務同載客人數無咩關係,事旦搵日數客交盤數上去就得。
Ricky403 發表於 2019-2-7 15:20 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-2-7 14:36
爭客又點先?如果爭客係其中一個理由
你應該提出整合路線

其實咪即係證明運豬做野好多時雙重標準

所以有站友都話不如以後RPP搣走前面幾頁,咪寫咁多無謂野

運豬用唔夠客為由ban 934全日,但930X 14:00尾班車載客率唔到加強服務嘅標準,環宇海灣咁多個月都係得繁時多客,就已經有雙重標準
不過而家話入西站同福來邨加站,就應該無咩人真係會理
JU2541 發表於 2019-2-7 21:08 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2019-2-7 15:20
其實咪即係證明運豬做野好多時雙重標準

所以有站友都話不如以後RPP搣走前面幾頁,咪寫咁多無謂野

福來村加站係你家主人唔鍾意
同一時間發緊夢...

有人聽話聽足咁多年

隻手遮天唔洗環?

呢度曾經出現過福來村站牌既相
你可能果時仲係牙牙學語未知道發生乜事

人一九,腦便殘
kay 發表於 2019-2-7 22:01 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-2-7 14:59
爭客就會係有D 原本坐930x 的客, 比930a/930/934 吸走左, 呢d 數數據係睇唔到。

全日如果唔上rpp 都只係一個夢
寫左唔做就可以大條道理聲討

不過講開,有版友講rpp 條數係以2018年上半年
而舊年年中,呢度有版友問過運輸署930x幾時全日
個時答覆係客量未達標唔開全日

咁呢個數唔會假得去邊

不過又咁講,運輸署要將半日線開全日
似乎有個底線

我個人認為,半日線如果一日有3000人搭
就應該開全日,唔達標咪繼續開半日,反正都唔會cut線

不過九巴堆半日線,係相對少人時段,開30分一班
本身都係敷衍緊人
世界很簡單 人類很複雜
Ricky403 發表於 2019-2-8 00:11 來自手機 | 顯示全部樓層
JU2541 發表於 2019-2-7 21:08
福來村加站係你家主人唔鍾意
同一時間發緊夢...

你嗰陣咪又係挑剔緊城巴收起930 07:55班車

人地只係間歇性收車,又尊重某小巴公司,無錯係好好多㗎啦
所以你自認住嗰區係二奶咪算囉
二奶點爭取,都做唔到正室㗎
無論個男人大隻細隻都一樣

細隻仔喺某小巴公司站頭自己加站過到咪算,分分鐘係運豬㩒住幫主同大隻佬推波助瀾嘅手段咋
不過我回嗰位站友建議930+930X玩各開20,又話930X唔夠客、如果930X全日934都可以全日,相信你都唔妥佢好耐啦
JU2541 發表於 2019-2-8 01:18 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2019-2-8 00:11
你嗰陣咪又係挑剔緊城巴收起930 07:55班車

人地只係間歇性收車,又尊重某小巴公司,無錯係好好多㗎啦

荃葵青咁多間小巴公司都得罪哂
除左某幾間
彩龍夠大啦....佢照搞可也

自己呢...日日條條線收車
37 開到 33A 咁既死樣
33A 就 30 咁既班次
30 呢? 開到連 53 都密過佢

43 倒走哂 D 客
36 呢? 學人抄走線搞到收投訴...結果打唔死人 就頹做
32H 冇收車咁又點... 未開線已經得罪好多人
做到條條線連屎都不如...仲好意思自己打哂飛機話九巴點進取點好
一間垃圾坐食山崩左廿幾年, 除左搞亂檔就一事無成

除左 290 之外, 其他不思進取 (講緊荃葵青區)

仲話點贏對家 真係人唔笑狗都吠
930 收一兩班係衰, 你主人呢? 其他線係一架架咁收
一班同一架 我諗其他人識分

934 咪全日囉...你做到唔係日日幾架幾架咁收
我實支持架...
不過咁

你家主人打架格..一條 934 一條 936 已經睇到
發住夢過左十幾廿年
係鐵一般事實....

呀仲有...我都唔明你講乜野
乜小巴公司站頭加站
以我所知, 313 同城巴咁多年一直相安無事

繼續發夢啦... 繁時外 934 好多客, 多客過 930X
一定係咁

人一九,腦便殘
 樓主| castanopsis 發表於 2019-2-8 10:16 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-2-7 12:36
呢d野無得懷疑,因為呢d數出得街,係唔錯得

以前無數據,鍵盤戰士一味唱好

數字當然無錯
問題係數字計算方式,好影響解讀

第一個問題
2750人,究竟係單向定雙向?
971組數,寫明係單向;930X寫“全線客量”,我按字面解讀當做雙向
但呢堆數字個寫法準則從來都唔清楚
以前唔係未試過有數字貌似雙向,但實際上係計單向(796C)

第二個問題
0生呢度無講錯,個數確實好有可能係未轉全日計出來

以我記憶,692客量雖然唔係大家想象中咁差
但好難想象兩繁開緊10-15分鐘一班、唔少班次頂閘既930X,條數會低過692咁多

053h4 發表於 2019-2-8 10:42 來自手機 | 顯示全部樓層

非繁每班車上年年初20-40人,拉平均每個鐘計到盡做80-120人,繁時4-5班車,每班130人,都係520-650, 上年年初半日大約2750人唔出奇。
另外其走線問題港島方向會少人過荃灣方向。

kay 發表於 2019-2-8 10:53 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-2-8 10:16
數字當然無錯
問題係數字計算方式,好影響解讀

咁開半日個陣,有段時間非繁唔好客

剩係兩繁單向多人,本身條數多極有限

同埋載客率930X本身都唔係高
剩係早上計
2016係61%
2017係64%
到2019先到75%

反而非繁載空既934都有88%,人地934上繁開緊5-8分鐘一班
世界很簡單 人類很複雜