hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴75X走線
開啟左側

[問題] 九巴75X走線

castanopsis 發表於 2019-7-6 01:14 | 顯示全部樓層

Handsome 發表於 2019-7-6 00:42
796x有「尖咀」全日旺位撐場先至勉強叫好客,如果可以齋做紅磡、土瓜灣維到皮,神早同796P全日分家,邊洗 ...

其實你知唔知796X以前係擺紅磡碼頭?
796X拉長入尖沙咀之前,已經爆到七彩,尖沙咀對條線客量幫助唔大

85x要做埋沙田第一城、石門、濱景先至勉強叫好客,全日15-20分鐘,都唔算密,屯馬線一通,基本上除咗新蒲崗九龍城之外,其他地方係慢過鐵,減班係有可能。

大埔新市鎮人口32萬
全個馬鞍山加沙田第一城,人口都無咁多
當然你會話,75X做唔曬全個大埔,但85X一樣做做漏咗半個馬鞍山

再比較,796X服務人口僅19.5萬左右
部分區域仲有796C鬥搶

大埔<>紅磡/土瓜灣,絕對係夠客有凸

至於你話慢過屯馬線
宜家兜曬聯合道、樂富、黃大仙、鑽石山,當然慢到出汁
若果拉直跟85X甚至297咁行,75X行車時間絕對唔會輸地鐵
更加唔好話大埔大部分人都唔近鐵路站,根本就唔使同地鐵鬥快

望埋啟德規劃,就算紅磡土瓜灣真係輸俾鐵
都仲有新蒲崗/太子道東沿線商廈撐住,呢個位巴士簡直完勝

所以,我真係完全唔擔心新75X客量

Handsome 發表於 2019-7-6 02:27 來自手機 | 顯示全部樓層
太子道東沿線商厦喺唔近住宿區,只係得早下繁有通勤客,非繁同假期係水靜鵝飛。就算附近有個Mikiki撐場,似終新蒲崗唔係大客倉位,非繁同假期都唔係多客搭85x。796x兩繁的確好客,但係非繁同假期客量係麻麻。其實多年前已經有人建議過75x拆線,甚至改路拉直走線,不過巴士公司考慮過資源分配同全日客源問題,聯合道果邊有幾個站又冇位補,所以最後只係安排繁時開特班。
Oliver_ME16 發表於 2019-7-6 02:41 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-7-6 01:00
又長線短用?
我雖然同意大埔工業邨需要更好既接駁,但係都搵73,唔會搵75X
...

73等上拿打素,點會仲踩返入工業邨同鳳園?
我...
tunghang 發表於 2019-7-6 03:50 | 顯示全部樓層

Handsome 發表於 2019-7-6 02:27
太子道東沿線商厦喺唔近住宿區,只係得早下繁有通勤客,非繁同假期係水靜鵝飛。就算附近有個Mikiki撐場,似 ...

譽港灣一帶車站都係大站喎,上落多兼有齊排隊位,同富豪東方差唔多
paul2357paul 發表於 2019-7-6 04:14 | 顯示全部樓層
yclam 發表於 2019-7-5 19:24
講真,75X的走線根本是以獅隧路線走大隧。只是因為以前未有大隧,黃大仙一帶由74X負責。大隧通車後,黃大仙 ...

俾番BU學生有番多少少大隧線選擇呀,而非下下趕客去東鐵或者獅隧線慢慢塞。
hadboy5 發表於 2019-7-6 11:08 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-7-6 00:58
75X只要做埋紅磡,客源絕對穩陣
反而若果繼續兜彩虹道鑽石山,將紅土客咁曬落紅磡站搭東鐵
咁就真係做少 ...

你唔好忘記有85x存在,你咁行已經係重疊,客源有保證嗎?係土瓜灣來計,行彩虹道點都快過聯合道加黃大仙,鑽石山站同觀塘鑽石山站有一段距離,對於大埔來講,行遠左仲要係大圍再轉多程,不如直接係九龍塘轉,去到大埔後要坐多程接駁巴先到家,一程過75m有助佢地善用鑽石山站
KW2523 發表於 2019-7-6 11:18 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2019-7-6 04:14
俾番BU學生有番多少少大隧線選擇呀,而非下下趕客去東鐵或者獅隧線慢慢塞。
...

而家獅隧繁時仲暢通過大隧唔少,只係85A兜太耐+少需求
再者唔出大隧線沿途地方有83K/S俾恆管去沙田轉車都唔差喇
KW2523 發表於 2019-7-6 11:33 來自手機 | 顯示全部樓層

而家85X集中將紅土去全個新東推上去轉車非繁客量仍然係相當一般,75X咁行生存機率更低,我個人睇得好淡

其他區有冇全日需求其實冇關係,東區南區人口係唔少,睇下99非繁入香隧客量?

要改嘅首先需要268B服務時間同大幅減班 (假日最密30分鐘一班,部份低峰時段60)先夠客

0q9w8e 發表於 2019-7-6 11:42 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2019-7-6 11:33
而家85X集中將紅土去全個新東推上去轉車非繁客量仍然係相當一般,75X咁行生存機率更低,我個人睇得好淡

其他 ...

268B掉俾元朗南算啦…
paul2357paul 發表於 2019-7-6 12:00 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2019-7-5 13:27
其實85/85B/75X 係一種走線,迂迴啲,但係做到土瓜灣大部分地方;
85A/85X/61X 係另一條走線,行欣榮花園, ...

最大問題正苦近年都係冇乜心機搞好D紅磡北部,例如海逸豪園附近都整多個PTI,高山劇場附近既內街又整多個,而非只靠死紅磡碼頭及紅磡站呢兩個較大既PTI。

當例如九龍城果邊都衰過一次,美東邨冇整到PTI導致經九龍城既巴士線都執唔到位置既時候,例如紅磡又要再衰多次?