hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大埔區議員要求放寬林錦公路用車限制
開啟左側

[路線計劃/RPP] 大埔區議員要求放寬林錦公路用車限制

053h4 發表於 2019-3-9 14:46 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2019-3-9 15:20 | 顯示全部樓層
要擴闊一定擴闊到
只係當局會唔會為左你一條線搞咁多野

根本而家越來越少線要用11.3
同雙軸車差距又唔係大
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
tonychow 發表於 2019-3-9 16:16 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-3-9 01:05
64K係做林錦公路一帶乘客,本來無幾多人坐佢全程。所以264R唔會幫到手。

非繁 40-45 分鐘夠由埔中到錦上路,順暢的話 55 分鐘夠到朗屏。東鐵太和去上水用 10 分鐘,到咗上水用 10 分鐘行落巴總以及同篋客等 276P,15-20 分鐘到博愛,但仲要用多 5-10 分鐘排隊塞落橋,大馬路仲要塞燈。
就算同樣由太和站出發,價錢相若下 64K 搭感較好,仲未計有多程免費鐵巴。
PC2625 發表於 2019-3-10 01:30 | 顯示全部樓層

忽然奇想, 可否把最窄那段林錦公路 (嘉道理農場 <> 錦上路/荃錦公路迴旋處一段), 跟大潭水塘堤壩一樣, 兩端加裝燈位及改為單線雙程行車?  這情況下 64K 可用十二米巴士嗎?
kitarolo 發表於 2019-3-10 02:00 | 顯示全部樓層
PC2625 發表於 2019-3-10 01:30
忽然奇想, 可否把最窄那段林錦公路 (嘉道理農場  錦上路/荃錦公路迴旋處一段), 跟大潭水塘堤壩一樣, 兩端加 ...

機會應該極低,大潭水壩
中間沒有支路,但農場到
上村一段路有水泥廠、農場
側門、直升機場同民居,咁即係
要將上述路口加埋交通燈。

情況等於269M咁
最極端係將敬祖路改成
單程路都會影響唔少使用者。

另問: NR918用咩嘢長度
嘅車行呢? 因為我所見唔少
12米旅巴,都有行走農場至
坑下莆一段,當然我無咁好眼
睇到有無申請許可證。
barking 發表於 2019-3-10 03:06 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-3-9 15:20
要擴闊一定擴闊到
只係當局會唔會為左你一條線搞咁多野

咪係,荃錦都擴闊到,小小一段淩雲寺有何難度
p.s. 單層巴士年代的荃錦路面很窄

kitarolo 發表於 2019-3-10 05:48 | 顯示全部樓層

barking 發表於 2019-3-10 03:06
咪係,荃錦都擴闊到,小小一段淩雲寺有何難度
p.s. 單層巴士年代的荃錦路面很窄

有心整東涌道都有得整。
講明先我唔識土木工程。

好多年前梧桐寨上農場
都係一線行車,近山邊係
後來擴建出嚟,當時不需要
與對面線單排行車。

農場至上村一段唔好話
整多一條線咁顯著,假設
向其中一邊整闊三公尺,再
將中間條雙白線移位,都難
避免要單排行車而只能逐小
進行(上段提嘅工程係一次過)
以該段流量計兩年走唔甩。

#3講到有獨立調查
機構發現個別路段大耷
唔知政府點取態,定係九巴
都要面對三軸短車漸少而加
入E400/新車款?
GR1473 發表於 2019-3-10 07:39 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
10897106606 發表於 2019-3-10 08:11 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2019-3-10 09:49 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2019-3-9 14:10
其實Streetdeck 最終載到幾多人都係未知之數

不過話分兩頭,直接拆線都係一個解決現有問題其中一個方法

如果唔係嘉道理無位調頭嘅話,64S 65K 分拆應該一早做咗
但同時地,64K 又有唔少客會搭過山,真係比較難拆成兩邊短線加一條疏嘅過山線