hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 政府匯報九龍東環保連接系統進展
開啟左側

政府匯報九龍東環保連接系統進展

cruisesnet 發表於 2019-7-30 09:49 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-7-30 01:23
慳返用雙層巴士好過.
啟德好塞車咩?

今日吾塞吾代表以後吾塞,
以後睇個樣跑道區都係兩條主幹道,
塞車係遲早幾事.

其實輕鐵模式, 全程十字路口立體交會,
其實效率極高
Toz 發表於 2019-7-30 12:34 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2019-7-30 09:49
今日吾塞吾代表以後吾塞,
以後睇個樣跑道區都係兩條主幹道,
塞車係遲早幾事.

啟德發展密度唔高, 咁都塞得車, 安秀道蒲崗村道果D 點算

輕鐵模式又要十字立交, 上上落落咁不如全高架啦, 同單軌或APM 咪只係差在用乜野列車

qunow 發表於 2019-7-30 13:15 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-7-30 12:34
啟德發展密度唔高, 咁都塞得車, 安秀道蒲崗村道果D 點算

輕鐵模式又要十字立交, 上上落落咁不如全高架啦, ...

建設成本貌似差不少,但是香港政府也不在意吧
Toz 發表於 2019-7-30 13:23 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2019-7-30 13:15
建設成本貌似差不少,但是香港政府也不在意吧

貴就預左,最緊要貴得黎有用
輕鐵度縮數唔起高架後患長遠

初初輕鐵去到燈位前一定轉綠,果時輕鐵路口可以直衝,都無咁覺
宜定只係優先,同埋就算綠燈司機一般都會減速,而輕鐵經過既燈位真係勁多

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
cruisesnet + 1 + 10 貴就預左,最緊要貴得黎有用

查看全部評分

巴士的膠 發表於 2019-7-30 14:36 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-7-30 13:23

同意有用就得,如果過觀塘避風塘,就要經保護海港條例,但有無可能做到唔駛喺水面打椿?
jpoon 發表於 2019-7-30 15:37 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2019-7-30 14:36
同意有用就得,如果過觀塘避風塘,就要經保護海港條例,但有無可能做到唔駛喺水面打椿? ...

得但好貴,同埋起到好似青馬大橋、汲水門橋咁有兩條好高嘅橋塔拉住,附近商廈未必鍾意
http://jpoon9394.blogspot.com/
qunow 發表於 2019-7-30 15:58 來自手機 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-7-30 13:23

立體交叉都一樣可以唔使等燈,雖然依然要用路面空間
Toz 發表於 2019-7-30 16:22 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2019-7-30 15:58
立體交叉都一樣可以唔使等燈,雖然依然要用路面空間

鐵路轉彎半徑比較大, 浪費地面空間

Toz 發表於 2019-7-30 16:37 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2019-7-30 14:36
同意有用就得,如果過觀塘避風塘,就要經保護海港條例,但有無可能做到唔駛喺水面打椿? ...

五百米跨度鐵路橋
當然可以唔係海面打樁
樓上講既斜拉橋(汲水門大橋), 懸索橋(青馬大橋) 就得
橋塔高度都唔洗擔心, 矮有矮既起法, 紐約條布魯克林大橋八十幾米高, 下面都有四十米淨空
如果下面唔洗行大船, 仲可以再矮多一截
計返要高過繞道, 下面二十到廿五米淨空應該都差唔多

仲有其他選擇, 比如拱橋(悉尼港灣大橋)

仲有如果係海面打樁過唔到法例, 可以係避風塘海堤打樁, 跨度縮減到三百米左右

要諗既可能係起唔起埋道路
一話淨係鐵路
一開始啟德以步行同鐵路為主, 忽視道路既規劃理念唔係太實際
宜家搞到巴士入內街兜到暈
條橋只要有雙線分隔車路就夠用
巴士入跑道南易好多

bam1a 發表於 2019-7-30 19:16 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2019-7-30 08:54
咁商廈的確係有需求,如果新系統轉彎半徑好,又爬到下山嘅,可以諗下建支線服務各個山頭。東九龍綫重鐵始 ...

重慶同大阪個單軌系統其實可以展示出單軌個機動力,亦有較少天橋遮擋面積呢個優勢,亦好似雙層巴士咁比較少見而有特色
相信政府應該都有諗呢個因素而初步提議
但膠輪APM系統更簡單,亦有相同爬坡轉彎優勢都係事實嚟