hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [US/CA] '17 北美國際列車初體驗 — 東岸最靚嘅車窗 ...
開啟左側

[北美] [US/CA] '17 北美國際列車初體驗 — 東岸最靚嘅車窗

theodore.c 發表於 2019-6-6 17:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前年 (2017) 喺加拿大參加 summer music academy,想順便玩埋 New York,所以決定飛  New York,6月26號搭火車上 Montreal,嚟一次 Amtrak 初體驗。兩個文化之都雙隔 381mi (613km),每日開一對嘅日間 Amtrak Adirondack (Train 68/69) 沿 Empire Corridor 同埋以前嘅 Delaware & Hudson Main Line,途經紐約州首府 Albany 往返兩地,所要時間約11個鐘
呢一條路綫歷史相當悠久,喺美洲鐵路嘅黃金時代由 D&H 1923年開始以愛稱 Laurentian 經營,連同一樣往返 New York 同 Montreal 嘅夜行 Montreal Limited 係 D&H 最輝煌嘅「看板特急」。1974 年 Amtrak 接手時易名爲 Adirondack,名稱來自沿途途經嘅山脈,一直以來路綫都冇乜點變過。車程喺美國已經算係短途,但係沿途經過 Hudson Valley 同埋 Lake Champlain 嘅風景非常壯觀,唔會比著名嘅誇大陸長途列車差,秋天滿山紅葉時每日有一列列車更加會加入 Amtrak 為一一輛 Heritage Dome Car
當地鐵路迷普遍認爲 Adirondack 係東岸風景最靚嘅鐵路路綫。
首先喺最接近 AirBnB 嘅車站 Kew Gardens 乘坐通勤鐵路 Long Island Rail Road 去 Penn Station。呢一抽 M7 係 2007 年由 Bombardier 制做。世界除咗英國,德國同埋紐約應該冇乜地方會喺近郊鐵路使用第三軌供電。

15 分鐘後順利抵達 Penn Station,貴地鐵2倍但係快一倍,又唔會停喺地底某處延誤10分鐘噉...
Penn Station 係全西半球最繁忙嘅鐵路樞紐,亦係一個從前比 Grand Central 還要壯麗嘅「鐵路王宮」,但係重建後成爲一個燈光紛暗,停留喺 80 年代嘅罪惡黑點...
呢一程係國際列車,要早 30 分鐘喺 counter check-in。一早已經喺電梯開始有人排隊,今次嚟遲咗一步
當日客量唔少,乘務員都話呢一班車過咗 Albany 之後會滿坐 (所以自記一個嘅話可能要好心譲個窗口位出嚟,畀二人同行嘅乘客)

美國長途火車唔會劃位,但係使用類似日本嘅坐席定員制,所以要一齊坐或者坐窗口位就要早少少到車站。但係坐左邊同右邊真係唔使點決定,因爲兩邊都有風景睇!
職員指導會過境嘅乘客到最尾一卡
隔離月台有一抽 Acela Express (行駛東岸最主要嘅幹線 Northeast Corridor,有小量 240 km/h 路段嘅 TGV 家族高速列車) 同埋 New Jersey Transit 嘅 Bombardier ALP-45DP + Bombardier Multilevel Coach 通勤列車
s0897100_35528647644_o.jpg s0907102_35528650054_o.jpg

Amtrak 東岸嘅日間列車普遍使用唯一可以駛入Penn Station (除臥舗車 Viewliner),當地鐵路迷稱爲 Amcan,樣貌好似鐵罐嘅 Budd 客車 Amfleet, 今次嘅用車係1980-83年建造嘅 Amfleet II 客車,非常適合長時間乘坐。呢一個改良版客車有 legrest,窗口雖然仍然好細但係大過平時用係呢一條綫嘅 Amfleet I 少少,算係小升級
35967580790_ef291f1200_o.jpg 36364340625_4f81ed1af3_o.jpg 36319963856_4bc2a90213_o.jpg 35968028940_a0787e55df_o.jpg 35968025930_0a44c38012_o.jpg

地底嘅 Penn Station 係柴油禁區,柴油列車全部使用 bi-mode (diesel/3rd rail) 嘅 P32AC-DM,去到地面會停一停,轉動力
Train 68 喺 08:50 過啲准時開出
s0887099_35528646794_o.jpg s0028002_35556270833_o.jpg

列車沿 Hudson River 河伴嘅 Empire Connection 逐漸嚟開 Midtown Manhattan, 途中經過 George Washington Bridge 橋底。

