hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入
Custom Search

Login

搜索

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 (B3)巴士攝影作品貼圖區 (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 (B5)外地巴士討論
(B6)旅遊巴士及過境巴士 (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 (C3)海上交通及船隻 (D1)公共交通有關商品   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 (R2)香港電車 (R3)港外鐵路   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表     最新板務資訊  

樓主: GM

馬時亨︰高鐵「地鐵化」短期內公布

iPower

aPower

HugeC

Level 1

053h4 發表於 2019-6-28 06:50
又想偷換概念,你解釋比人聽上蓋及車內的商鋪淨利潤加埋近百億,係咪唔係鐵路的收入。
你好似無解釋你口中 ...

所以地鐵就應該用佢既租金收入補貼車務?

按你既諗法, 新地都應該用賣樓收入補貼旗下子公司既巴士業務, 無巴士搭就無人買樓啦係咪? 位位收兩蚊都得啦.

但個現實問題就係, 當新地仆直蝕錢時, 我當九巴係仆街仔無事時拎著數, 有事時同母公司斷絕關係一個仙都唔幫, 無補貼下仲可以位位兩蚊? 到時咪要加幾倍? 一話巴士司機唔出糧義載?

你將租務收入計埋去地鐵既車務收入, ok, 但環境差時等於車務收入減兩成以上, 要加價加返足去補返唔蝕錢, 或者大規模炒人, 服務質素大跌

當年長期通縮先整左個可加可減機制, 宜家有D人短視眼紅, 點知過幾年有乜萬一, 真係左一巴右一巴

3萬

iPower

aPower

HugeC

Level 6

Toz 發表於 2019-6-28 08:24

按你既諗法, 新地都應該用賣樓收入補貼旗下子公司既巴士業務, 無 ...

專利巴士,創富道由於新城合併,車廠寫字樓多左好多地方,就租左比同系公司同嶼巴,收益就計入專利收入。
廣告收入又要計落車務度。

你就講到廣告及租金的車站商務收益港鐵唔應該計,有趣。

重想把私人土地的收益混淆,港鐵土地係拍賣得番離?補地價都只係補償差價,補完賣清物業都重有可觀利潤。

重有,經濟差巴士唔洗加價,好似重多優惠,例如回程8折。唔知你重點係咩。
香X仔小巴-無障礙社會的破壞者 專蝦老弱 輪椅客唔該行400米

iPower

aPower

HugeC

Level 3

Toz 發表於 2019-6-28 08:24

按你既諗法, 新地都應該用賣樓收入補貼旗下子公司既巴士業務, 無 ...

好大程度係因為路軌既維修果D開支係港鐵揹番,
但係巴士條路係公帑養既, 本質根本吾同

3萬

iPower

aPower

HugeC

Level 6

cruisesnet 發表於 2019-6-28 09:46
...

無關係,港鐵業績把車站商務,即租金及廣告單獨列出,做成車務利潤低的假像。

實際上鐵路考慮埋維修,都無理由唔係把鐵路衍生收益計落去。

iPower

aPower

HugeC

Level 1

053h4 發表於 2019-6-28 09:53
無關係,港鐵業績把車站商務,即租金及廣告單獨列出,做成車務利潤低的假像。

實際上鐵路考慮埋維修,都 ...

你唔明個問題係邊

開支係固定, 收入同經濟環境正相關, 咁好景時就可以減價, 唔好景點算? 加價? 下次通縮期去到山窮水盡時加價?

當年九巴同地鐵一直唔肯減價, 就係因為佢地減唔到人工, 買車亦唔會有得平, 減唔到成本點減價? 經濟實係公司破產前好得返架?
跟住原來更加大鑊, 唔好話減價唔掂, 唔大幅加價都要仆街呢? 你覺得到時政府係咪話, 好景時人地收得平, 宜家全香港都仆街, 所以比佢加兩成?

宜家咁既環境你每日比多十蚊八蚊都牙痛咁聲, 到時你係咪行路?

我寧願佢賺左錢交比政府派交通資助, 或者買多D 車加班

3萬

iPower

aPower

HugeC

Level 6

Toz 發表於 2019-6-28 11:21
你唔明個問題係邊

開支係固定, 收入同經濟環境正相關, 咁好景時就可以減價, 唔好景點算? 加價? 下次通縮 ...

當日正正係香港經濟差, 九鐵8送1, 港鐵10送1, 重要對利潤無影響

咩叫好景減價, 唔好景點算呢? 差到好似SARS咁, 已經有晒例子比閣下啦, 唔洗估估下

你自己唔計車站商務及上蓋收益WOR, 巴士票價調整係計WOR

香X仔小巴-無障礙社會的破壞者 專蝦老弱 輪椅客唔該行400米

iPower

aPower

HugeC

Level 1

cruisesnet 發表於 2019-6-28 09:46
...

地鐵一個車長可以載千幾二千人
巴士一個車長最多載百幾人

政府可以派津貼比乘客, 直接補貼會令到港鐵不思進取
你以為港鐵做得差, 實際可以更加差

iPower

aPower

HugeC

Level 1

053h4 發表於 2019-6-28 11:29
當日正正係香港經濟差, 九鐵8送1, 港鐵10送1, 重要對利潤無影響

你點解會有對利潤無影響既錯覺呢?

3萬

iPower

aPower

HugeC

Level 6

Toz 發表於 2019-6-28 11:30
地鐵一個車長可以載千幾二千人
巴士一個車長最多載百幾人

港鐵治下的東鐵, 終於係直通車減班後, 去番不思進取的九鐵水平, 即係每小時24班

iPower

aPower

HugeC

Level 1

053h4 發表於 2019-6-28 11:29

咩叫好景減價, 唔好景點算呢? 差到好似 ...

巴士計埋廣告, 又收到幾多?