hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 中區電子道路收費範圍曝光
開啟左側

[報刊新聞] 中區電子道路收費範圍曝光

peterkwan 發表於 2019-3-29 10:34 | 顯示全部樓層

slsso 發表於 2019-3-29 10:11
按法例定義,輕型貨車最多5個客座
有本事咪買架Vito 當私家車

其實就算減少左私家車,難保班人走去 call 車/打的,變相將私家車既數量變左做的士同 uber.
反而燈位調教同完善個道路網,分流 D 車去唔同既道路,加上重組巴士站(如取消 2, 13, 37X, 720P 及 722 怡和大廈站,37X, 720, 780 及 788 不停大會堂站,可行情況下搬走部分停怡和大廈/大會堂路線如 12,37X, 961 及部分南區路線去愛丁堡廣場前 15C 巴士站,  搬部分停匯豐總行路線去置地廣場等),等巴士可以唔洗堆埋一齊等埋站,打擊違例泊車等,已經解決唔少。

樓主| slsso 發表於 2019-3-29 10:35 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2019-3-29 10:21
終於有人知道要承認拆林士街天橋東行落橋位令中區交通混亂嘅事實,好過有 d 人見到交通混亂,見到人哋出聲 ...

完全正確,依家中環既亂象係無辦法用 "先統計後調整" 既方法處理因為啲車日日都亂走

而搵啲睇唔到Full Picture 既慈母起燈位土炮式扭鎖匙只會另問題雪上加霜

解決方法係先要為堆燈位set 好唔同既modelling
再搵專人實時因各路線既車流去揀合適既model
 樓主| slsso 發表於 2019-3-29 10:41 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2019-3-29 10:34
其實就算減少左私家車,難保班人走去 call 車/打的,變相將私家車既數量變左做的士同 uber.
反而燈位調教 ...

所以的士都要收費,加上的士數量有限
始終都可以趕啲俾唔起錢既人落車

另外,早繁中環巴士站固然飽和,但近期好多時都係因為燈位消化唔切出站車而做成倒灌
當然太多私家車都係主因
wingho_cwh 發表於 2019-3-29 11:06 | 顯示全部樓層

slsso 發表於 2019-3-29 10:35
完全正確,依家中環既亂象係無辦法用 "先統計後調整" 既方法處理因為啲車日日都亂走

而搵啲睇唔到Full P ...

短期係可以咁樣做嘅,進步 d 嘅方法包括 (但不限於) 裝大潭嗰種 detector 計車龍
不過長遠而言,林士街天橋落嚟嘅車輛數目係需要 uninterrupted traffic 嚟處理

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
238X 發表於 2019-3-29 11:14 | 顯示全部樓層
slsso 發表於 2019-3-29 10:22
一直都講緊,依家既問題就係太多 "無資格" 揸車既 "偽中產" 揸車代步

解決方法好簡單,將三條海隧既私家 ...

請問咩叫 "無資格" 揸車既 "偽中產"?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
238X 發表於 2019-3-29 11:17 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2019-3-29 08:28
政府是三隧分流比人否決左, 先拎道路收費出黎(有圖), 我根本不覺得三隧分流有什麼作用可減少中環區交通流 ...

本來西隧(以及欖隧)就係要你俾錢買時間,如果分流成功、減咗價,佢哋個 purpose 就 defeat 咗

要真正解決過海塞車甚至地鐵迫人問題,我認為根治方法係重新發展港內線渡輪,以及俾一啲多人嘅港外線開去到九龍嘅班次,咁先係真分流

如果搵食車同老闆車分唔走,正確做法應該係俾其他人多啲 alternative,否則你幾 discourage 前二者都無用
kei_hk 發表於 2019-3-29 11:18 | 顯示全部樓層

slsso 發表於 2019-3-29 10:11
按法例定義,輕型貨車最多5個客座
有本事咪買架Vito 當私家車

客貨車5座位﹐仲唔夠用咩。

真係下下要7人私家車?

真係要豪﹐用可做客貨車的車款﹐換晒做豪華座位﹐將個鐵網做下裝飾﹐真係同7人車分別不大。

現實就除左你講的 vito同時有私家車及客貨車款提供﹐福特的「大」的士都係客貨車(Transit)﹐分別只係安裝座位數目及有無封尾窗(載貨區)。

以前﹐有代理重新引入柴油私家車時(L 字頭的四驅車)﹐受到當時發牌限制(排氣要求)﹐結果都係要拆尾排封窗加裝﹐以輕型貨車身份出牌。

至於有無人這樣做﹐就真係好視乎日後道路收費水平﹐以及進出的次數。
要知道﹐輕型貨車及私家車的牌費及日常運作成本係唔同的﹐輕型貨車成本係高一些的。

聰明的車主就自然會按實際情況去計算﹐睇下是否繼續用 "私家車" 做私家車﹐定係用 "輕型貨車(客貨車)" 做私家車。

樓主| slsso 發表於 2019-3-29 11:38 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2019-3-29 11:14
請問咩叫 "無資格" 揸車既 "偽中產"?

道路、停車位、上落客區都有其容量,超過某個數就自然會塞
以香港既人口密度黎睇,供不應求係必然
當需求大於容量點去決定邊個有資格使用道路?

最直接咪就係用者自付,用錢買時間。俾唔起錢唔該使用公共交通工具。

其他地區既單雙號行車都係類似原理,你有本事養幾架車咪有資格使用道路。更加簡單暴力添

樓主| slsso 發表於 2019-3-29 11:40 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2019-3-29 11:18
客貨車5座位﹐仲唔夠用咩。

真係下下要7人私家車?

所以政府既建議講緊貨車都要收費

其實要high tech 方法自然多

繁時商用車照收費,非繁唔收已經趕得走啲揸車番工既
238X 發表於 2019-3-29 12:36 | 顯示全部樓層

slsso 發表於 2019-3-29 11:38
道路、停車位、上落客區都有其容量,超過某個數就自然會塞
以香港既人口密度黎睇,供不應求係必然
當需求 ...

而家政府盡量減少公共停車場,縱容停車場業主收超貴時租(我知有地方附近無乜樓宇人流都收到 50 蚊一個鐘),已經係非常之有效嘅用者自付,仲確保自由市場添