hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 936走線問題
開啟左側

[問題] 936走線問題

miklcct 發表於 2019-8-29 10:47 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2019-8-24 19:57
葵盛出東西九龍各一,有直達沙田市中心47X,再加小巴出荃灣
爭旺角以南、過海同機場
但葵盛其實距離葵興/ ...

深井喺鄉郊,交通當然差,點同新市鎮比?
進智公交
鐵甲威龍 發表於 2019-8-29 11:22 來自手機 | 顯示全部樓層
JCTK 發表於 2019-8-25 11:07
50分鐘銅鑼灣去荔枝角站仲慢過102.
即係銅鑼灣坐102/112 轉 31b/32/35a/35X/36b係會快過936  ...

繁時936一定慢過112轉36/35系/紅小。
長沙灣同安蔭堆垃圾燈位拖慢哂,同埋我覺得根本回程兜入石籬巴總都係哂時間,跟住31M,35A尾你又哂3、4分鐘。停出面唔得既?上面設計路線果堆人唔好咁離地好無?同埋石歡樓同裘錦秋兩站之間近到咁後者個站可以取消架啦!最後北葵街市個站用石蔭村果站代替咪得,石蔭村落行番去街市1、2分鐘咋喎?但繁時車程可以省3、4分鐘。以上3個站一改起碼繁時省番8-10分鐘囉
同埋我都唔明點解唔拆開936,一條 936A, 936B , 其中一條飛起長沙灣一段直去葵涌先停。當然時間兩線咪互夾調整下
leo_ku 發表於 2019-8-29 12:13 來自手機 | 顯示全部樓層
JCTK 發表於 2019-8-29 13:12 來自手機 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2019-8-29 09:26
8點唔塞廣場,但入口到管內同尖旺出口都係麻麻地

但係都仲快過936
fly831 發表於 2019-8-29 13:21 | 顯示全部樓層
小弟上個月試過搭2100嗰班936, 沿途冇乜塞車, 由總站到茘枝角站已經接近9個字, 沿途已經冇乜塞車(喺總站出黎塞左陣), 到屏麗徑已經接近一個鐘

小弟少搭唔敢講算唔算慢, 但兜埋昂船洲四小龍茘枝角個感覺真係麻麻
最愛猛男
天空之神 發表於 2019-8-29 21:56 來自手機 | 顯示全部樓層
936 係銅鑼灣阻住個地球轉,同 934 交換總站+ 全日化 + 轉乘已經好好多,甚至調返轉諗計同 36 轉乘都快過 936 返到石圍角同象山一帶
JCTK 發表於 2019-8-29 23:07 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-8-29 12:13
一轉車已唔駛諗會快,第二程車不用等車咩?

本身條936已經係最惡等

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Tummy + 1 + 10 日日都唔同時間到站

查看全部評分

Tummy 發表於 2019-8-30 00:29 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2019-8-29 13:21
小弟上個月試過搭2100嗰班936, 沿途冇乜塞車, 由總站到茘枝角站已經接近9個字, 沿途已經冇乜塞車(喺總站出 ...

你好彩啦九個字 下繁冇一粒都唔使旨意返到葵涌
同埋呢條綫係都要搵啲塞車位嚟塞 又要搵位兜出兜入 好惡頂
掃桿埔又塞  怡和又塞 長沙灣又塞 光輝圍又塞
未入長沙灣又要兜個海盈 (雖然焗兜 但好惡頂 ) 入到葵涌又要兜下石籬同街市 :L

我覺得搬一搬總站會好啲 e.g. 威菲路道 冇理由一開車就塞 搞到之後啲班次亂晒龍嘛 :L
仲有講到口都臭 飛走長沙灣道啦 :L

Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
hokachung 發表於 2019-8-30 02:11 | 顯示全部樓層
JCTK 發表於 2019-8-28 14:39
紅隧每晚8pm開始已經唔塞啦.
怡和街坐112轉唔到31B/32/35A/35X/36A/36B咩?

112好似真係轉唔到32

dcyw 發表於 2019-8-30 08:41 | 顯示全部樓層

hokachung 發表於 2019-8-30 02:11
112好似真係轉唔到32

又非不可能,弼街下車步往基榮小學候車……

當然純以轉車距離計,102/112登打士街下車前後站轉乘35A/36B,又或是102貿易廣場下車同站轉乘31B/35A/36A最方便。