hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) A380正式玩完
開啟左側

A380正式玩完

cwsj2003 發表於 2019-2-15 00:33 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-2-14 14:36
對各方都係好事

EK 之前同 Rolls-Royce 就剩餘 A380 訂單既引擎傾唔掂數,而家 RR 起碼唔使煩幫佢地起貨 ...

廣體機看來要等石油資源緊絀的時代才有市場
volvo_chan 發表於 2019-2-15 00:59 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-2-14 23:19
但耗油量同 77W 既差距唔止幾個 % 咁少

如果係得幾個 %,好似 339 vs 789,問題都無咁大,339 死狀遠唔 ...

以前聽過一位MU飛過A346同77W的機師說,
以PVG-JFK為例,77W比A346節省近10%燃油,
航程越長與77W差距越明顯,A346只適合飛4-7小時中程航線,
另外四引擎始終多兩副引擎,維修和機務成本也比雙引擎高。

A345耗油量就更加恐怖,機翼機腹油箱佔空間,運油運唔到貨,
民航界笑指A345是空中運油機,睇過外國民航論壇,
油價超過60美元的話,A345即使全艙滿載都不能盈利,
AC當年HKG-YYZ採用A345有指班班都蝕到入肉,
換77L後先開始有微利,A345燃油效益低和飛行成本比A346仲差

至于你信不信,我反正信了
053h4 發表於 2019-2-15 11:09 來自手機 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
AVD1 發表於 2019-2-15 12:17 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-2-14 23:16
二線航點增長潛力最大既其實係非洲,339 去到果度會好使好用

其實 EK 而家都有唔少非洲航點,不過當然就唔夠非籍多架啦,
岩岩睇過佢大部份都塞 77W 落去飛,有時都唔知個客量係唔係真係夠支持 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
qunow 發表於 2019-2-15 14:13 來自手機 | 顯示全部樓層
cwsj2003 發表於 2019-2-15 00:33
廣體機看來要等石油資源緊絀的時代才有市場

石油緊絀只會更有利窄體機,寬體機由於比較多空間用在通道等地方,機身較寬切面較大,平均每位乘客耗油量也比較多。
da87 發表於 2019-2-15 19:34 | 顯示全部樓層
依家客運唔及貨運咁搵錢
以A380嘅龐大機體可唔可以透過簡易或合理改裝成"客貨機"?
(例如將下層客艙改成貨艙)
又或者好似舊747咁改做貨機?
s3n370 發表於 2019-2-16 10:31 來自手機 | 顯示全部樓層

da87 發表於 2019-2-15 19:34
依家客運唔及貨運咁搵錢
以A380嘅龐大機體可唔可以透過簡易或合理改裝成"客貨機"?
(例如將下層客艙改成貨艙 ...

技術上要加門實加到。

問題係A380嘅載重量,載貨計,剩係下層客艙都夠用。
上層full double deck變佐賺唔到錢,但唔孭唔得嘅loading。
正如747所有系列嘅貨機,上層維持元祖果款短上層,就係要鍊到盡去載多D貨。

747客改貨唔係太受歡迎,都係因為長佐少少嘅上層。
係機價夠平先至有公司肯制
kitarolo 發表於 2019-2-16 16:00 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-2-14 14:36
始終 A380 太前衞了,
可能唔應該咁早出現,
但另一方面 Airbus 都唔止
一次估錯左廣體機巿場,除左
A380 仲有 A345/346 同埋 A330neo

定係出現得遲咗?
富裕地區嘅嬰兒潮都
步入退休年齡,呢點亦係
被視為747成功主要原因。

當然乘飛機嘅需求會
持續,世界亦無「如果」
以亦無咁多大型機場,而
數十年前技術可否生產等同
載客量嘅飛機亦成問題(例如
MD12都是概念而從沒實物)

S3BL100 發表於 2019-2-16 18:08 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-2-16 16:00
定係出現得遲咗?
富裕地區嘅嬰兒潮都
步入退休年齡,呢點亦係

A380 airframe 技術新,但 engine 技術仲停留上一代。
就算遲五年出現都好,新一代 engine 都幫到唔少,可以降低耗油同營運成本

飛行需求咁多年係一直上升緊,但去晒點對點,少左好多 double connection,
而 77W 同埋往後 787 A350 既出現,新引擎技術客機每座位成本貼近 A380 甚至低過,
令唔少二線城巿長途線變得可行,呢個先係 A380 巿場既死因

fb.com/scientisthk2usa/
bam1a 發表於 2019-2-16 18:50 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-2-14 23:16
二線航點增長潛力最大既其實係非洲,339 去到果度會好使好用

好似冇講原因?
非洲會鍾意330neo係咪因爲可以共用舊330啲設備去降低支出?
就好似啲大公司唔用新野,偏偏用舊野飛咁(好似之前嘅delta回收曬啲二手MD細機 同 宜家嘅因龍食咗一大堆因航啲舊330咁)