hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 西北鐵路規劃之批判
開啟左側

西北鐵路規劃之批判

Toz 發表於 2019-6-10 19:54 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2019-6-10 13:12
咁冇話可能定唔可能既
最起碼技術上問題細好多

高架先慳到位
站咪放河上面
仲有鳳翔路同媽廟路路口

輕鐵宜家係佔三線架
單線架空就佔不到一線
如果唔顧忌擋兩邊光線
一條行車線咁闊既橋墩夠起雙線

cky 發表於 2019-6-10 20:33 來自手機 | 顯示全部樓層

元朗段輕鐵單線搞避車開 3 分鐘一班?成日都隔 1-2 分鐘來一班,後車等前車落晒客離站才入站的情況多的是,唔通要開 3 卡車定玩中途解結?
Toz 發表於 2019-6-10 23:43 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2019-6-10 20:33
元朗段輕鐵單線搞避車開 3 分鐘一班?成日都隔 1-2 分鐘來一班,後車等前車落晒客離站才入站的情況多的是, ...

無論輕鐵係大馬路玩單線雙程好單循環好, 都要另起一條平行新路.
我講得唔清楚, 但構想係基於政府提過既單循環方案, 已自動 assume 左另外有新軌道從元朗站去元朗公園附近
即係大馬路上落既客會同朗屏/元朗去青山公路沿線分流

另三分鐘一班係計埋上落客既時間. 即係由關門到關門.
中間無燈的話應該唔會拖卡.

Snoopy@FB8617 發表於 2019-6-11 12:13 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-6-10 19:54
高架先慳到位
站咪放河上面
仲有鳳翔路同媽廟路路口

就咁一條輕鐵橋當然可以用少位
反而最concern係個站
同埋落地面既所有設施
好多都會用上地面空間

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
053h4 發表於 2019-6-11 12:47 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-6-11 15:44 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-6-11 12:13
就咁一條輕鐵橋當然可以用少位
反而最concern係個站
同埋落地面既所有設施

所以要搬站
鳳翔路路口, 大坑渠上面, 媽廟路路口都有一定空間容納車站既樁柱

鳳翔路路口可以用埋花園果邊
媽廟路向警署/民政事務處方向延伸都得
坑渠上面比較麻煩, 個站唔係起唔到, 但可能會完全擋晒少部份民居既光線

另外就係高度問題
個站一定會伸出路面, 所以一定要有五米以上淨空.
如果唔想個個都要過輕鐵路軌, 下面要有大堂, 即係個站會係地面七米幾上面, 結構頂部到馬路十一二米高.
唔知區佬制唔制.
當然個大堂可以做埋行人天橋既功能, 上面講果幾個地方都有一定空間起升降機同扶手電梯.
如果輕鐵路軌全程都咁高, 唔係出站後落返低D, 軌道下面起埋行人通道打通全條大馬路都得.

hokachung 發表於 2019-6-14 03:03 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-6-11 12:47
西鐵元朗段走線無問題,只係同大馬路無天橋接駁搞到要又上又落。

嗰條超級行人天橋根本起西鐵嗰陣就要起埋
053h4 發表於 2019-6-14 11:54 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
bam1a 發表於 2019-6-14 15:05 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-6-10 12:37
車路無可能改單線.

另外輕鐵改高架全封閉可抵銷單線既劣勢, 反而會比宜家更準時, 有避車處應該都可以三分 ...

道岔經常運作,怕唔怕維護頻率問題?又唔係稀疏班次,做起來未必好有效
況且既然要地下化,點都會有一定嘅道路改善措施去整理一片混沌嘅大馬路一帶,都可以當路政建設看待
即使高架,都已經拓開咗個新線,咁道路同行人路擴闊都會係順便嘅事,又係整要成個地下,無論地下定係地上化都好都係要整個地下,咁邊個施工噪音都係差唔多,就只係一個可以好膚淺咁擴闊大馬路做雙線但都係要唔少工程先可以擴闊到行人路,一個就成條路重新鋪過,重新畫過塊餅,高架化起天橋都要一段時間食咗條行車綫打深樁鋪組件
明掘對民居影響程度,黃埔都有板你睇,尖東點樣減少道路影響都有板你睇,都係睇有無好似彌頓道咁有決心重整成個道路規劃姐
但只要有地下溶洞存在,高架點都係食唔少成本,既然高空地下成本一致嘅情況下,都係期待地下建設有無乜新創意可以有限預算唔影響民居咁暗掘好啲
Toz 發表於 2019-6-14 22:49 | 顯示全部樓層

bam1a 發表於 2019-6-14 15:05
道岔經常運作,怕唔怕維護頻率問題?又唔係稀疏班次,做起來未必好有效
況且既然要地下化,點都會有一定嘅 ...

荃灣線中環站道岔繁時都經常運作, 將車分去兩邊月台, 不見得有問題.

高架化順序係先起新線經朗屏去元朗
跟住封一線輕鐵, 拆路軌, 打樁, 起橋, 部份班次做住單循環先
打椿用油壓椿, 隔音布, 嘈音應該就過到環保法例
大馬路工期亦短, 封輕鐵起計應該年半到兩年基建可以成型, 再用大半年鋪軌試車

明挖起地底的話輕鐵係一定要兩線全封
部份大馬路都要間封, 要挖站同挖出站通道
因為要先明挖再打椿 (唔可以鑽挖因為要靠樁承托隧道)
參考沙中線土瓜灣站, 工期起碼都四五年, 仲未計試車

同埋大馬路要斷斷續續間封, 都唔係講笑

成本呢, 只有貴同更加貴既分別
條行人天橋十幾億, 我估輕鐵果條要乘幾倍, 仲要起站, 起通道入站同過大馬路 (雖然過大馬路既天橋係有用)
但明挖的話樁你都要照打, 起隧道貴過天橋N 倍, 明挖D 緩解措施又貴, on top 再貴多一倍都唔奇...

要成本低的話, 就咁鑽挖就低了

問題係有無辦法係咁多溶洞既地方鑽挖條穩定既隧道出黎, 比如話向特定範圍地底"打針"?
做到的話一天都光晒, 唔好話單線, 雙線都得啦.