35556272433_66b569861d_o (2).jpg

經 Spuyten Duyvil Swing Bridge 進入 Bronx 區,隔籬係 Henry Hudson Bridge
s0078007_35556273513_o.jpg 36228154781_efa792282e_o (1).jpg

無幾耐就同喺 Grand Central 開出嘅 Metro-North Railroad Hudson Line 通勤鐵路匯合
1991年前,Empire Corridor 嘅長途列車亦會使用 Grand Central,但係 Empire Connection 沿舊有嘅 West Side Access 貨物綫開通,Amtrak 所有路綫改用 Penn Station, 大大方便要喺紐約駁車嘅乘客,但係冇得用 Grand Central 成個旅行體驗就差咗好多...
MNRR 嘅 Harlem-125th Street 站。Amtrak 同 MNRR 嘅中距離列車共用中間嘅 express track (1.5 複綫?!)

離開市區,Hudson Valley 嘅景色即刻變得非常壯麗。望向 New Jersey 一邊,Palisades 斷崖係沿途亮點之一

第一個中途站 Yonkers

Garrison 同 Breakneck Ridge MNRR 站之間係 Hudson Line 另一個亮點
好似城堡噉迄立喺河邊嘅係名牌軍事大學 West Point Military Academy
河中間嘅小島 Bannerman's Island 有一座好似中世紀嘅荒廢古堡,其實係荒廢嘅倉庫...
Storm King Mountain 係 Hudson School 嘅名畫家嘅素描對像之一
35967946760_f8eafecf99_o.jpg 35529012794_6645fd654f_o.jpg 36196150562_a0a2f256fb_o.jpg

09:45 離開 MNRR 嘅總站 Poughkeepsie,之後嘅Empire Corridor 只剩低每日13班嘅Amtrak

開始見返高樓大廈,代表列車已經到達 Albany

准時抵達位於真正嘅 Albany 對岸嘅 Albany-Rensselaer,列車係呢度停十分鐘,換比較強嘅 P42DC 拖頭。Albany 以北嘅 Empire Service 拖頭全部使用 7-80 年代嘅復古塗裝
36228126991_c78167e668_o.jpg 36228131751_b48924c3b3_o.jpg 35529034594_7f0f22778a_o.jpg

遲咗少少先開車,終於橫越 Hudson River,進入 Albany

Albany 係紐約州首府,但係仍然係一個冇乜嘢做嘅細城市。市内最壯觀嘅都係仿照倫敦 Houses of Parliament 嘅 New York State Capitol
35529058274_4aeaa83c7c_o.jpg 35556260853_2eac218da7_o.jpg

離開 Albany 一小段路係美國罕有嘅高速化鐵路,列車一度加速至170km/h。去咗 cafe car 買咗個幾 infamous 嘅 Amtrak Burger,認真幾難食
36364749585_9722433189_o.jpg 36364770705_a882a8d3bf_o.jpg

喺 Saratoga Springs 同其它嘅 Albany 以北 Empire Service 列車 (包括另一架國際列車,New York-Toronto 嘅 Maple Leaf) 分支,兩個站後同往 Vermont 嘅 Ethan Allen Express 分支。之後去到 Montreal 近郊嘅路段之前就只有 Adirondack 一架客運列車
呢一條 D&H Main Line 鐵路係單綫,全綫只有一個 passing loop
離開 Whitehall 站,沿 Lake Champlain 嘅源流 Poultney River 行駛
36364775965_0ae4df1117_o.jpg 36364778795_279ded88ee_o.jpg

河流逐漸變闊,慢慢形成好似海噉嘅 Lake Champlain

Ticonderoga 站。好可惜唔記得咗影火車見到嘅 Fort Ticonderoga 炮台

Lake Champlain Bridge

D&H Main Line 因爲地質嘅關係同當年嘅科技,建造嘅過程非常複雜,途中有幾條由岩石炸出嚟,非常 raw 嘅隧道

沿途三個好有魅力嘅 D&H 站舍 — Port Henry, Westport 同 Plattsburgh
35968034780_39645a823f_o.jpg 36228188451_afc7555392_o.jpg 36196340482_711683133a_o.jpg

