hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有咩方法可以令74d 改善客量偏低問題
開啟左側

[問題] 有咩方法可以令74d 改善客量偏低問題

浸大小晴 發表於 2019-2-9 10:00 | 顯示全部樓層

89B 發表於 2019-2-9 11:18 來自手機 | 顯示全部樓層
74A改到九龍坑-郵輪碼頭,繼續1小時ㄧ班,加個不定期九展散場特別班,;74E全日做埋科學園,74D可以摺埋
kmb71k 發表於 2019-2-9 11:27 | 顯示全部樓層
浸大小晴 發表於 2019-2-9 10:00
大窩西根本可以行大尾督75P模式,  開特快線73P (九龍坑 - 埔火),

繁時20分鐘一班, 非繁30分鐘一班, 同7 ...

係都係去太和站啦,仲兜過去大埔墟站
以上回應,是否可行?是否合適?
kmb71k 發表於 2019-2-9 11:30 | 顯示全部樓層

89B 發表於 2019-2-9 11:18
74A改到九龍坑-郵輪碼頭,繼續1小時ㄧ班,加個不定期九展散場特別班,;74E全日做埋科學園,74D可以摺埋 ...

太和咁就冇咗條全日觀塘特快線
以上回應,是否可行?是否合適?
浸大小晴 發表於 2019-2-9 11:39 | 顯示全部樓層
SanPoKong203e9 發表於 2019-2-9 20:51 | 顯示全部樓層
maomao221 發表於 2019-2-9 07:54
咁重口味你搭埋北區人嗰份啦。

北區最主要是做流水,去大埔,白石角; 目的不是去官塘,所以有雙向收費。 支路仍然會搭去官塘因是獨市和20分一班比現在60分很大分別。如兜一兜就可以加班次就很好。
S3BL100 發表於 2019-2-10 00:44 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2019-2-8 10:31
用 74D 做富亨等同封死將來第 9 區開全日東九線嘅機會

老實,如果唔係因為有第九區因素,74C 代 74D 全日會係最理想,起碼覆蓋晒 74X 盲點。
而家如果搵 74C 全日,兜埋入第九區,又會好唔順路

當然當初係唔應該開 74D,但開左要收返就應該無乜可能。
而家最大問題唔係開左 74D,而係條線無論班次同定線都唔上唔落,
同 74X 重疊太多,無真正開發 74X 盲點,
又開一粒鐘一班唔知做咩客,一粒鐘一班係差過唔開或者半粒鐘一班

第九區第時適宜自拆全日東九線既前提下,我覺得 74D 加到半粒鐘一班,
上繁食埋 74C,全日兜白石角,來回運頭塘上公路(類似 273C/P),已經係最好而可行既結果

fb.com/scientisthk2usa/
JH_LE4612 發表於 2019-2-10 02:13 來自手機 | 顯示全部樓層
浸大小晴 發表於 2019-2-9 10:00
大窩西根本可以行大尾督75P模式,  開特快線73P (九龍坑 - 埔火),

繁時20分鐘一班, 非繁30分鐘一班, 同7 ...

笑。

講轉巴,當73 73A 本身同部分大埔線有 BBI嗰陣,你條 73P冇?唔值得比貴幾蚊去快五分鐘呀?73P到廣福嗰陣,73 73A都到舊墟公園,多位揀之餘,73P仲要搵路過對面。

要搭鐵嘅,太和必然係首選,去埔火淨係停啲燈已經輸哂。

73P搶唔到小巴客嘅原因就係因為佢唔會入村,只可以執啲會行出馬路嘅客,而呢班客行得出馬路,本身已經有 73 73A加一堆小巴嘅選擇,開 73P睇怕啲客都係會嚟自 73 73A,新增客量唔會多。咁嘅資源開73P,我寧願你加密73算。
 樓主| bennyho1004 發表於 2019-2-10 11:01 來自手機 | 顯示全部樓層
SanPoKong203e9 發表於 2019-2-9 02:29
如74D兜林村,入皇后山邨; (入夥後) 可以做皇后山支路林村大埔百石角官塘 大流水線(北區/大埔/沙田區有雙向 ...

咁樣同一條大老山70有咩分別?
andy1010 發表於 2019-2-10 14:14 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-2-10 00:44
老實,如果唔係因為有第九區因素,74C 代 74D 全日會係最理想,起碼覆蓋晒 74X 盲點。
而家如果搵 74C 全 ...

新線應該第九區開出, 經那打素, 富亨, 太平, 榮暉, 太和尾站逆走上公路, 吸引近鐵太和居民