hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新線33服務詳情
開啟左側

[路線消息] 九巴新線33服務詳情

leo_ku 發表於 2019-8-9 15:04 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-8-9 10:47
X42C回程的建議服務時間係一至五17:30至19:00,如果好似258P咁一至六16:00-20:00先係半全日。

不過提升X4 ...

42C車海咁來,拉疏少少無問題。
Ricky403 發表於 2019-8-9 16:24 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-8-9 15:04
42C車海咁來,拉疏少少無問題。

一睇就無留意情況
42C下繁六點後藍田開早就唔密了
樂仔〞 發表於 2019-8-9 19:51 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2019-8-9 10:15
佢自己用唔著就覺得成個荃葵青都用唔著…
講到尾咪又九汽唔想做佢樓下條倒米線33A
怨氣咪大囉 ...

鬼咩,佢樓下嘅 33A 34 43 930 根本無條正常
就連小巴都係一塌糊塗,怨氣大都好正常啫

嗱,而家城巴又加價啦,睇佢仲會唔會繼續一邊嘈一邊搭 930 定係改搭地鐵
樂仔〞 發表於 2019-8-9 19:53 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2019-8-9 16:24
一睇就無留意情況

如果 42C 下繁係哂藍田開,九龍灣真係唔洗上車都似

而家 33 下繁西行已經識得頂閘,始終都係非繁差 D
KC1213 發表於 2019-8-9 20:04 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2019-8-9 16:24
一睇就無留意情況

早繁西行下繁東行者又真係車鏈的~
哩家西行1800多數仲開到8分鐘到1850就會開10-13
而7點左右情況最為嚴峻彩虹黃大仙經常上唔到車
再抽埋5班車開X42c 到時等變10同15啦~
leo_ku 發表於 2019-8-9 22:04 | 顯示全部樓層
KC1213 發表於 2019-8-9 20:04
早繁西行下繁東行者又真係車鏈的~
哩家西行1800多數仲開到8分鐘到1850就會開10-13
而7點左右情況最為嚴 ...

X42C 快過42C 咁多, 後者少左客唔出奇喎, 它開5班車算少啦,
隔離條258P 開1600-2000 喎。

andy92 發表於 2019-8-9 23:22 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-8-9 22:04
X42C 快過42C 咁多, 後者少左客唔出奇喎, 它開5班車算少啦,

258P 果四粒鐘以外紅橋至洪水橋就無直車到,
但 X42C 五班後大部份地區 (除左美景) 都仲有 42C

KS 發表於 2019-8-9 23:26 | 顯示全部樓層
今日再有機會搭咗一程西行 33,
1724 順業街上,當時車上大約10個客,
順業街 上4個,
常悅道 上15個落3個,
臨華街 上42個落2個,
沙田坳道 上6個落近20個,
摩士公園 冇人上落,
豐力樓 上1個落2個,
1804 到戴麟趾。

有兩點值得討論下,
1. 係沙田坳道 & 豐力樓 落車果廿幾個乘客,
差唔多全部都係九龍灣兩個站上車,坐係下層,
絕大部份都係轉乘客,一落車就散去排其他路線,
如果D客習慣咗咁轉,33其實單程唔止做一輪客,
一輪係九龍灣商貿區去黃大仙轉乘嘅客,
落完可以再做多轉黃大仙返荃灣嘅客
2. 九龍灣兩個站都有客落,都做到少少西行去九龍灣商貿區嘅客
ricky 發表於 2019-8-9 23:36 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-8-9 22:04

42C服務範圍大過X42C,同埋42C對青衣來講走線太獨特,就算X42C做全日,都好難修改。
前荃葵青區居民
JU2541 發表於 2019-8-9 23:45 | 顯示全部樓層

咩話? 934 / 936 靚過 33A?
保九護主都唔好咁過份

加埋條 32H 都搵埋都唔夠保

人一九,腦便殘