hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 歷年邊條新鐵路對巴士、小巴造成最大衝擊? ...
開啟左側

[問題] 歷年邊條新鐵路對巴士、小巴造成最大衝擊?

S3BL470@98A 發表於 2019-2-13 22:10 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
ccicoltd 發表於 2019-2-13 22:30 | 顯示全部樓層
271_N271 發表於 2019-2-13 21:18
唔該呢位師兄先

「鐵路優先政策」嘅定義,個人認為根據當年首次出現呢個概念嘅文件會比較準確

https://hkbus.wikia.com/wiki/%E5 ... F%E6%94%BF%E7%AD%96
一九八六年的「公共交通協調政策」已把鐵路優先具體說明。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
S3bl430 發表於 2019-2-13 22:35 | 顯示全部樓層
如果講估錯數的話,
南港島線開通後當局係估錯香港仔經薄扶林道出中西區的客流變化,
錯字連篇
RyanPun 發表於 2019-2-13 23:04 | 顯示全部樓層

271_N271 發表於 2019-2-13 21:27
唔該呢位師兄

其實我係讀新聞嘅,嚟緊要做一集時事節目,暫定係呢個題目

有人講開運輸處理想中嘅計劃 同市民實際嘅選擇 之間差異大、甚至好似當年馬鐵同南港島線通車咁,估算同實際載客量不成正比,我會覺得與其話誤判,講白啲就係堅離地,根本理解唔到當區居民要乜嘢,當鐵路好似抗生素係萬能藥咁,冇巴士都冇問題。

當年Cut 681件事,主因除咗鐵路不及681一程方便之外,反而我覺得背後原因係就算當年搭鐵快極都冇可能做到681半個鐘港島返到馬鞍山(半個鐘唔係我老作,曾經問過啲司機,當年冇乜自遊行/旅遊巴嗰時,半個鐘行完一程單向係好常見),再者當年好似有人認為運輸處為咗做靚馬鐵通車條數,被指亂咁cut巴士線。

其實有版友都講多咗一樣嘢,都好睇本身鐵路個定線對巴士有幾大影響,馬鐵快極都要兜到出大圍先至過獅子山出到鑽石山(當屯馬線通咗車),但同時間馬鐵到石門,巴士都已經差唔多到大老山隧道口,架馬鐵到大圍巴士都已經過咗大老山好遠。同樣情況將軍澳過海線,將軍澳線調景嶺下站油塘之後就過海,但巴士就要入隧道出到藍田先至入到東隧過海。表面上時間差唔係太多,但計埋轉線或者等巴士時間,分分鐘總行程時間差好遠。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
kingprowm 發表於 2019-2-13 23:20 來自手機 | 顯示全部樓層
馬鐵定線差,注定難發圍,就算屯馬線通車,最多只影響到 85 系,85 系對巴士公司來說只係雞肋,食之無味 棄之可惜
paul2357paul 發表於 2019-2-14 03:37 | 顯示全部樓層
唔該呢位師兄

但很諷刺地673北區方向港島段跟貼681但上座率仍然不高,當然673理應最好例如改為跑馬地止步主力銅鑼灣。
kay 發表於 2019-2-14 07:11 | 顯示全部樓層

唔該呢位師兄

近年玩法唔同左,減班代替重組

不過樓主可以參考其他人做法

網上隔一排就有人問呢D野
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2019-2-14 07:13 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-2-13 22:35
如果講估錯數的話,
南港島線開通後當局係估錯香港仔經薄扶林道出中西區的客流變化, ...

其實都係估錯條4號姐

睇下40/40M,都唔知減左幾多次

而71/90B係2017年都有減
世界很簡單 人類很複雜
Choi 發表於 2019-2-14 07:48 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-2-14 07:11
近年玩法唔同左,減班代替重組

不過樓主可以參考其他人做法

最近直情開新線養舊線,特別係邊境線養埋本地線,同埋一輛班繁時線變半全日然後慢線變2/30分鐘一班,等大家齊齊有車坐。
tx96 發表於 2019-2-14 09:38 | 顯示全部樓層

將軍澳綫開通後, 過海線691, 692, 693要取消, 小巴18線停辦。
寶琳至北角, MTR, 只需16 mins, 加上尚德,富寧花園商場有MTR平2元機, 巴士及小巴車資及車程上好難競爭。

另一方面, MTR去荃灣或沙田要轉線, 而798, 290 可以一程過到 ,坑口,寶琳, 翠林比較多客上, 但將南(尚德,彩明)車程上不吸引。