hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有咩方法可以令74d 改善客量偏低問題
開啟左側

[問題] 有咩方法可以令74d 改善客量偏低問題

miklcct 發表於 2019-3-22 17:03 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-3-22 07:00
我反而覺得,屯馬線開通,75X更加有逼切性要轉特快
家陣土瓜灣獨市,班客先逼住搭75X入大埔
但兜曬聯合道 ...

土瓜灣嘅客去大埔搭哂85X啦,重搭75X兜樂富咩?75X係九龍城上大老山獨市就真。所以75X可以斬走土瓜灣嗰段,跟85A入九龍城碼頭啦。
進智公交
S3BL100 發表於 2019-3-23 23:58 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-3-22 06:17
咁所有重組方案點都有人支持有人反對
我個方案入面, 連大窩西選區內都有一半人直接受惠
RPP好多影響更廣 ...

我再諗過成組線,我開始俾 YY487 兄說服,傾向同意大埔墟尾站兼做到合理班次
會吸到最多鄉郊轉車客同新客

但同時富亨、第九區都要有合理車程,否則亦係對佢地唔公平,亦有機會趕返呢班客坐 74X
或者其他交通工具再轉車

我會有條件支持第九區併大埔墟站同運頭塘

條件係,富亨後不入富善總站,停新興後不停站直落大埔墟站總站,達運路直出運頭塘總站;
回程停達運路運頭塘邨外,不入總站,然後停新達廣場,同樣不入總站,
之後不停站直接踩上大埔中心五期,再直去富亨邨,停頌雅路出面不入總站

咁樣來回方向大埔區內停站數目可以壓縮落六個或以下,區內有望 15 分鐘以內行完,仍可以接受

同時考慮來回方向飛起彩虹,做真特快,班次應該可以上到非繁多人方向 15 分一班。

收費方面,參照 74X 轉 71B,估計應該要上到 $11.1 甚至 $12.1

而呢個前提下,74D 全日版就改太和後直行大埔太和路,來回停大埔超級城出面,然後完善路直落吐公,
來回經科學園、白石角但不入大學站,同樣加到非繁半粒鐘一班

太和後經大埔太和路走,效果同太和轉個圈尾站差唔多,但慳返接近三公里路程,
回程當係做下大埔中心刷邊特快都好,同樣考慮來回不停彩虹提速

問題都係果句,大窩西唔 deserve 有服務但科學園唔 deserve 得一小時一班,
而且太和唔加到半粒鐘一班,要換走 74A 應該有難度

而半粒鐘一班底下,如果一半班次太和止步,turns out 係慳唔到車

74D 同 74A 問題,我會視為相輔相成,
一方面 74A 可以作為 74D 加班車源,另一方面太和 + 大埔墟東九特快線亦係換走 74A 既條件

但你個 plan 根本同直接殺 74A、縮短 72A 無異
fb.com/scientisthk2usa/
ksmbh 發表於 2019-3-24 00:39 來自手機 | 顯示全部樓層
大埔公路直接冇左74A?!
HG6729 發表於 2019-3-24 01:27 來自手機 | 顯示全部樓層

ksmbh 發表於 2019-3-24 00:39
大埔公路直接冇左74A?!

最應該係咁.... 硬取消
kmb71k 發表於 2019-3-24 01:35 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-3-22 17:03
土瓜灣嘅客去大埔搭哂85X啦,重搭75X兜樂富咩?75X係九龍城上大老山獨市就真。所以75X可以斬走土瓜灣嗰段 ...

唔係住大埔既你
請你俾數據證明75X土瓜灣無人搭

以上回應,是否可行?是否合適?
lsc04d11 發表於 2019-3-24 09:46 來自手機 | 顯示全部樓層
佢唔會明一程車過   重要過特特特快好多   其實佢有冇試過每次轉車都要等10分鐘  特特特快路線幻想都變得同一程過打和   我做咩唔一程過?
miklcct 發表於 2019-3-24 10:33 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2019-3-24 01:35
唔係住大埔既你
請你俾數據證明75X土瓜灣無人搭

我無話75X無人搭喎,啲人係當流水咁用咋。
進智公交
miklcct 發表於 2019-3-24 10:39 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2019-3-24 09:46
佢唔會明一程車過   重要過特特特快好多   其實佢有冇試過每次轉車都要等10分鐘  特特特快路線幻想都變得同 ...

九巴網站話75X由馬頭圍去隧道轉車站30.3分鐘,85X 12.4分鐘,咁當然死等85X,去到轉車站先轉返大埔車海啦。
進智公交
andy1010 發表於 2019-3-24 22:37 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-3-24 10:39
九巴網站話75X由馬頭圍去隧道轉車站30.3分鐘,85X 12.4分鐘,咁當然死等85X,去到轉車站先轉返大埔車海啦 ...

車海? 307無轉乘優惠, 74X車海時段你都唔會上到車, 頂盡比你轉早一班75X囉但都未必有位坐
ksmbh 發表於 2019-3-24 22:40 來自手機 | 顯示全部樓層

馬鞍山就真係車海,大埔線有得企已經好好