hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [城隧網絡重組] 43P, 47A, 82C, 269D, 272A 服務重組 (# ...
開啟左側

[城隧網絡重組] 43P, 47A, 82C, 269D, 272A 服務重組 (#19 最新改動)

樓主| GU9338 發表於 2019-4-13 22:21 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2019-4-13 21:45
簡單複雜化
直接拉48X去白石角咪得囉
再將47A改總站專注做上葵涌一帶

43X 連埋 272A 有六架車
淨係條車海 48X 拉去白石角加六架車都未必夠 , 仲未計 47A 太疏

仲有 48X 到底收 $8.1 定 $9.1 ?
無論拉火炭定白石角 , 48X 都唔係理想選擇

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ATENU135 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

請用文明來說服我。
ATENU135 發表於 2019-4-13 23:16 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2019-4-13 21:45
簡單複雜化
直接拉48X去白石角咪得囉
再將47A改總站專注做上葵涌一帶

48x要加幾多車?
S3BL100 發表於 2019-4-13 23:40 | 顯示全部樓層
[ 本帖最後由 S3BL100 於 2019-4-13 23:42 編輯 ]\n\n[ 本帖最後由 S3BL100 於 2019-4-13 23:41 編輯 ]\n\n
我反而會問多個問題:白石角、科學園係唔係事必要有全日城隧線?

早幾個月我本版建議過借大埔第九區發展名義,新增資源開 273X
但唔係行城隧,而係行青沙,第九區 - 富亨 - 富善 - 新興直出 - 白石角 - 科學園 - 青沙 - 跟 38B 入海濱花園
咁就荃葵最多人去既地方,基本上都有覆蓋,同時又可以做埋西南九龍轉乘、分流 73X 葵芳轉車客源

當然,如果係因為第九區天降資源,唔鍾意做青沙鍾意做城隧亦得,不過似乎青沙做到比較多野

---

順便回埋其他文,40X 係慢,但問題係馬鞍山無快路入城隧,
尤其繁忙時間就算飛起源禾路,都唔快得好多。
非繁又唔夠車拆線

不過我覺得可以考慮上繁同 40S 重組:

40X 正線減到 15 分一班
40S 加到 15 分一班,飛起馬巿耀安
40E 食埋馬巿特車,上繁 6-8 分一班,
耀安後直接經大老山公路、沙瀝公路、沙田圍路入城隧,中途不停站

咁已經好好,非繁真係唔太夠車拆線。下繁亦可以諗諗,但問題係收費

至於水泉澳,其實問題不過係 47A 太疏而已…
除左 47A/X 此消彼長外,我暫時諗唔到唔太影響其他人既方法
fb.com/scientisthk2usa/
kmb71k 發表於 2019-4-13 23:55 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2019-4-13 22:21
43X 連埋 272A 有六架車
淨係條車海 48X 拉去白石角加六架車都未必夠 , 仲未計 47A 太疏

禾輋瀝源冇咗條密車48X去荃灣
得番條去唔到荃灣既疏車線既45X
你覺得佢地會收貨?
仲有如果你要講收費問題
去程源禾路有分段我唔同你拗
但回程呢?
45X收$9.1
禾輋瀝源既人要俾多一蚊
咁樣又對佢地公平?

你改條48X去服務水泉澳
只係會加深地區矛盾
以上回應,是否可行?是否合適?
Snoopy@FB8617 發表於 2019-4-14 01:30 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2019-4-13 19:38
我反而對拆線有保留 ,48X 班次已經唔係穩定 , 再拆變咗 8X/19 咁俾人鬧就無謂

或者成條 48X 原封不動都 ...

拆線唔代表要跟8X/19個套既
48X有空間拆一快一慢既話
自然可以cater一條俾出上
而唔使全條48X都山上咁"浪費?"
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
HM3044 發表於 2019-4-14 15:35 | 顯示全部樓層
40X不停源禾呢個無走雞一定要做
其實不如269D縮返沙火,搬89X去瀝源,沙市觀塘仲有88X同89
SE7378 發表於 2019-4-14 16:10 | 顯示全部樓層

HM3044 發表於 2019-4-14 15:35
40X不停源禾呢個無走雞一定要做
其實不如269D縮返沙火,搬89X去瀝源,沙市觀塘仲有88X同89 ...

沙田站 <> 第一城流水問題 ...
曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
THomas20010808 發表於 2019-4-14 19:38 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2019-4-13 15:03
其實你提出兩個問題根源都係 48X

本身係唔想郁對源禾路平靚正嘅 48X

48x本身自己有一班直接出荃灣客,他們一定反對,甚至有一班學生客要靠佢由荃灣返學

密度都唔差,但是48X入內街,除非住比較近源禾路一帶,否則比較多48X上城隧轉車(269D除非搞回贈)
 樓主| GU9338 發表於 2019-4-14 20:24 | 顯示全部樓層

多謝各位意見
明白到 48X 對源禾路而言係不可或缺 , 因此 48X 改動建議撤回 , 並建議由 269D 改上水泉澳並加設回水轉乘取代
為避免過多水泉澳轉車客令沙中 - 西北客難以上車 , 因此對 47/8/9X 的回水轉乘亦可於沙中進行

47A 將削減至早繁單向服務 , 另外 40X 45X $8.1 分段亦會撒回
請用文明來說服我。
 樓主| GU9338 發表於 2019-4-14 20:38 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-4-13 23:40
[ 本帖最後由 S3BL100 於 2019-4-13 23:42 編輯 ]\n\n[ 本帖最後由 S3BL100 於 2019-4-13 23:41 編輯 ]\n\n ...

就咁睇 273X 都掃到市中心嘅位
但城隧網絡最成功係入到唔同小區 , 呢個就算係 273X 加晒 BBI 都未必完美補到嘅位

如果閣下提議嘅 273X 係新增資源 ,
咁我又覺得同我今次左抽右調做到 43P 全日就無衝突了
請用文明來說服我。