hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴初步構思更改73行車路線往那打素
開啟左側

[其他] 九巴初步構思更改73行車路線往那打素

chamberlain 發表於 2019-5-31 22:41 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2019-5-25 14:33
宜家73個客量結構由以前大埔墟去大窩西同聯和墟,
宜家變咗大埔中心、大埔墟、太和站去大窩西及華明,
你 ...

完全同意「趕走一班人,又加入一班人」呢一點, 粉嶺南, 大窩西係多客量
但其實來往上水,粉嶺北同大埔既需求一直都唔少
只係到而家都做唔到一條線出黎方便居民,紅van又唔夠車唔準時趕客
d人咪去晒搭火車轉K線
我住聯和墟出大埔首選一定係搭紅van,
但係紅van好少車又唔準時,趕時間只好搭綠van去火車站,大埔墟轉K12
紅van由聯和去大埔舊墟公園車程20分鐘左右,當上車平均等10分鐘夠客開車都係30分鐘
綠van轉火車轉K12, 計埋等車轉車時間 35-45分鐘
70K轉73/73A, 班次唔密, 要好彩先可以做到70K正覺蓮社落車過對面一陣就上到73/73A
車程連等車要50分鐘以上
小巴轉火車轉K12, 最煩,但時間最穩定
而家既73B無論服務時間/定線都係半桶水,服務唔到乘客, 客量少係正常

再回返對上一個回覆,重組73,73A對九巴黎講絕對成功,車程短左,班次穩定左, 車費又唔洗減
但對上水同粉嶺北居民黎講就損失慘重
hadboy5 發表於 2019-5-31 22:57 | 顯示全部樓層
假若用277E方式做上水至大埔,同277X模式做粉北至大埔,對居民同巴士公司都係雙嬴
YY487 發表於 2019-5-31 22:58 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
jpoon 發表於 2019-6-1 02:19 | 顯示全部樓層

71X
http://jpoon9394.blogspot.com/
hadboy5 發表於 2019-6-1 09:06 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2019-5-31 22:58
巴士公司點贏?

大埔至上水唔會無客的,至少維到皮,73B現時一轉都可以有五六十個客,277E走線慳車又可以做曬核心位
kay 發表於 2019-6-1 09:48 | 顯示全部樓層
chamberlain 發表於 2019-5-31 22:41
完全同意「趕走一班人,又加入一班人」呢一點, 粉嶺南, 大窩西係多客量
但其實來往上水,粉嶺北同大埔既需 ...

九巴當年縮73/73A/76K/77K都係想騰出D車去373A姐(70K都有加幾部)

當年有意見認為上水粉嶺想加強對外服務
但唔應該搵鄉郊線開刀

但N年前禁區3寶提取消失敗
278K提取消又無人贊成

揀無可揀下,咪搵另一組鄉郊4寶開刀

世界很簡單 人類很複雜
kitarolo 發表於 2019-6-1 09:51 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2019-5-31 22:57
假若用277E方式做上水至大埔,同277X模式做粉北至大埔,對居民同巴士公司都係雙嬴 ...

當73B都只能非繁
先抽到6個鐘做嘅時候
要咁樣拆兩條做水粉埔
會係疏到點地步?

明明就得小巴先支持到
合理班次(暫不提輪椅問題)
但綠小502服務出咗名差。

紅Van雖然缺點多過優點
但最弊還是禁區多,水粉埔
後來嘅道路都入唔到,一方面
就話(市區)生存空間細,水粉埔
收$10~12,仲好做過嘉頓嗰條。

揀無可揀下,咪搵
另一組鄉郊4寶開刀

有無咁無良呀
鄉郊線唔好話有
的士經過,電召都嫌去
得近而唔一定有車做。

261 276系,S廠不再
派車,改為兜廠派類似
960咁5點就開頭班過嚟
咁就騰到資源出嚟,因兜廠
嘅人手十分寬鬆。
hadboy5 發表於 2019-6-1 11:04 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-6-1 09:51
當73B都只能非繁
先抽到6個鐘做嘅時候
要咁樣拆兩條做水粉埔

73B本身車程唔吸引,埔中去到上水成十個字,堆客係聯和墟前已經落曬,跟住馬會道有人上車去大埔,司機話一轉有成五六十客,即係仲有好多客可被發掘啦,拆開唔愁無客喎76K縮短慳到幾多部車出來?
kay 發表於 2019-6-1 11:09 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-6-1 09:51
當73B都只能非繁
先抽到6個鐘做嘅時候
要咁樣拆兩條做水粉埔

當年區域重組
唔計CUT 70X

CUT最多車係鄉郊線

當年77K仲想唔入元朗,剩係去錦上路站添

76K本身華明都唔想縮去清河
但又走去支持區域重組

同埋73K都有CUT車

反而70K就比人搞到不倫不類

本來來回唔入翠麗,非繁可以有12分一班
但翠麗比人當提款機好多野由有變無
咪死都要70K入翠麗
世界很簡單 人類很複雜
GM 發表於 2019-6-1 11:31 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2019-6-1 11:09
當年區域重組
唔計CUT 70X

CUT 70X 係換373A 全日同70K雙向
CUT鄉郊線係開270B,678
KMB當時諗住非繁用少D車 省營運成本

而家非繁開左270B,273D,277E, 673, 73B, W1
水埔廠連平日非繁時都慣性欠人收車
270A收到30分鐘一班留後
真係諷刺

回正題
KMB建議73不經太平工業中心一帶去換取入那打素
利大於弊
應該過到區會

常備TCU 出行唔洗怕