Westport 之後嘅則綫嚟咗一列貨運列車咁大把,之後等咗成大半個鐘回程 Adirondack Train 69,途中仲閂埋一陣電源...
噉嘅延誤應該係因爲國際列車喺邊境經常遇到嘅阻滯,相信有部分時間已經寫入時間表
成程 D&H Main Line 就淨係見到呢兩抽列車,相當孤獨
Adirondack 係 Amtrak 短途列車之中 on-time performance 最差嘅一列,延誤嘅主要原因唔係好似其它 Amtrak 列車噉要等貨物列車,而係邊境嘅程序
等緊對向列車時乘務員會派 entry card

去到Port Henry 同 Westport 中間,位於湖畔嘅 Port Kent 站就開始好天
Port Kent 有船去對岸 Vermont 嘅最大城市 Burlington,船係季節性,站亦都係夏天先有車停

湖伴嘅路段行咗足足兩三個鐘噉多
35529119114_c7d656ceb1_o.jpg 35529138654_21cafd6b5d_o (1).jpg 36320472946_683eb34dbb_o.jpg 36320480636_3eb2c7d4e1_o.jpg 36320478146_4754d63723_o.jpg 36320491986_f4e991dc31_o.jpg

美加嘅國際列車只會喺目的地境內查一次
唔同喺 Niagara Falls,NY 要攞晒啲行李落車過關 (遲啲有機會會寫一寫 Maple Leaf Niagara Falls, ON - Rochester 路段嘅 乘車記),喺 CBSA Lacolle 關員會上車檢查,乖乖哋坐喺個位度就得啦 (如果我冇記錯,關員會 'at random' 攞行李落車檢查)
總括嚟講其實幾方便,加拿大嘅關員態度嚴謹但係專業 (而喺 Niagara Falls, NY 美方嘅關員仲可以用 hea 嚟形容添...)

照舊有乘客因爲冇證件而要落車 (喺荒山野嶺落車都唔知可以點做...)
時間表預咗成個鐘過關,最後延誤咗多一個鐘...
入到 Quebec,地勢即刻變平,途中有好多葡萄園,Quebec 南部係馳名嘅葡萄酒產地

喺郊外快走多一個鐘之後,抵達 Montreal 嘅 dormitory town St-Lambert。同 AMT (Agence métropolitain de transport,現已rebrand 爲Exo) 通勤列車共用嘅車站,Amtrak 只服務過境乘客,呢一班車因爲冇客 (定係因爲延誤呢?)所以竟然冇停

經 Pont Victoria 橫過 St. Lawrence River,遠望1976年奥運場館嘅斜塔、 Île Sainte-Hélène 島上,1967年世博園區嘅 Montreal Biosphere、Habitat 67 實驗型住宅 同埋 Pont Jaques-Cartier 大橋
基本上未落車已經一眼見晒 Montreal 最出名嘅地標
35556374363_d9191370fb_o.jpg 36364870455_430b83e549_o.jpg 36228246741_cd6963e668_o.jpg

旁邊經過嘅 AMT 近郊列車。停泊係車廠嘅 Canadian Vickers Pullman gallery car 同埋前 Ontario GO-Transit DMU 車兩 (多年前已無動力化)
35968142770_0df3112ed4_o.jpg 35529183954_a04d5aa7a3_o.jpg

終於抵達 Montréal Centrale, 列車追得有少少辛苦,最後延誤 44 分鐘,19:55 抵達
去到 Montreal 唔單只語言唔同咗,成個地方個感覺都係同 New York 差別好大,好似去咗第二個世界噉
下次有機會寫多個 trip report 介紹市内嘅 「巴黎風格」地鐵,順便介紹埋市内景色!
36228257511_4f6ef934ec_o (1).jpg 35968149140_695d954d8d_o.jpg

11個鐘40分鐘嘅車程雖然好似好耐噉,但係風景咁靚,又坐得咁舒服,過關又方便,絕對比坐飛機開心幾萬倍,坐2個鐘頭飛機都攰過坐完呢程火車
個人嚟講係喺美加搭咗成十次火車之中最難忙嘅一次,有機會真係想再搭多一次!

