hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 下繁西隧巴士路線客量調查報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 下繁西隧巴士路線客量調查報告

053h4 發表於 2019-6-24 13:17 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
ATENU135 發表於 2019-6-24 13:19 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2019-6-24 12:25
咁唔知邊個夾硬拉 930/930A 全日/繁時 入愉城搶飯食
明知唔夠客仲要拆 930X 一次過攬炒

934當時只限繁時,又唔入沙咀道、龍德街、愉城,又點怪城記開930X呢
JU2541 發表於 2019-6-24 13:48 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2019-6-24 12:25
咁唔知邊個夾硬拉 930/930A 全日/繁時 入愉城搶飯食
明知唔夠客仲要拆 930X 一次過攬炒

930 / 930A 係應荃灣區議會要求去愉城
因為當時九巴表示冇興趣
如果有人有用"影響現有持份者利益"去反對
總站點可以係愉城

930X 開果時做做環宇海灣客/荃景圍客為主
荃灣區議會成日再一次黃色同金色唔識分
九巴傾 930 系列...問佢做咩開條咁既線

咁多年黎..九巴對荃景圍過海線都係完全拒絕要求
認為 39M > 地鐵係符合所謂既利益
狗粉可以睇返當年會議紀錄

城巴入紙先..
之後有人現時響運輸署影響力用 "影響現有持份者利益" 冇比荃景圍變色
當中涉及好多檯底檯面既野...犬又好, 磚家又好, 甚至神又點會知

所以 930X 就用左現有既路線之今
有人一朝得志...再用同一個理由
唔比福來村同祈德尊加站
甚至夾硬有關人士將一條現有招標線完全相同用同一理由唔批

934A 加班原本話要用 30X 抽車
係有人見到 930X 客量咁靚同比人狂轟先放棄念頭

直至 930X 話要全日
九巴果時接近廿年後就終於訓醒
要用全個荃葵青唔夠資源都要用 934/936 全日/半日去夾城巴
結果就成個荃葵青區疏車線/密車線一齊陪葬
現時 930X 除左繁時疏過 934/934A 少少之外
客量都好過 934+936 兩條線

呢個客量紀錄並不完全反映大多數日子既 930/930X 客量

唔清楚成個故事可以搵你主子問清楚
咁護犬就護得有價值

但係咁喎
你家主子生人霸死地既功能全個荃葵青都食緊
934/936 只不過係冰山一角

如果狗仔點都要話佢係主, 黃色公司係客
我相信呢度版友甚至荃葵青居民心底裡都有個評價

人一九,腦便殘
天空之神 發表於 2019-6-24 20:42 來自手機 | 顯示全部樓層

由此至終,334 336 都係早過 930 開而 930 東涌線開左之後頹足咁多年

934 朝朝頂閘過海,下繁幾乎頂閘返九龍新界
930X 咪又係繼續運凳
930A 仲慘,下繁載緊半車空氣

如果唔係 TD 從中出手,934 一早就應該全日銅鑼灣

不過你又幾慘既,930X 全日化之後咪日日數人地收車囉
JU2541 發表於 2019-6-24 21:00 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2019-6-24 20:42
由此至終,334 336 都係早過 930 開而 930 東涌線開左之後頹足咁多年

934 朝朝頂閘過海,下繁幾乎頂閘返九 ...

點運凳都多客過 934+936
平日非繁時有好多班都坐滿窗邊

打碎狗粉玻璃心都好, 呢個就係事實你吹咩
延長時段.. 934 有邊班係贏到 930X?
936 又邊班贏到 930?

你咪繼續數臭城巴囉
成個荃葵青你估下九巴個朵臭 d 定城巴臭 d

成日話 930 收車又 up 唔出收左邊班

九巴是旦捉一條荃葵青東九線都贏 930
贏脫班喎
寧願響對家時段出加班車搶果廿個客
都唔肯做好自己

成日話如果乜如果物
如果冇人搞屎棍...荃灣人坐黃色車去得更遠啦

衰左就衰左啦....主客顛倒完又唔認繼續口嗡嗡

事實擺在眼前...

都仲要做非主流民意護犬
可悲也

人一九,腦便殘
JU2541 發表於 2019-6-24 21:04 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2019-6-24 13:19
934當時只限繁時,又唔入沙咀道、龍德街、愉城,又點怪城記開930X呢

講咁多做乜
同九粉絲講九巴好x廢, 好x冇用
就好似同親政府fans 講...政府好冇用

佢點都唔會信架啦

人一九,腦便殘
Ricky403 發表於 2019-6-24 23:52 來自手機 | 顯示全部樓層

黃金係兩種營運風格
黃公司地盤少,每區資源多,金公司地盤多,每區資源少
黃公司傾向整體做好某個area,90-95%貼心服務,其他area就出個勉勉強強70%比你算數
金公司就一條線一條線咁睇,條線叻仔嘅話做到99.9%咁好都得,不過其他庶子就得55%水準咁樣
對比好多路線班次,唔好講930X/934,淨係20/24、960系/962系、968系/967系/969系已經大致反映到
不過荃葵確實金公司主場,若非早年發夢唔識喺荃葵搵食,黃公司都唔會有條930X可以做下

至於荃灣區議員整體交通方面垃圾就梗啦,兩條鐵路南北包抄又喺正市中心地段,本身鐵路就食盡大部分出區客,好多人都唔會特別care交通,駁到紅啡兩線咪得囉,中長途巴士有則歡迎,冇則隨意
Ricky403 發表於 2019-6-24 23:55 來自手機 | 顯示全部樓層
JU2541 發表於 2019-6-24 21:04
講咁多做乜
同九粉絲講九巴好x廢, 好x冇用
就好似同親政府fans 講...政府好冇用

的確講完荃葵咪又繼續係二三線地區嘅命...
無論黃公司定金公司都好都唔會享受到最惠待遇
聽朝準時出門口排隊等小巴去鐵路站吧啦
kay 發表於 2019-6-25 08:57 | 顯示全部樓層
934本身以繁時多客程度
N年前其實可以開半日
不過九巴當年認為334/336只係繁時線底氣
唔全日都合理
反正934依家開半日,非繁其實客量唔合格

930X我唔認為城巴有先見之明去做
都係多左條環宇海灣,港島區CUT到車情況下先做
但非繁老實唔覺得佢好多客
好客就唔駛要入海之戀+福來邨加站
當然,如果DAY1上到荃景圍,今日應該唔會唔上唔落

但如果睇返時序
DAY1要開全日既荃灣隧巴,應該都係334/934,不過當年一條兩繁線開全日好難
世界很簡單 人類很複雜
leo_ku 發表於 2019-6-25 09:22 來自手機 | 顯示全部樓層