hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [選舉近了] 陳添村巴反擊前陳恒鑌助理莫遠君指控 ...
開啟左側

[選舉近了] 陳添村巴反擊前陳恒鑌助理莫遠君指控

Ricky403 發表於 2019-8-22 12:35 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2019-8-21 23:54
其實要保證夠客
非繁應該西約開,經愉景再經沙咀道,環宇海灣上高速

934平日客量好咗唔少
非繁出港島拍得住234X
六點後入荃灣全部都大半滿以上
過咗八點先比較少人

六點前入荃灣,一定去市中心嘅人多,930X呢個時段好客啲好正常
但夜晚入荃灣嘅930X聽講客量好一般

當然假日934客量依然係好差
相信係因為行街客少
Ricky403 發表於 2019-8-22 13:49 來自手機 | 顯示全部樓層

Deleted
joshuakingwa 發表於 2019-8-22 14:13 來自手機 | 顯示全部樓層

其實而家有幾多海濱的客搭930X過海?
理論上930X直達海濱,非常方便
kay 發表於 2019-8-22 14:13 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2019-8-22 12:35
934平日客量好咗唔少
非繁出港島拍得住234X
六點後入荃灣全部都大半滿以上

都係拎邊樣野為主先

拎930X黎做主,934拍埋去就差
倒返轉,又唔見得930X好好多

因為934做唔到沙咀道一帶

不過荃灣困局係,人口同需求唔係真係好大
但一條線做晒成個荃灣又難 (又青公/沙咀道/楊屋道)

一係好似930X中間著墨但注定有D客唔會搭巴士

好似西站,巴士公司都預期D客唔會行去沙咀道搭,亦唔會搭兜路930(樓下西鐵成個故事唔同晒)
先要930X入西站
世界很簡單 人類很複雜
joshuakingwa 發表於 2019-8-22 14:15 來自手機 | 顯示全部樓層
原本930X係做埋荃威,結果比934A做咗,但係934A先得兩班
joshuakingwa 發表於 2019-8-22 16:47 | 顯示全部樓層

其實或者唔講荃灣的例子,而係整體村巴嘅角色。
就算分比巴士,其實專營巴士係有限數目,而另一個能夠解決交通問題的就係村巴。但政府似乎想摺部份村巴,寧願巴士做

Ricky403 發表於 2019-8-22 17:32 來自手機 | 顯示全部樓層

joshuakingwa 發表於 2019-8-22 14:15
原本930X係做埋荃威,結果比934A做咗,但係934A先得兩班

據說城巴最初打算唔係用930X做荃威,而係繁時另開分支930B,走線同934A一模一樣
就算930X上埋荃威,要入西站再食沙咀道燈,搞你25分鐘先上公路,保鐵算數啦
(40行到美孚先上公路都係25-30分鐘咋)

愉景總站其實離荃景花園好近,上落嘅客似乎係嗰頭貪就腳同舒服
934車程上係快10-15分鐘出到港島,弊在荃景圍天橋同大涌道兩個站都唔近,行到去都有排
99MAN 發表於 2019-8-22 17:33 | 顯示全部樓層
joshuakingwa 發表於 2019-8-22 14:15

講開又講,如果將934A取消,934改大窩口上公路兼全日,930X上荃威又有冇得諗?
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
樂仔〞 發表於 2019-8-22 19:15 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-8-22 10:36
//其實要保證夠客
非繁應該西約開,經愉景再經沙咀道,環宇海灣上高速//

你平時咁中意講運輸署話點,竟然唔知 934 係運輸署唔比佢入銅鑼灣?
如果運輸署比 934 入銅鑼灣,睇怕 934 唔會得咁少客囉

倒返轉講,930X 入埋銅鑼灣個客量都唔係咁突出嘅時候,真係應該檢討下 ...
樂仔〞 發表於 2019-8-22 19:16 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-8-22 10:02
逆走面對的塞車風險更加高wor, 你有無睇清楚村巴走線架?

村巴開5至10分鐘一班但它載客量太低嗎,930x一 ...

邨巴開 5 至 10 分鐘一班,其實即係巴士嘅平均 15 分鐘一班
其實一 D 都唔弱喎客量

而且,930X 好似自己有時都收車
但唔知近排係咪好咗?