hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴再次考慮取消208
開啟左側

[小道消息] 九巴再次考慮取消208

dennis28a 發表於 2019-5-24 23:54 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2019-5-24 06:37
係有2組綠小,但係去樂富果組唔係易等+13號其實好疏車 (分分鐘同208同等班次)
廣播道出街客有2類,一係唔 ...

208 最大問題就係根本太疏,沿途多塞車黑點,放學仲要塞喇沙利道,喇沙利道班客趕時間靠佢真係死得人。
無錯,喇沙利道有獨市客,但批獨市客唔多先死,加上九巴可有可無 ETA,夾唔到班次一定行出窩打老道。

廣播道事實上絕對行出行入既人無大家講到咁少,我次次見親走左 29A 穿梭巴,都會有人係行落山。
反而死等 208 既人,直頭係索性等 208 開車先行出門口,但非繁以前人數係唔多呢?一般啦。
惡意回復是不道德的行為。
cky 發表於 2019-5-25 00:41 來自手機 | 顯示全部樓層
廣播道一帶的居民行上行落聯合道搭車跟本已習以為常,去地鐵站就 29A 或 13A,如果 208 係咁有用,就無理由大部份由廣播道落嚟浸大的班次都係一隻手數得晒的人數。仲有 208 個總站只係晌港台附近,到站就熄車,再入啲那些居民都唔會俾你晌架車度等夠鐘開車送埋你入去,係咪講到咁方便居民出入真係好懷疑。
2076 發表於 2019-5-25 01:55 | 顯示全部樓層
208擺港台已經算係良好妥協,因為港台係廣播道最高的位,行去廣播道圈所有地方全部都係落山
208唔到旺角,去尖沙咀又慢,去街市的客一早搭左免費巴去樂富街市
嫌樂富街市冇野買的一定係揀九龍城街市,但係現時得13號小巴去,但係13號係無班次可言,208應該改去經九龍城試下吸客
浸大客可有有無,嫌208又貴又疏,去其他住宅區又唔方便,應該放棄
老人家客我知大部分都已經搭MTR,自從29A有$2之後,佢地更加會揀MTR
208只係得廣播道/喇沙利道<->廣華醫院/伊利莎伯醫院 係長者主要需要的路段
另外長者去飲茶的話,一係尖沙咀,一係九龍城廣場,208改經九龍城+轉特快做得番呢批客
但係其實29A/樂富免費巴士<->已經係好合理的替代,喇沙利道又有10號去廣華
掉番轉諗,其實廣播道似似地縮小版的麗港城,去港鐵站唔遠,非繁冇乜巴士客,用村巴219X形式直去尖沙咀係最適合

喇沙利道班客去邊度其實係一個重點問題,我就覺得佢地點都係去尖沙咀多過去油麻地同佐敦......同埋喇沙利道多客的地方(近中學),佢地多數係行去搭1A而唔係行出窩打老道咁遠......既然都揀得1A,其實1A/7B都可以覆蓋番208
抗議962B重組
還我962全日服務
Toz 發表於 2019-5-25 02:31 | 顯示全部樓層

208 收剩一架車收 5蚊做九龍塘站算啦。

不過好似都有小巴?

Toz 發表於 2019-5-25 02:38 | 顯示全部樓層
其實廣播道有幾多客真係介意佢收幾錢...
賓賓星期日出中環?
Man@MFHK 發表於 2019-5-25 02:46 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2019-5-24 20:15
我諗城巴唔會有興趣為一個冇肉食既舊區插旗

城巴連22都敢投來做,由22再拆一條出來兜下廣播道又兜下九龍城其實有乜唔好?喇沙利道返學放學根本25M做唔晒,10、2D就算把啦,等得車黎我都由九龍城行到上牛津道。
上面有版友講得好,就係九巴無心做208所以無諗過點優化佢,一心只想佢死。
其實返學日中午時分淨係來回牛津道同九龍城都可以吸引到紅van佬開一堆紅van出來做食飯線,你就知九龍城往來喇沙利道有幾大潛力,一個細分段已經夠養條線,加埋出尖沙咀,直頭搶埋1同1A生意。唔使深入牛津道喇沙利道,落城擦邊由窩打老道走,界限街出迴旋處後就可以由馬頭圍直出尖東,回程可以太子道西右轉上返喇沙利道做埋返學客,呢D先係流水線既真諦。
Volvo B8L
LF6277 發表於 2019-5-25 06:12 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2019-5-25 01:55
208擺港台已經算係良好妥協,因為港台係廣播道最高的位,行去廣播道圈所有地方全部都係落山
208唔到旺角, ...

要做廣播道去九龍城不如成條7B拉上去
KW2523 發表於 2019-5-25 11:04 | 顯示全部樓層
LF6277 發表於 2019-5-25 06:12
要做廣播道去九龍城不如成條7B拉上去

7B淨係經紅磡,做唔到
KE7066 發表於 2019-5-25 11:17 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2019-5-23 23:07
其實208有一個出路,不過九巴應該冇諗過
208獨市位主要係廣播道同喇沙利道,可是現時208的定線完全滿足唔到 ...

208 唔係唔吸引咁簡單
就算 29A 再加加到同 208 同價個個都只會記得 208 貴

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
西九小確幸 + 5 精闢見解

查看全部評分

TuNg''=) 發表於 2019-5-25 16:31 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2019-5-25 01:55
208唔到旺角, ...

13唔到九龍城街市,土瓜灣街市就到。
但完全冇班次。

已經趕客趕到冇乜人會特登等,
土瓜灣去樂富都搭11K係摩士行入去