hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴14D要2月18號先有車,這做法嚴重錯誤 ...
開啟左側

[路線消息] 九巴14D要2月18號先有車,這做法嚴重錯誤

HV7025 發表於 2019-2-11 08:27 來自手機 | 顯示全部樓層

hkbw 發表於 2019-2-10 23:47
其實今年都有唔少學校13號就要返...聽講仲有D 12號就開學...九巴呀九巴....唔正式同各學校/EDB/TD溝通下, C ...

雖然我無做中學生好多年,但我印象正常都係初十前後就返學,個別年份仲會早一兩日,段唔會去到正月十四先返學吧
13號返學相當正路,呢個星期理應有足足三日有正常學生人流
但呢度竟然咁多人支持巴士公司停駛,咁係咪即是平時14D係廢線,開嚟多餘?
開學校線就吹奏巴士公司服務好,收線時就叫人過主,做巴迷真係無得輸
noname617 發表於 2019-2-11 08:38 來自手機 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2019-2-11 08:27
雖然我無做中學生好多年,但我印象正常都係初十前後就返學,個別年份仲會早一兩日,段唔會去到正月十四先 ...

巴士公司應該係因應人手安排,去決定咩線復駛先,如果連正常常規線人手都唔夠,仲去安排學校線就等睇兩邊都炒。今年仲要上年872事件爆煲第一年!
HV7025 發表於 2019-2-11 08:55 來自手機 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2019-2-11 08:38
巴士公司應該係因應人手安排,去決定咩線復駛先,如果連正常常規線人手都唔夠,仲去安排學校線就等睇兩邊 ...

呢幾年幾時人手夠過?咁係咪學校線應該全年停駛?
 樓主| tommy14D 發表於 2019-2-11 09:01 來自手機 | 顯示全部樓層

其實今年都有唔少學校13號就要返...聽講仲有D 12號就開學...九巴呀九巴....唔正式同各學校/EDB/TD溝通下, C ...

聽聞好似唔係九巴決定,我係九巴ig問過,唔知係運輸署定教育局同九巴講啲學生18號先返學
238X 發表於 2019-2-11 09:11 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2019-2-11 09:01
聽聞好似唔係九巴決定,我係九巴ig問過,唔知係運輸署定教育局同九巴講啲學生18號先返學 ...

九巴一面之辭不可盡信,不過我對樓主有自行跟進表示支持。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| tommy14D 發表於 2019-2-11 09:13 來自手機 | 顯示全部樓層
舊年農曆新年14D係好早就開,今年唔知發生咩事
dcyw 發表於 2019-2-11 09:16 | 顯示全部樓層

不是每所學校都會上載校曆表或假期相關資訊到學校網站給公眾查閱。

p.s. 但九巴、相關政府部門、相關學校之間有溝通確可減少這情況出現。
dcyw 發表於 2019-2-11 09:21 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2019-2-11 08:27
雖然我無做中學生好多年,但我印象正常都係初十前後就返學,個別年份仲會早一兩日,段唔會去到正月十四先 ...

今年大部分學校都是初十或十一復課,所以14D的恢復服務日期確是奇怪。(14D服務範圍的亦多半是初十或十一)

至於今年農曆新年假期後的實際復課日,以我所知是由初七至十六都有。

dcyw 發表於 2019-2-11 09:22 | 顯示全部樓層

Sorry, post deleted.
系統問題,多發了一篇。

kei_hk 發表於 2019-2-11 11:51 | 顯示全部樓層

nokia 發表於 2019-2-10 13:29
https://www.tcu.gov.hk/chi/complaint/index.htm

你可以試下叫學校,用學校名義去呢度投訴,應該下年有返 ...

唔需要用學校身份的﹐任何受影響的人都可以投訴的。

如果受影響的 "學生" 見到同一時間係有其他學校的 "學生" 無車坐﹐可以加以引述﹐進一步增加資料﹐由他們判定投訴是否合理。