hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 18系/720系/722發展方向
開啟左側

[問題] 18系/720系/722發展方向

樓主| castanopsis 發表於 2019-4-17 02:48 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-4-15 23:58
721東行單靠西灣河同耀東夠客?
另外723呢啲都係全日?
來回唔同線係做到補位,但對於乘客而言咁大抽線都 ...

朝早722耀東客+720西灣河客,相當可觀
東行西灣河同耀東客量唔好,唔多唔少都係因為722/720都慢

721東行直飛西灣河
我估非但耀東西灣河客會翻倍
分分鐘仲吸埋鯉景灣/嘉亨灣客落車行返屋企
我覺得個盤絕對唔差

當然我同意720/721東西行唔對稱,唔係咁理想
思考過程之中,亦曾經考慮過以下兩個對稱既方案

1.
720 嘉亨灣<>筲總<>太古城<>灣仔
721筲箕灣<>耀興東<>太安樓<>灣仔

2.
720 原線至西灣河上公路
721 耀東<>太古城<>灣仔

但方案一會做漏一段筲箕灣道
東行落車站位擺太康街尚可接受,西行無理由叫人行過去太安樓搭車
而方案二東行耀東仍然慢到嘔(太古城圈+鯉景灣圈)

選擇西行用方案二,東行用方案一,唔係無原因

個人覺得18P可以試下5X合拼,做西環-灣仔銅鑼灣特快,& x6 l! W1 K; @, E
18X縮剩繁時,去程做720X中灣繞直飛中環角色,抽調資源換18全日去屈地街

你打算點行?

我始終覺得
西區灣仔銅鑼灣,特快路段太短,唔覺得有好大作為
尤其5X西行本身仲兼顧緊大坑>電車路流水角色,改動空間好有限

樓主| castanopsis 發表於 2019-4-17 03:03 | 顯示全部樓層
limited 發表於 2019-4-16 01:49
你好努力去諗東區乘客的利益
但跟你建議開返18行中上環, 18X又改行繞道
中西區邊有咁順攤俾你斬條18P?

問心
18P西區段仲剩返幾多客?
係唔係真係需要18同18P同時存在?

除非城仔幫手搭膊頭拉長43M去交易廣場, 全程唔加價
5X改為水街>畢打街隧道>演藝學院>入境大樓>駱克道街市往銅鑼灣

我反而考慮過5X同43M合併
俾域多利道沿線一程車直出中環銅鑼灣
當區小巴越做越垃圾既情況下,可能會有新客

而且723去到半山一定收唔到$6.8, 即係西行去灣仔金鐘全部被加價

我會建議全程$9
康怡廣場>蒲飛路$6.8
聖約翰座堂>筲箕灣$6.8

咁鰂魚涌<>灣仔金鐘,價錢就維持不變
而半山客平均應該俾緊$8左右,唔算賣大包

qunow 發表於 2019-4-17 05:07 | 顯示全部樓層
slsso 發表於 2019-4-16 09:38
有心飛灣仔嗰幾個站的話直行告士打道咪得,走入去停兩枝燈貪得意咩
依家繞道開左,告士打道東行灣仔段基本 ...

廢事陣間有人見到架車行出便上唔到又會去嘈要拉返架車入去
而且繞道入面車速都高啲
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
 樓主| castanopsis 發表於 2019-4-17 05:29 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2019-4-16 19:50
sorry 有突發事件遲咗覆,先分享一下我昨天中午收集嘅 ETA 數據。
1200 18X 筲箕灣總站
1218-1220? 琴行街
如果 23X 出現咗,我覺得對新巴而言最合理嘅做法係 18X 中上環來回程加站,然後 722 全條取消,籌車俾 720X 港島東走線全日(港島西照停中上環金鐘灣仔,720 不變)。呢個 unintended consequence 其實對西筲耀東太古城都唔差,問題係北角東鰂魚涌去程會硬食貴價線。

我覺得又唔使咁樣無限延伸
23X停灣仔金鐘、耀東拆快線,未必代表18X要食722

另一個合理既做法
係722加停北角,繞道直飛中環做循環,港碼掉頭直飛北角(早繁繞經中環碼頭)
然後18X行全程繞道,轉兩味單向,或者同33X合併

咁做,一樣可以upgrade到唔少客
(北角<>中環 $5.5>$6.8、西營盤食更多$8客 甚至 $8>$11.6)
但就避免鰂魚涌中環客價錢無啦啦提高,招惹區議會反對聲音

同一總站路線肯定會係咁出短車

西筲本身已經有唔少短車線(14/9)
反而若果短車線之間有得互跳,或者可以避免大線開短車

金鐘灣仔往返炮台山北角西服務無啦啦減咗

18重新全日,點解會無啦啦無咗服務?
定係你又想對18做乜?
 樓主| castanopsis 發表於 2019-4-17 05:50 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2019-4-17 05:07
廢事陣間有人見到架車行出便上唔到又會去嘈要拉返架車入去
而且繞道入面車速都高啲
...