Ted's Train Travel Tales
[CA] '20 北美獨遊記之 雪國通勤電鐵的最後寒冬
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1170656-1-1.html
[UK] '18歐州漂流記之 拖拉機的怒吼+臥舗列車上的夜曲

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1111306-1-1.html
[BE] '18歐州漂流記之 搭比利時古典電車去浸温泉
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1128847-1-1.html
[US/CA] '17 北美國際列車初體驗 — 東岸最靚嘅車窗
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1128791-1-1.html

評分

參與人數 4aPower +4 HugeC +40 收起 理由
vilo + 1 + 10 多謝分享
S3BL100 + 1 + 10 大師級作品
DIH + 1 + 10 多謝分享
NWFB2075 + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

S3BL100 發表於 2019-6-7 23:39 | 顯示全部樓層
精彩內容,感謝分享。

上次坐 Amfleet 同埋使用 NY Penn Station,已經係五年前的事了,當時係坐 Northeast Regional 由 Boston 落 NYC。NY Penn Station 外面睇都仲可以,地面層都 OK,但落到月台就不得了,燈光昏暗,污糟邋遢程度同 NYC 唔少地鐵站有得揮,而且月台狹窄,真係有少少驚會跌落去

成日都諗唔明,點解堂堂一個世界級大城巿既基建,可以搞成咁

美國鐵路車輛設計普遍重口味,而 Amfleet 更加係重口味既極致,不過我覺得乘坐感其實 OK 的…

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| theodore.c 發表於 2019-6-8 00:47 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-6-7 23:39
精彩內容,感謝分享。

上次坐 Amfleet 同埋使用 NY Penn Station,已經係五年前的事了,當時係坐 Northeas ...

之前睇過你嘅 Boston-New York 精彩嘅 trip report,小弟寫呢榨 report 甚至前年去美加打算嚟幾次 Amtrak 小旅行,唔多唔少都係因爲參考過你嘅行程
Penn Station 係連紐約人都非常討厭嘅地方 (雖然路過 Port Authority Bus Terminal 時感覺仲差過 Penn Station 十倍,而搭過幾日 NYCT subway 其實已經好感恩等長途火車時唔使再聞嗰陣經典 Subway 味),而月台佢哋只當係機場空橋噉,唔使留好耐嘅地方,真正覺得係差嘅我覺得反而係長期逼爆,治安麻麻嘅候車大堂
應該聽過 Cuomo 有計劃重新規劃 Penn Station,將車站地面,同舊站舍同時間興建嘅 Farley Post Office repurpose 做新嘅站舍
(雖然個人覺得呢個計劃有少少 Cuomo 好似成日會製造嘅大白象工程嘅象徴噉?)

https://www.nydailynews.com/new-york/ny-metro-penn-station-moynihan-train-hall-20180906-story.html

Amfleet 甚至美國大部分火車嘅重工業味,真係一個 acquired taste... 窗門點都係好細好細,有少少覺得晒咗出面嘅靚景
但係喺同一個位連續坐足 12 個鐘都唔攰,只可以講係全靠 Amfleet 嘅「美國肥佬凳」
而過人認爲車身個 aesthetic 反而喺 MU 上面其實係幾靚,始終唔係一架重型嘅 GE P42 拖住堆細細嘅鐵罐行噉
Amfleet 原型嘅 Metroliner EMU 小弟甚至覺得幾型

jx6215 發表於 2019-6-9 13:15 | 顯示全部樓層

Amtrak既餐食實在同因航有得比(仲要收錢)
上次由LA坐去芝加哥 中間頂唔順停站果陣衝落車去買飯 仲要買齊午晚早
如果唔係沿路既風景 實在難以比咁貴既車費坐咁耐既車....

14330086_10154558087617628_609960488022700316_n.jpg 14329899_10154558086417628_1527860783928205135_n.jpg 14361221_10154558086272628_8437825906100846428_o.jpg 14324097_10154558085727628_5013349880035507096_o.jpg 14369987_10154558085657628_8497926630589007888_n.jpg 14291623_10154558085587628_5884437699214469781_n.jpg 14359149_10154558077792628_4500008015280649001_n.jpg 14354980_10154558077787628_2610270195890256454_n.jpg 21371347_10155705374007628_5833538383944615435_n.jpg 21314524_10155705374002628_3315970108379613594_n.jpg
 樓主| theodore.c 發表於 2019-6-10 01:39 | 顯示全部樓層
jx6215 發表於 2019-6-9 13:15
Amtrak既餐食實在同因航有得比(仲要收錢)
上次由LA坐去芝加哥 中間頂唔順停站果陣衝落車去買飯 仲要買齊午 ...

冇唸過 Southwest Chief 呢啲 Chicago 以西嘅長途火車都會用 Amfleet,坐兩三日應該幾辛苦下 (定係 Amfleet 嗰啲相,例如喺 Buffalo-Depew 影嗰張噉,全部都係來自去 Chicago 嗰程 Lake Shore Limited 㗎呢?)
順便想問一問坐 Southwest Chief 時係唔係全程都係坐坐席車?定係有臥舗?

