hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有咩方法可以令74d 改善客量偏低問題
開啟左側

[問題] 有咩方法可以令74d 改善客量偏低問題

kmb71k 發表於 2019-3-24 22:50 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-3-24 10:33
我無話75X無人搭喎,啲人係當流水咁用咋。

唔係無人搭咁你CUT咗個土瓜灣做乜?

以上回應,是否可行?是否合適?
miklcct 發表於 2019-3-25 09:39 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2019-3-24 22:50
唔係無人搭咁你CUT咗個土瓜灣做乜?

流水有85 85A 85B點都夠啦
進智公交
kmb71k 發表於 2019-3-25 21:40 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-3-25 09:39

大埔人唔駛落土瓜灣?

土瓜灣唔係剩係得流水客o架大學生

以上回應,是否可行?是否合適?
miklcct 發表於 2019-3-26 09:08 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2019-3-25 21:40
大埔人唔駛落土瓜灣?

土瓜灣唔係剩係得流水客o架大學生

75X轉85X就得啦,我之前都係咁搭
進智公交
noending 發表於 2019-3-26 15:20 | 顯示全部樓層
同74A合併,九龍坑至太和跟74D走線,太和至廣福邨跟74A走線,經白石角及獅隧,九龍走線大致上跟74A走線,總站擺九龍灣
S3bl430 發表於 2019-3-26 18:42 | 顯示全部樓層
noending 發表於 2019-3-26 15:20
同74A合併,九龍坑至太和跟74D走線,太和至廣福邨跟74A走線,經白石角及獅隧,九龍走線大致上跟74A走線,總 ...

如果74A不能取消的話,不如74A變成大窩西+大埔公路專線(路線:大窩西、吐露港公路(不停大埔市)、大埔公路、沙田路、獅隧,九龍走線大致上跟234D走線(加停黃大仙、鑽石山),以觀塘碼頭為終點站。1個鐘一班的話,應該都只需要用3部車。

74D縮短至大埔,另行打算,想像空間都大d
錯字連篇
lsc04d11 發表於 2019-3-26 20:44 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-3-25 09:39

85/85A/85B流去邊?
75X又流去邊呀?

當你大興警署同盈豐園都覺得不能接納既步程時,咁……

九巴做多D流線客(但俾全費),先至收得多家嘛。(唔好以為2蚊客真係俾2蚊,政府+埋個客係俾左全程既半費嫁(殘疾人士就全費))
castanopsis 發表於 2019-3-27 10:18 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-3-23 23:58
我再諗過成組線,我開始俾 YY487 兄說服,傾向同意大埔墟尾站兼做到合理班次
會吸到最多鄉郊轉車客同新客
...

難得大家有共識
1. 第九區/富亨<>南運路<>大埔墟站/運頭塘
2. (大窩西)<>太和<>白石角/科學園<>(大學站)

作為大方向,應該無異議

————————————

落到細節

1. 富善/大埔墟/運頭塘
同意唔兜入富善、南行單向入大埔墟站(北行停新達)
但我會建議兩個方向都唔入運頭塘總站
佢地行出去搭車又唔係話好遠,無謂製造彩明街2.0

2. 彩虹
我兩條線都唔同意飛走彩虹
就算開咗88,仍然有好多地方要靠彩虹轉車
數一數,慈雲山/富山/豐盛街/彩輝/順利/清水灣道/西貢公路/科大,全部都要落彩虹轉
唔似得四美街鑽石山,行彩虹本身唔係用好多時間,唔值得飛
特別係下繁大老山隧道倒塞九龍灣,行彩虹上仲快過啟業上橋

3. 太和上落吐露港公路走線
南行太和尾站走,始終係快過行完善路走
條線班次疏又要兜白石角科學園,我唔覺得會吸引到大中客行出去搭車
反而北行確實可以考慮用完善路返太和

問題都係果句,大窩西唔 deserve 有服務但科學園唔 deserve 得一小時一班,
而且太和唔加到半粒鐘一班,要換走 74A 應該有難度
而半粒鐘一班底下,如果一半班次太和止步,turns out 係慳唔到車

74D 同 74A 問題,我會視為相輔相成,
一方面 74A 可以作為 74D 加班車源,另一方面太和 + 大埔墟東九特快線亦係換走 74A 既條件,
但你個 plan 根本同直接殺 74A、縮短 72A 無異

74A以前觀碼年代,尚算有客
今時今日俾人縮落九龍灣,陰到得返一粒鐘一班
只要埔公有返合理班次出沙市轉89,條線已經毫無保留價值

你要避政治阻力,我其實寧願先唔好搞74A,直接將74D一拆二,各自一粒鐘一班
反正只係3部車,就算班次垃圾,至少個框架成咗形先
74A取消、72A轉型,下一步再處理唔遲

castanopsis 發表於 2019-3-27 10:24 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-3-22 11:39
75X仲要停鑽石山,係唔係好多人在鑽石山搭佢去富善,唔係大埔中心?

唔明你問緊乜

家陣講緊74X/75X,拆為——
74X 彩虹直上大隧,擺大埔中心
75X 延長至紅磡,譽港灣直上大隧,擺富善
75M 樂富/東頭<>黃大仙鑽石山<>大隧,擺富善/富亨

鑽石山班客搭去大埔中心定富善,重要嗎?
castanopsis 發表於 2019-3-27 10:33 | 顯示全部樓層

HG6729 發表於 2019-3-22 16:14
沙中線開左75X小則變左大埔版269B 不停減班
大則好似590 268B咁分分鐘大兩味都夠 但都唔應該改特快 畢竟 ...
畢竟而家一線走天涯係最好

你鍾意一線走天涯遊車河,係你自己既事
但我估除咗你之外,無人會鍾意兜20分鐘樂富黃大仙鑽石山

紅土返大埔明明就夠客直出
唔拆線,係唔合理