咁行
德輔道中上車仲要食四支燈先到龍和道
然後龍和道再食多兩支燈先入到繞道

與其咁玩,我就寧願轉循環,港碼掉頭上繞道
砵甸乍街上車,燈位數目同行龍和道無分別咁滯
但上環就真特快,同時循環行少一次中環,應該可以用少兩三部車

————————

講真,720/722慢
好大原因係因為兜金鐘站、金星、灣仔碼頭
若果跟780停外面,甚至飛走埋灣碼,我又唔覺得好差

當然金鐘站位會差咗
但只要西筲一段拆散,令筲箕灣/西灣河/耀東各自有得快
就算要過橋去政總演藝,大部分客仍然會快咗

咁做或者會好過重新全日拆條720A出來載空氣
 樓主| castanopsis 發表於 2019-4-17 06:04 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2019-4-16 22:24
問題係繞道上落半山必經紅棉路或花園道
兩邊繁忙時間都會塞車
時間優勢會比33X少好多

港大客就肯定搶唔到(呢個要靠33X)
但西半山本身有半區都唔近鐵路站
呢堆位唔使快,只要時間合理就已經會有人搭

而我會建議23X(723)來回都行堅道
一來可以食埋蘇豪區夜歸客(不過要執下堅道站位)
二來堅道唔同羅便臣道,沿線居民多數選擇搭電梯駁地鐵站,比較有誘因做
反觀羅便臣道班客,多數本身已經俾緊$6.9搭23落山,全新客相對少
slsso 發表於 2019-4-17 09:39 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-4-17 05:50
咁行
德輔道中上車仲要食四支燈先到龍和道
然後龍和道再食多兩支燈先入到繞道

港澳碼頭掉頭就誇張左,停多4枝燈,中環客實頂唔順地底見
逆走一定要好直接,最忌原路回頭,所以林士街掉頭入繞道效果會最好

對港碼客黎講,永和街做公路前尾站,一定夠曬吸引力叫佢哋行過去搭

反正早繁720/720P一早唔到港碼,通勤客一早習慣左

koneotis 發表於 2019-4-17 10:14 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-4-17 06:04
港大客就肯定搶唔到(呢個要靠33X)
但西半山本身有半區都唔近鐵路站
呢堆位唔使快,只要時間合理就已經會 ...

好難説服蘇豪班客走上去堅道而唔係行落山...
雖然距離近d但上山就只能死等23X
仲有通常玩完都會成班friend走
大家住唔同地方,落山搭會方便好多

計計埋埋我覺得會比18X更慘
 樓主| castanopsis 發表於 2019-4-17 10:50 | 顯示全部樓層
slsso 發表於 2019-4-16 23:59
答番樓主條問題6

今日實測18X下繁西行,1800 箕總開,舊直12米
可見改全繞道,減用車數,盤數有機會好過依家

同意
其實重點可能係朝早西行 北角>中環 特快點補
從18/18P/619客量見得到,北角直飛中環係有一定潛力
而聽聞呢段路18X朝早亦執雞執亦執到坐滿
若果認認真真做(做埋上環,平返少少),係有得玩

我上面就建議722縮短至康山、加經北角、飛繞道去處理
但或者仲可以透過重組18/18P做到相約效果(不過就連$6.8都食唔到)
10598C 發表於 2019-4-17 10:57 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-4-17 02:48
朝早722耀東客+720西灣河客,相當可觀
東行西灣河同耀東客量唔好,唔多唔少都係因為722/720都慢

首先要問係想全日分拆定繁時限定
721 繁忙時間都夠客,非繁忙我真係有疑問

而比起分拆港島東段,我更屬意分中上環一條線、灣仔金鐘一條線

722X 耀東來往中環碼頭 (雙向線)
港島東走線不變
去程行中環灣仔繞道直去置地,跟原線去中環碼頭做總站;
回程行愛丁堡廣場出紅棉路落置地,係林士街總站兜個圈就入繞道直返東區

722 就縮短去金鐘 (循環/雙向),來回行返 722 金鐘灣北走線

我知 722X 係有啲兜,但要做埋碼頭客,冇辦法,而咁改就一定要 722 + 722X 都齊齊全日

你嘅 721 直接出入耀東,我會定性為 722 繁時特別班次 (即類似 720 同 720X),多過做曬成個繁忙時間

許可的話,我會想 720、722 各自全日分拆中上環線、灣仔金鐘線

離題一講,788 去程都應該改行中灣繞
—————
至於 5X、18P,(hard sell 少少) 我係隔離 F1 板出左 post,大概都係 18P 加兜銅鑼灣,恢復 18 全日