hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 中區電子道路收費範圍曝光
開啟左側

[報刊新聞] 中區電子道路收費範圍曝光

053h4 發表於 2019-3-28 19:07 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2019-3-28 20:05 | 顯示全部樓層
hihihi 發表於 2019-3-28 17:31
應該係話只係私家車要收費,其他一律豁免,咁樣個成效已經好高,同埋最好留得係收費越耐收費越高+每次出入 ...

長遠會唔會出現私家車車主轉用客貨車?

特別係日日出入收費區的車主,可能隨時更有著數。

Ming0420 發表於 2019-3-28 20:18 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2019-3-28 20:05

絕對會。最絕例子有澳門當年新葡京有豪華alphard的士唔正式載客,只係專用黎過舊橋。

Goods vehicle同的士講真加左對佢地都無影響,收費可以完全轉介去個客
expertuser2004 發表於 2019-3-28 21:17 | 顯示全部樓層

繞道免費絕對可以塞爆條隧道, 而且林士街隧道上到西隧, 不見得收費後入去中環的車會少左, 大袋車是有$人不介意收費, 公交車個個都要用又係要塞入去, 貨車送貨又一定要入去
唔好不記得仲有大量小巴, 旅遊巴士

而且有D 街道名是延伸到其他區(eg: 德中去到上環街市, 荷李活道冠通西環上環半山), 其他區洗不洗收費?

連港鐵也可加價都上限封頂, 我覺得一定道路收費一定不方平, 仲有政府好似沒說收左的$ 點用.
三隧分流失敗, 根本是政府做不到野
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
luckystar2007 發表於 2019-3-28 21:50 | 顯示全部樓層

同意豁免巴士收費,但的士不是「大眾運輸」,絕不同意其獲得豁免,相反應與私家車睇齊,收取較高費用。

238X 發表於 2019-3-28 22:24 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2019-3-28 21:17

三隧分流失敗, 根本是政府做不到野

唔明點解你要扯到三隧分流

講真,西隧繁忙時間自己都塞車,我諗唔到有乜誘因喺西隧減價之後要用佢用多啲。如果係貪西九龍公路踩夠 100,我都唔介意豪 70 蚊
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
expertuser2004 發表於 2019-3-29 08:28 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2019-3-28 22:24
唔明點解你要扯到三隧分流

講真,西隧繁忙時間自己都塞車,我諗唔到有乜誘因喺西隧減價之後要用佢用多啲 ...

政府是三隧分流比人否決左, 先拎道路收費出黎(有圖), 我根本不覺得三隧分流有什麼作用可減少中環區交通流量, 西隧減得相差$10 咁少, 搵食車可必同自己荷包作對? 依家東隧1600pm 就開始塞車, 西隧收貴d = 換不到紅隧/東隧免塞車(有可能十分鐘內塞完嗎?), 距離遠沒誘因吸引我轉用西隧.
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
 樓主| slsso 發表於 2019-3-29 10:11 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2019-3-28 20:05

按法例定義,輕型貨車最多5個客座
有本事咪買架Vito 當私家車

香港黎計,睇唔到有幾多人會接受到用客貨車代替私家車

再進一步,可以限制客貨車只有非繁時段先免費,睇下班堅持要揸車代步既人會唔會搵架5.5T當私家車
wingho_cwh 發表於 2019-3-29 10:21 | 顯示全部樓層
終於有人知道要承認拆林士街天橋東行落橋位令中區交通混亂嘅事實,好過有 d 人見到交通混亂,見到人哋出聲話講個混亂源頭嘅時候話人淨係識得賴落呢個問題度

林士街天橋東行落嚟就係咁多車,拆咗個橋口位咪將 d 車推晒去碼頭區度揤嚟揤去囉,個流量會因為「今日見愛丁堡塞,聽日行康樂廣場或者直行龍和道甚至唔上橋,行信德橋底」然後聽日又到康樂廣場或者龍和道塞而不斷咁 fluctuate

另外,灣仔北嘅塞車亦都有機會係因為中區嘅塞車問題惡化而導致部份前往告士打道嘅車輛改行繞道灣仔北出口所致。

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
 樓主| slsso 發表於 2019-3-29 10:22 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2019-3-29 08:28
政府是三隧分流比人否決左, 先拎道路收費出黎(有圖), 我根本不覺得三隧分流有什麼作用可減少中環區交通流 ...

一直都講緊,依家既問題就係太多 "無資格" 揸車既 "偽中產" 揸車代步

解決方法好簡單,將三條海隧既私家車收費劃一做$500就得 (指定時段免費)
其他收費道路甚至講緊既電子道路收費都可以用類似方法

好處極多:
1. 公共交通免塞車,大眾受惠
2. 商用車免塞車,經濟受惠
3. 真上層免塞車,可以用錢買Life Style,佢哋一定歡迎