hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴再次考慮取消208
開啟左側

[小道消息] 九巴再次考慮取消208

2076 發表於 2019-5-24 06:37 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2019-5-24 02:52
好多人係討論廣道問題似乎忽略幾點:
1. 廣播道有兩組綠小(13 / 13A / 13B / 29A)、一部免費穿梭巴、港台 ...

係有2組綠小,但係去樂富果組唔係易等+13號其實好疏車 (分分鐘同208同等班次)
廣播道出街客有2類,一係唔趕時間,夾時間搭免費樂富穿梭巴士,一係29A去九龍塘站
不過九龍塘站去觀塘線月台行得快都要5分鐘,九龍塘站又成日人迫人

行得出去聯合道的客,為數唔多,與其行出聯合道搭3C,倒不如免費巴士去樂富轉MTR? 成個廣播道都知免費巴士的時間表
反而回程多數人都係搭29A,一來免費巴20分鐘一班,唔易等,二來13A又唔同站,要行一段路

如果208有一定吸引力的話,回程係有機會揀208更著數
加上去九龍城區選擇有限,現時多數人係迫於無奈飛的/駕車,如果有208去九龍城學校區,都係唔錯的選擇

而208亦有喇沙一帶要服務,7B/10都補唔到尖沙咀個位
抗議962B重組
還我962全日服務
lsc04d11 發表於 2019-5-24 07:38 來自手機 | 顯示全部樓層
話時話 22號幾時都會入番去喇沙一帶(個臨時工程搞咁耐) 到時搞幾班特班,可惜冇車轉 只有702
cat666 發表於 2019-5-24 12:22 來自手機 | 顯示全部樓層
(純估計) 講到尾,取消因為想蝕少啲啫, 始終係生意。
kmb71k 發表於 2019-5-24 20:15 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2019-5-23 23:21
九巴做係資源重疊,但城巴做就係插旗。
其實城巴要做大可以拆22開一條副線22A兜廣播道再行聯合道出到太子 ...

我諗城巴唔會有興趣為一個冇肉食既舊區插旗
以上回應,是否可行?是否合適?
AV513--HU208 發表於 2019-5-24 21:08 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2019-5-24 02:52
好多人係討論廣道問題似乎忽略幾點:
1. 廣播道有兩組綠小(13 / 13A / 13B / 29A)、一部免費穿梭巴、港台 ...

1。13 系綠小,除咗朝早繁忙時間之外,平時都係有緣人班次,仲疏過 208,旨意佢出入就係咁先
就算 29A 小巴,叫做最多人搭,日頭有時都要等成兩個字至有車,
感覺佢夜晚周不時會收車,一收車就要排三四個字至上到小巴
至於樂富穿梭巴得朝九晚八點四十,返工時間係無得搭嘅

2。無錯,行落聯合道係唔算遠,但係廣播道其實都好多老人家同埋小朋友,要佢哋一路行落斜其實都會辛苦或者唔方便
再者,調返轉樂富返上去其實係全上斜,對一般人都唔係易

3。就算點有錢人家,都唔係個個人識/可以揸車
再者,一般一個單位最多都係得一個車位,總有人要搭交通工具出入

208 大部份時間都係 20 分一班,3C 嘅班次唔見得好好多,起碼計穩定性已經輸晒
平時 208 兩繁要坐滿甚至企人,中間都好多人上落
如果較啱時間搭 208 其實一啲都唔慢,仲平過你小巴轉地鐵
2076 發表於 2019-5-24 21:24 | 顯示全部樓層
我覺得用小巴取代其實比208差,小巴班次無定向風,相反208有ETA睇,用小巴只會令條線更頹
廣播道同喇沙利道要的其實係一條去到佢地想去到地方的巴士線

據我所知,廣播道去九龍城同尖沙咀消閒的人較多,油麻地同佐敦真係唔係居民要去的地方
九龍城學校區亦有大量學生住九龍站上蓋物業需要返放學線,加上喇沙書院的課外活動眾多,208去九龍站可以確保下段時間都夠客
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| FBI2 發表於 2019-5-24 21:35 | 顯示全部樓層

AV513--HU208 發表於 2019-5-24 21:08
1。13 系綠小,除咗朝早繁忙時間之外,平時都係有緣人班次,仲疏過 208,旨意佢出入就係咁先
就算 29A 小 ...

208唯一止血方法係減到非繁和假日全日30分鐘一班,冇其他更好的方法.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
2076 發表於 2019-5-24 21:48 | 顯示全部樓層
AV513--HU208 發表於 2019-5-24 21:08
就算 29A 小 ...

13系綠小的服務係幾劣,我有一次朝早繁忙時間,由廣播道去紅磡廣場,等左20分鐘先有13號綠小......最大問題係冇ETA29A九龍塘站又排長龍,208係有價值,只係要諗下點樣幫佢搵多啲客,而唔係同7/7B/10累鬥累
講真208仲有20分鐘一班其實已經執到,樂富免費巴士都係20分鐘一班,13/13A號綠小仲要係有緣人班次
208條走線唔好咁差觀感,其實已經好好多

208減到30分鐘一班先其實都無可厚非,只係個人認為208唔應該再同7/7B/10搶生意而要開拓新客源
用開單層的208其實走線有好多想像空間,例如玩九龍城<->尖沙咀特快已經係一條出路,紅小又做唔到,1A又慢,5又要富豪東方先有車
抗議962B重組
還我962全日服務
TuNg''=) 發表於 2019-5-24 22:11 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2019-5-23 22:42
翠竹客表示我行落山搭1號唔好?
上山俾返錢轉211都除笨有精啦!

一來唔係咁多人願行
二來轉得車都投奔港鐵

翠竹已經係附近最近有新客既地方,對佢地黎講呢條線都經旺區及學校區。

cz9328 發表於 2019-5-24 23:48 來自手機 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2019-5-24 00:57
係城巴接既W1拉上廣播道仲簡單

可能要變晒單層車...W1 夠唔夠載呢?
我估一定有人話夠。