hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) V6B2-11掛牌線
開啟左側

V6B2-11掛牌線

he_01 發表於 2019-4-4 17:00 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2019-4-4 16:30
下次都係加返#曲穩陣,費事有啲咩誤會就話我跌落地都要楋翻揸沙。不過用呢啲方法去放返啲屯廠唔啱用嘅車 ...

直梯網話傳聞係為咗之後食玻璃梯12.8
leefung 發表於 2019-4-4 17:01 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2019-4-4 16:30
下次都係加返#曲穩陣,費事有啲咩誤會就話我跌落地都要楋翻揸沙。不過用呢啲方法去放返啲屯廠唔啱用嘅車 ...

我都係度唸九記做乜要掟走批98位車走...
城隧正常用90位水塘車清客最實際...

所以再睇批車清一色VOITH,咁只可以咁推斷....
HR1377 發表於 2019-4-4 17:23 | 顯示全部樓層
leefung 發表於 2019-4-4 17:01

直梯網提及W3將會有3ATENU掛牌
AtrHenu 發表於 2019-4-4 17:47 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2019-4-4 17:23
直梯網提及W3將會有3ATENU掛牌

唔係嗎S廠梗成一部分3ATENU又車輛走去掛呢條W3噤浪費,好心呢批巨無霸車應該優先掛去已獲批一段時間但又客量高的路線囉(如:249X,40X,278X,680,89D).

RyanPun 發表於 2019-4-4 18:28 | 顯示全部樓層
leefung 發表於 2019-4-4 17:01

頭先搵返ACROSS網,原來屯廠仲有48金+31紅Voith 12.8(冇數錯數嘅話),如果冇推斷錯誤,只要新訂嗰堆玻璃梯佔大多數配ZF,咁你呢個假設冇十成真都有五成,只要屯廠願意用Voith換ZF放返出嚟比返哂其他廠而唔係舊車換新車咁過份。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
384047x 發表於 2019-4-5 00:13 來自手機 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2019-4-4 18:28
頭先搵返ACROSS網,原來屯廠仲有48金+31紅Voith 12.8(冇數錯數嘅話),如果冇推斷錯誤,只要新訂嗰堆玻 ...

Lol係58金 +31紅 voith

之不過真係因為波箱問題點解唔係新一批12.8上牌先調過去?留意番l廠果12部全 zf箱,s大廠得55,61,62,215係用 v箱,要而家調恐怕屯廠各條用12.8既線少三分二掛牌唔係玩

而且屯廠的確太多線用12.8,九廠線又唔用得12.8,其實買車時應三分一 voith 三分二 zf,而唔係一半一半,否則等同荔廠/沙廠食埋九廠既12.8(如果車輛係平分),但事實上更多既係公路線可以用12.8!

之前都講過補救措施係新一批車 (90部)全 zf,再訂多16部,令330部12.8既三分一 (110部)係 voith,之後就可以變番每個12.8訂單三分一 voith 三分二 zf

厹司訂最尾歐五12.8既時候我已提出根本應該全 zf就剛好解決問題(224部12.8只有頭兩批75部用 voith,剛好三分一) ,12米就訂番多70部voith 填補番,始終頭兩批訂單我當佢唔知九廠用唔到12.8情有可原兩個波箱各分一半,所以厹司政策 朝令夕改令人摸不著頭腦....
RyanPun 發表於 2019-4-5 13:22 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2019-4-5 00:13
Lol係58金 +31紅 voith

之不過真係因為波箱問題點解唔係新一批12.8上牌先調過去?留意番l廠果12部全 zf ...

只要願意執一下轉車站問題,根本唔需要用一大堆12.8米去解決,否則買到好似12米咁成千六架車,個轉車站太多人嘅問題依然存在。

不過又咁講,voith唔係話冇用,但喺唔多zf情況之下,顯得voith多過頭對
屯廠作用唔大,我有諗過當初計劃其實屯廠係唔會食成166架12.8米,分分鐘只係將依家大部份ZF比屯廠,其他就分哂堆voith,好可能係因為多咗九廠果批車,就一炮過去哂屯廠就變成咁樣。

喺屯廠166架車入面得77架zf,但有成89架voith,(以330/4去計)如果批車真係平分嘅話,似係一開始屯廠只係值77架zf+十幾架
voith車,咁剩低嘅似乎係原本屬市區廠/沙廠嘅voith車,咁就對應返當初仲未用波箱去分屬廠時候嘅政策,點解會一次過出成堆12.8米入屯門嘅原因。依家咁做似係為將玻璃梯12.8米鋪路,將原有批12.8米打散返去其他廠。

*我都係諗極都唔太明點解要咁做,將啲voith zf調嚟調去。

6301@969 發表於 2019-4-5 13:40 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2019-4-4 15:24
好像傳聞會將呢6架士啤3ATENU (TU 7413,TX 3054,UE 4600,UE 4959,UE 5023,UE 5224)轉去沙廠掛城隧線. ...

其實沙田廠想掛多d 12.8既話咪拎荔廠條42A個5架12.8囉,點解要搶屯門廠既12.8
AtrHenu 發表於 2019-4-5 16:26 | 顯示全部樓層
6301@969 發表於 2019-4-5 13:40
其實沙田廠想掛多d 12.8既話咪拎荔廠條42A個5架12.8囉,點解要搶屯門廠既12.8 ...

你係咪好想班青衣南屋邨搭42A企紅蛋爆到上車頂/車身兩傍先安落?!
RyanPun 發表於 2019-4-5 16:52 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2019-4-5 16:26
你係咪好想班青衣南屋邨搭42A企紅蛋爆到上車頂/車身兩傍先安落?!

住開高地嘅人點會明白住山腳底嘅苦況,講白啲就嫌屯廠166架12.8太少,最好咩B8呀/330架12.8米呀都比哂屯廠,然後其他廠就執人口水尾就最公平,我都嘈到唔想理班人,橫掂講都唔聽,qoute都覺得嘥時間。加上我地討論緊嘅都唔係邊間廠食唔食柴,應佢盞離題。