體驗過 Lake Shore Limited 嘅餐車,質素點都係好過難食都冇得頂嘅 cafe car Amtrak burger,但係當然幾一般,有少少喺微波爐叮返嚟嘅感覺 (雖然唔肯定係唔係)
以爲再長途啲嘅列車嘢食應該會好味少少,始終要食至少四五餐?

jx6215 發表於 2019-6-10 01:58 | 顯示全部樓層
theodore.c 發表於 2019-6-10 01:39
冇唸過 Southwest Chief 呢啲 Chicago 以西嘅長途火車都會用 Amfleet,坐兩三日應該幾辛苦下 (定係 Amfle ...

Southwest Chief果程用既係Superliner,有齊曬Coach 幾個等級既卧舖 餐卡 觀景連小賣部卡等等
(有幾張相都見到雙層果部 觀景車卡果張都係)

但Coach既位同Amfleet一樣 坐十個鐘都還可以 坐一日 兩日實在係.....

Lake Shore Limited既餐車就係Cut Cost得超明顯既例子
前年坐仲係"現煮"熱餐
上年年尾坐已經變左好似因盒咁既餐盒 叮比你食

樓主| theodore.c 發表於 2019-6-10 02:25 | 顯示全部樓層

jx6215 發表於 2019-6-10 01:58
Southwest Chief果程用既係Superliner,有齊曬Coach 幾個等級既卧舖 餐卡 觀景連小賣部卡等等
(有幾張相都 ...

一直都想嚟一次美國甚至加拿大嘅誇大陸火車之旅,但係一唸起臥舗又咁貴,坐喺度兩三日又有少少顛就打消咗個念頭
雖然 Superliner 視野廣闊小小,但係原來啲位都係同中距離嘅 Amfleet 一模一樣,唔會 lie flat 噉
ching 竟然挨到成程小弟覺得真係幾勁

Lake Shore Limited 都係前年同一次去嘅時候先坐過,畀咗嗰十幾蚊嚟咗一個又細份又味道一般嘅 pasta 都已經肉赤,而家要搭嘅話都係乖乖哋買個麥記餐上車食算
應該 Southwest Chief 嘅嘢食唔會係咁差?

jx6215 發表於 2019-6-10 12:19 | 顯示全部樓層
theodore.c 發表於 2019-6-10 02:25
一直都想嚟一次美國甚至加拿大嘅誇大陸火車之旅,但係一唸起臥舗又咁貴,坐喺度兩三日又有少少顛就打消咗 ...

主要係錢問題
由LA坐到Boston先$110 未坐過咪挑戰下自己
其實只要隔離位冇人真係冇乜問題 但有人果陣真係坐多陣都唔自在

Lake Shore Limited係轉Menu同減價
上年年尾兩個人坐Roomette(芝加哥坐到Buffalo)每個人先$150連稅
之前搭同Southwest Chief一樣係同級現煮餐車
價錢亦算合理 分量質素都做得到

我諗減價後轉做餐盒都仲算接受到既(平嘛...)
但如果係Shouthwest Chief個天價仲要食盒就真係落車買算

Amtrak依兩年都愈賣愈平 好多線都有做特價/減價
有假有時間既期實好值得去試

clivetock 發表於 2019-6-11 16:44 | 顯示全部樓層
theodore.c 發表於 2019-6-10 02:25
一直都想嚟一次美國甚至加拿大嘅誇大陸火車之旅,但係一唸起臥舗又咁貴,坐喺度兩三日又有少少顛就打消咗 ...

想跨大陸不如試吓The Canadian?上網睇質素應該好過美國,臥鋪包餐喺車上煮,不過價錢真係頗貴
 樓主| theodore.c 發表於 2019-6-11 18:16 | 顯示全部樓層

jx6215 發表於 2019-6-10 12:19
主要係錢問題
由LA坐到Boston先$110 未坐過咪挑戰下自己
其實只要隔離位冇人真係冇乜問題 但有人果陣真係 ...

食堂車減價嘅話都總算合理嘅
其實一啲都唔介意 Amtrak 減價同埋將服務合理化,尤其是好似 Empire Service 或者 Lake Shore Limited 噉客量多嘅中距離路綫
如果有多啲長遠啲,innovative 啲嘅計劃 (例如用 DMU,或者單人操作噉) 可以將列車營運減低成本,就唔使好似而家嘅政治環境底下成日話要削減路綫