hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) X15可不可以改去海洋公園做總站
開啟左側

[其他] X15可不可以改去海洋公園做總站

paul2357paul 發表於 2019-6-29 21:02 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2019-6-29 17:44
我建議係臨時去北角
總好過去海洋公園站
有群眾活動時中環至銅鑼灣

賴乜過紅隧太塞?
否則唔會有唔少改行紅隧既過海線。

同埋15系有臨時油尖旺上落版本絕對係好事,
免卻搭其他過海交通逼到抽筋果程。

知唔知港島整次百萬級人次既大遊行足以逼爆無數班過海巴士及鐵路列車?
 樓主| KG1428 發表於 2019-6-29 21:25 | 顯示全部樓層
後日是71,未知X15會是以咩總站來取代金鐘總站
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
kitarolo 發表於 2019-6-29 21:35 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2019-6-29 21:02
賴乜過紅隧太塞?
否則唔會有唔少改行紅隧既過海線。

紅隧暢通無阻都係回車慢,明唔明?
西隧臨時改行紅隧嘅線係有,但唔同將
一條已經難控制行車時間嘅線走去過海。
dcyw 發表於 2019-6-29 21:52 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2019-6-29 21:25
後日是71,未知X15會是以咩總站來取代金鐘總站

中環五號碼頭
qunow 發表於 2019-6-30 01:19 來自手機 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2019-6-29 17:44
地鐵公司安排老冠接駁駁旅遊巴都無用,因為當時很多南區居民聽到呢個兜圈方法信息都寧願係上環/銅鑼灣出閘 ...

嗰條接駁巴士應該中途加站並永久化到南港西段建成為止吧
東區人 發表於 2019-6-30 02:08 來自手機 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2019-6-29 00:34
咁同15R情況不同

事實上是因為金鐘中環果面有時有暴徒阻街阻路

呢位人兄
澳門係冇 B10TL 㗎喎
你見巴士有少少改道 就話人哋係暴徒
咁你咪去澳門奶西囉
澳門歡迎您
dnlmh
E21A 發表於 2019-6-30 03:25 來自手機 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2019-6-29 00:34
咁同15R情況不同

事實上是因為金鐘中環果面有時有暴徒阻街阻路

樓主
我暴你老母、暴你全家、暴你祖宗十八代呀
講咁多嘢咪又係想借啲意講下「暴動」、「暴徒」呢啲字眼
咁鐘意講,自己去幫港出聲圍堆啦,有排你講呀
ky927 發表於 2019-6-30 03:36 | 顯示全部樓層

其實宜家纜車行返未?

BTW,我覺得山頂<>南區個客量真係好浮動,同埋開15R時嘅時間有啲奇怪

要做,就等海記大樹灣個邊開埋,做多條H3 做南區, 中環<>山頂<>海記<>深灣(珍寶)<>大樹灣<>淺水灣<>赤柱

當然呢條開唔到蓬,但歸類H系,當單程線$25,甚至$300兩日任搭H123,咁其實幾方便到自助遊嘅客人。

BBTW,新城其實都未用盡佢地個網,包張$300/$400 (三日/五日)票,包一次全日H1/2+來回A線一次+市區線任搭,對背包客都吸引;起碼係機場sell左班客買自己嘅套票先
AtrHenu 發表於 2019-6-30 09:33 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2019-6-30 01:19
嗰條接駁巴士應該中途加站並永久化到南港西段建成為止吧

如果龜鐵呢項措施永久化長遠影響很多經薄扶林,域多利道,數碼港一帶的巴士,小巴客源啵;尤其係城巴43M/47P,新巴971,AMS旗下的58/59系.

paul2357paul 發表於 2019-6-30 18:13 | 顯示全部樓層

本身X15及X15R呢兩條巴士線既設定都有D奇怪既地方,當幾年前既315要特登搞到兜到古古怪怪做埋循環線先至獲批收到每位$13.7,今次呢兩條仲搞野唔駛特登兜路已經可以獲批收到每位$12.4。
跟住條X15R亦可以日日開車。