hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵東涌綫全綫暫停服務
開啟左側

港鐵東涌綫全綫暫停服務

tzuyu.taiwan 發表於 2019-9-1 23:19 來自手機 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2019-9-1 23:01
MTR Mobile App 發放訊息嗰陣係話有人闖入欣澳站路軌,受到干擾,所以暫停服務

MTR Service Update FB 大 ...

如果你講嘅嘢冇source,同作故仔有咩分別?咁我舉報係天經地義

而港鐵提供嘅資訊亦冇講清楚啲人係闖入欣澳站邊條路軌。如果只闖入東涌線路軌,係咪一定要停咗迪士尼線佢,令遊客困死?

最後,溫馨提示,你講嘅page並唔係官方認證嘅(包括內帖文)
cruisesnet 發表於 2019-9-2 00:03 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-9-1 23:19
如果你講嘅嘢冇source,同作故仔有咩分別?咁我舉報係天經地義

而港鐵提供嘅資訊亦冇講清楚啲人係闖入欣 ...

東涌線香港站-欣澳一路到下晝六點都係有服務既,
明顯係為左迪士尼線而維持,
係去到六點半左右先話有人干擾而中止.

就算干擾既係東涌線, 以當時既情況,
班客坐迪士尼線出到去都係lock死左係欣澳站,
所以停堆迪士尼線都係無可厚非
cruisesnet 發表於 2019-9-2 00:04 | 顯示全部樓層
有無人入路軌我吾肯定, 但我肯定見到有垃圾桶係路軌上出現
kingprowm 發表於 2019-9-2 01:02 | 顯示全部樓層

呢個時勢仲有乜野人有心情入迪士尼玩
kei_hk 發表於 2019-9-2 10:00 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2019-9-2 13:03 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2019-9-2 00:03
東涌線香港站-欣澳一路到下晝六點都係有服務既,
明顯係為左迪士尼線而維持,
係去到六點半左右先話有人干 ...

新記唔夠人手開新渡輪特別航線救迪士尼客
ATENU364TC196 發表於 2019-9-2 13:05 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-9-1 23:19

而港鐵提供嘅資訊亦冇講清楚啲人係闖入欣 ...

MTR Mobile App 唔係官方訊息?閣下靠嚇話要舉報定又散播白色恐怖?

多個報道都顯示有雜物阻礙迪士尼線行車,例如HK01等

電視台都有片段話有人闖入路軌,上面都有人post咗link

証據確鑿都可以指鹿為馬,顛倒是非黑白,佩服,佩服
T277 發表於 2019-9-2 14:42 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2019-9-1 23:01
MTR Mobile App 發放訊息嗰陣係話有人闖入欣澳站路軌,受到干擾,所以暫停服務

MTR Service Update FB 大 ...

擺明啦,想屈死林鄭同香港警察嘛

唔屈佢又點會有attention啊
tzuyu.taiwan 發表於 2019-9-2 15:45 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2019-9-2 13:05
MTR Mobile App 唔係官方訊息?閣下靠嚇話要舉報定又散播白色恐怖?

多個報道都顯示有雜物阻礙迪士尼線 ...

舉報係每個版友嘅正當權利,你我都可以,幾時變成「靠嚇」、「散播白色恐怖」嘅嘢?定係你想妨礙其他版友行使佢嘅權利?

再者,既然你講到自己咁啱,面對舉報應該面不改色、毫不在意,做咩要咁驚呢?

仲有,你話我「指鹿為馬,顛倒是非黑白」,麻煩拿出實證,如果唔係即係誣衊詆毀緊我
ATENU364TC196 發表於 2019-9-2 17:05 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-9-2 15:45
舉報係每個版友嘅正當權利,你我都可以,幾時變成「靠嚇」、「散播白色恐怖」嘅嘢?定係你想妨礙其他版友 ...

舉報他人係你嘅權利,但代表你可以亂咁舉報?
當人哋講緊啲事實出嚟,你唔啱聽,就可以舉報?
當連真相都唔講得出嚟嘅時候,係咪散播白色恐怖先?

閣下嘅語言能力真係非常令人佩服

「指鹿為馬」喺呢度嘅意思即係斥責緊閣下將迪士尼線停駛嘅原因,歸咎於港鐵,但其實係有人闖入路軌同埋投放雜物。
「顛倒是非黑白」即係話閣下將停駛嘅原因反轉嚟講,有誤導之嫌

閣下係咪有讀寫障礙?咁都曲解到,唔怪得依家啲學生嘅中文水平差到咁
自己理虧仲喺度反咬返人哋轉頭,不知所謂