hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴服務差到連頭班車同尾班車收車
開啟左側

[經歷分享/報告] 新巴服務差到連頭班車同尾班車收車

mingfai31 發表於 2019-5-30 21:31 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2019-5-30 21:26
2. 頂閘就代表收咗車?
3. 臨時缺勤搵人頂替有咩問題?
唔通稱病會開工前一分鐘先打上電台?

2. OK..你咁講既話新巴112下繁開2分班..原本18分鐘9班變18分鐘4班即4-5分鐘班我都覺得冇問題架..應該頂晒閘姐但收車唔代表冇跟時間表
3. 臨時缺勤同缺勤係有分別..你可以查下字典咩叫"臨時"先
KE7066 發表於 2019-5-30 21:37 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2019-5-30 21:31
2. OK..你咁講既話新巴112下繁開2分班..原本18分鐘9班變18分鐘4班即4-5分鐘班我都覺得冇問題架..應該頂晒 ...

3. 臨時缺勤唔係指緊當日稱病請假果類咩?我唔知你覺得臨時有幾臨時啦
如果你覺得臨時出勤有車長頂替呢句有問題你應該睇下新城呢篇新聞稿
不過無論係唔係臨時都應該要有車長頂替
當然正如我之前所述,冇後備補所以收好正常

mingfai31 發表於 2019-5-30 21:45 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2019-5-30 21:37
3. 臨時缺勤唔係指緊當日稱病請假果類咩?我唔知你覺得臨時有幾臨時啦
不過無論係唔係臨時都應該要有車長 ...

如果真係當日全日唔見人..要搵人頂或者調下開車時間有幾難..點會要搞到收尾班
最可能情況應該都係尾二單臨時有事定意外先會咁姐

補充..唔該唔好以為後備車長係萬能
如果真係有咩意外或者塞車停晒
至少部車唔會空降去總站
或者你可以考慮下贊助新城置入直升機吊運巴士
tunghang 發表於 2019-5-30 22:00 來自手機 | 顯示全部樓層

mingfai31 發表於 2019-5-30 21:22
1.車長非站長..站長知既更表唔代表車長會知..佢開左車之後點解你會覺得車長會知道後面部車幾時開?
2.九巴車 ...

開得密令車長要即捕即解,維持路面行駛中既班次
開得疏就可以容讓車長有較長休息時間
KE7066 發表於 2019-5-30 22:01 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2019-5-30 21:45
如果真係當日全日唔見人..要搵人頂或者調下開車時間有幾難..點會要搞到收尾班
最可能情況應該都係尾二單臨 ...

首先表明返,我深信就算隻字軌收起咗都會有人開尾班,但係就未必係直接頂替隻字軌

不過,如果尾二單之後車長有事無啦啦自己走人唔開車果啲直頭叫擅離職守,唔係臨時缺勤咁簡單
如果發生交通意外果啲叫意外要報上台,唔係缺勤

另外從來冇認為過後補車長係萬能,我知如果有意外/嚴重擠塞神仙都未必救到
如果真係單純地係有意外或者嚴重交通擠塞導致車長無法準時報到兼開出班次係遲到,臨時缺勤明顯唔夠貼切

cz9328 發表於 2019-5-30 23:12 來自手機 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2019-5-30 20:20
九巴都會收尾班車,不過拉第二條線去頂

或者同一條線最後幾班車押後, 原定尾二車變啦史王。
alan2011super3 發表於 2019-5-30 23:39 | 顯示全部樓層

聯營線時段尾車收車問題不大,除非係特登揀邊間公司車唔搭

反而真係條線尾班車收車,又冇安排可最後有車有司機班次押至尾班車時間開出,先至有問題(好似樓主970X的例子)

90年代中秋夜中巴15號尾車收車令大多人滯留山頂,成為中巴專營權不獲原因之一;

如果樓主相關事件屬實,係有必要向當局反映,為何廿幾年前荒唐事會重蹈覆轍
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
Snoopy@FB8617 發表於 2019-5-30 23:47 | 顯示全部樓層
吓?
新城只係缺巴士唔係缺人
點解會咁既?

新城打手王仲勁
總結係無圖無真相就搞掂
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
ctb8107 發表於 2019-5-31 00:04 來自手機 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2019-5-30 20:20
九巴都會收尾班車,不過拉第二條線去頂

九巴試過收290調景嶺尾班車
053h4 發表於 2019-5-31 00:08 來自手機 | 顯示全部樓層