hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴72定位
開啟左側

九巴72定位

castanopsis 發表於 2019-8-4 04:23 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-7-30 12:04
(1)
如果272E咁吸引,就唔會出現繁忙時段272E僅僅坐滿但72企人的情況

樓上有提到
272E客量差既原因,係因為服務時段內,有四條邨巴做長沙灣<>大埔
272E快又快唔過人,價錢就照收邨巴價,吸引力差可以理解
但邨巴服務時段以外,就係另一個講法

(2)
我說72加班至15/20分鐘的前設是(1)72A/74A取消,72變成萬用轉乘線,以及(2)通過票價優惠搶86客,長遠將86撤出源和路.
兩個前設如果達成,那麼72的流水性也必提升,亦有更多客源支持較頻密的班次

唔可行
石硤尾<>沙市源禾路,係86既主要客源之一,72取代唔到

而若果72加經石硤尾
沙市<>長沙灣就會無咗快車

解決辦法唔係無
若果咁堅持要由72做密車埔公接駁,不妨考慮——

72     第九區/富亨/富善<>埔公<>沙市<>大埔道<>南昌街<>跟86C<>蘇屋
86E   火炭<>沙市<>青沙<>美孚長沙灣<>四小龍<>(南昌站/維港灣/奧運站)
86     一城上公路
272E 繞經大中總站、改經美孚入長沙灣,減價,全日

HG6729 發表於 2019-8-4 07:57 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-8-4 03:30
慢,趕客
特別係早繁以外

270B有旺角做起條線唔奇
但係沙田大埔馬鞍山 72 86 86A 86C 直接出深荔美3區好多線非繁最少20分鐘一班 又唔係好好客
272E 有需要全日?即使減到11.1 272E 亦唔會特別好客 畢竟非繁時深荔美3區都唔係好多人
但係再加旺角或葵涌好多巴迷又嫌兜又嫌耐... 72 我自己都唔鐘意搭又慢又兜尤其出荔枝角
又要上山落山兜沙田 有得揀就到時間早繁都係搭272P/272E多

Ricky403 發表於 2019-8-4 09:44 來自手機 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2019-8-4 07:57
但係沙田大埔馬鞍山 72 86 86A 86C 直接出深荔美3區好多線非繁最少20分鐘一班 又 ...

北河街都係270B客倉
當然想喺而家叫九巴減價嘅我諗可以慳番啖氣
272E全日咗,72就成收車對象,86/240X升級計劃又難搞咗

72/272E個人始終覺得定位再執嘅可能唔大
castanopsis 發表於 2019-8-4 15:46 | 顯示全部樓層

HG6729 發表於 2019-8-4 07:57
但係沙田大埔馬鞍山 72 86 86A 86C 直接出深荔美3區好多線非繁最少20分鐘一班 又 ...

270B旺角係有客
但無論繁時定非繁,客倉始終係長深荔

你提既一堆線入面
86C雖然唔密,但長年都好爆,72本身客量都唔差
唔講沙田,講下將軍澳條98C
雖然車程好趕客,但非繁中段長深荔上到三十個,假日夜晚深水埗企人都試過
大埔人口係馬鞍山既兩倍,鐵又慢又煩,我覺得係撐得起長深荔全日快線
272E繁時俾邨巴搶,先望落唔標青,非繁客量或者會有驚喜
Snoopy@FB8617 發表於 2019-8-4 17:33 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-8-4 03:49
咁你打算點重組?

核心既話會係咁埔公只留72
72A/74A取消
73A改經科學園
72X改做272X
大埔來往西九既做法會係
想一程過就慢既72
想快既就272X青沙轉車

如果想擴展網絡並且資源唔緊張既話
72可以改入南運路讓路畀272(E?)全日
而反正本身去西九巴士有優勢過鐵
亦可以做埋街市客
72X亦變成可選擇行唔行青沙都得
或者
72繼續不變
72X繼續變272X
272E改為只做林村河以北
改變成個大埔區巴士網一定要經廣福道既生態
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL100 發表於 2019-8-5 00:46 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-8-4 03:14
搵唔返當時議會錄音
但我覺得呢啲嘢事在人為

事在人為但為左補位搞咁多野,多用既資源隨時抵償唔返新增客源帶來既收入,
仲未計有無咁多人手都係問題,九巴角度隨時係維持現狀仲好

考慮埋大埔一段覆蓋,埔公註定係要有至少兩條全日線,
一條太和一條富亨第九區工業村。
兩條都要做接駁經沙巿既話,更加要有第三條做埋第一城,順理成章用呢條做醫院

而地區角度,佢地隨時寧願幾條 30 分一班好過一條 15 分一班接駁線,
至少可以去到多幾個地區。
而兩條 30 分一班同時可以做到接駁功能的話,
其實唔差過一條 15 分一班但去唔到其他地方

真係有發圍空間果條係 272E,但 30 分一班開波唔係問題

無人講過日後唔可以按客量加班,但至少好難 justify 到
step 1 為左可以做到 20 分一班而搞咁多野

況且我唔認為 72 272E 並存會令 72 大埔載空氣,
仲要睇埋埔公執完後對 72 流水客量有咩影響

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3bl430 發表於 2019-8-5 11:51 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-8-5 00:46
事在人為但為左補位搞咁多野,多用既資源隨時抵償唔返新增客源帶來既收入,
仲未計有無咁多人手都係問題 ...

太和果條唔需要去沙田市中心吧,樓下就有東鐵
依你提出既觀點,
拉72入富亨/那打素醫院(唔再經太和),272E半全日服務,就大致解決問題
太和/北區有73A
錯字連篇
tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-5 11:55 來自手機 | 顯示全部樓層
72去唔到富善、富亨、未來嘅第9區,甚至食唔曬埔中,係一個唔細嘅弊處
 樓主| S3bl430 發表於 2019-8-5 11:56 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-5 11:55
72去唔到富善、富亨、未來嘅第9區,甚至食唔曬埔中,係一個唔細嘅弊處

我覺得應該由272E做返依批客
錯字連篇
HM3044 發表於 2019-8-5 12:32 | 顯示全部樓層

72飛走沙田
86淨係做市中心 源禾 火炭
開86E做河東,86C一城上路