hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴APP下週起可買月票睇雙輪椅 月底睇埋對家幾時到站 ...
開啟左側

[路線消息] 九巴APP下週起可買月票睇雙輪椅 月底睇埋對家幾時到站

kei_hk 發表於 2019-7-18 16:22 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2019-7-18 13:35
其實我成朝都諗
假設大家都可以拎對家REAL TIME DATA
會唔會搞到大家都死SERVER

稍有智慧﹐就有方法唔會比對方(外人)隊死自己server。點會比外人直接入去自己的核心地方取數據。

其中一個最簡單的方法﹐就係自己做好某條線所有車站的班次資料﹐以定時方式﹐以指定格式放在某個位置﹐由對方/外人前來download。

格式可以係如下(純粹講解之用)

102,1,1,13:00,13:05,13:10
102,1,2,13:02,13:07,13:13
102,1,3,13:05,13:13,13:16
102,2,1,14:05,14:10,14:15

代表102路線﹐行車方向係1﹐第1個車站等車時間係 13:00, 13:05, 13:10
代表102路線﹐行車方向係1﹐第2個車站等車時間係 13:02, 13:07, 13:13
代表102路線﹐行車方向係1﹐第2個車站等車時間係 13:05, 13:13, 13:16
代表102路線﹐行車方向係2﹐第1個車站等車時間係 14:05, 14:10, 14:15

如此類推。

對方只要收到這個file﹐就唔需要特別計算相關巴士去到那一個位置﹐要幾耐才可到某個車站﹐直接apply去ETA資料就可以。

自己一個供外人前來download file的server﹐比人隊死的機會﹐差不多可以講係「零」。(唔計網絡攻擊)

JZ3968 發表於 2019-7-18 23:11 | 顯示全部樓層
我又想知九巴app仲會唔會恢復顯示返部車有無wifi ?
Mueller 發表於 2019-7-18 23:36 | 顯示全部樓層
JZ3968 發表於 2019-7-18 23:11
我又想知九巴app仲會唔會恢復顯示返部車有無wifi ?

有啲坊間app會用個WiFi logo嚟標示個ETA係實時更新, 但九巴個WiFi logo 代表架車有提供WiFi上網服務。
可能九巴為免誤導乘客, 所以唔再顯示WiFi logo。
EX-TL 發表於 2019-7-19 00:04 | 顯示全部樓層

輪椅位使用量要完全自動化, 只要在輪椅斜板上, 大概會有轆經過嘅位置安裝感應器, 當有輪椅上或落時感應到, 再傳送至系統作即時更新.

車長平常只會在有輪椅上落時才會開啟斜板, 理論上係唔會有非輪椅物體輾過斜板, 而手推輪椅使用者, 推者只會步過斜板中間, 或是完全掠過斜板, 無論如何也不會影響到報數.

只是感應器與系統之間的連接和成本, 一般人會認為未必值得去做, 靠車長人手按掣可行性更高.

要整自動化, 自動調校分段收費更應行先一步.
KE7066 發表於 2019-7-19 00:12 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-7-18 13:44
講開聯營
如果是但一方係官方班次以外開短途車
現行做法應該就SHOW唔到對家調動

只有九巴套系統係 track 唔到部車
新城只要有開報站正常運作大多情況都 track 到,包括臨時安排嘅中載
KE7066 發表於 2019-7-19 00:14 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-7-19 00:04
輪椅位使用量要完全自動化, 只要在輪椅斜板上, 大概會有轆經過嘅位置安裝感應器, 當有輪椅上或落時感應到,  ...

裝 sensor 要考慮依家反開出黎塊板夠唔夠位裝,同埋新增嘅重量會唔會影響車長操作
新城嘅話搞咁多嘢倒不如係報站機加粒制

至於八達通機自動化新城試緊 九巴唔知

不過以九巴科技而言應該好容易出事

KE7066 發表於 2019-7-19 00:19 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2019-7-18 11:20
這一個又係笑料﹐我真係想知點解可以做到咁失敗。

明明最初用鏡頭﹐去度上車及落車人數﹐睇下部車的載客 ...

App 內資料依家係有理無理都當部車有裝 sensor(新車除外),結果九成情況都係錯

至於上層剩餘座位數目顯示器,暫時香港冇一間係準
HV9990 發表於 2019-7-19 00:42 | 顯示全部樓層
其實九巴同城新都會好樂於去顯示對家既班次
因為只要個客係用自己個app嚟睇對家時間
我就可以賺到廣告點擊率,何樂而不為呢
KCRC . Keep Moving
paul2357paul 發表於 2019-7-19 01:23 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2019-7-18 11:20
這一個又係笑料﹐我真係想知點解可以做到咁失敗。

明明最初用鏡頭﹐去度上車及落車人數﹐睇下部車的載客 ...

sensor只裝一處通常都會有唔準,點都要起碼裝在兩處。
因為點都會難免有干擾,例如企樓梯坐樓梯就已經係對梯位sensor既典型干擾。
lsc04d11 發表於 2019-7-19 06:34 來自手機 | 顯示全部樓層

月票客 反而好想知 用 o e pay俾錢買既話  係咪要拍多次卡講明要擺落嗰張八達通   咁樣既”俾錢”方法 係咪唔會落入嗰張八達通 計唔到交通補貼嫁?