hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田市中心是否真的需要特快線往返九龍灣/觀塘 ? ...
開啟左側

[問題] 沙田市中心是否真的需要特快線往返九龍灣/觀塘 ?

kwn1029 發表於 2019-9-3 16:14 | 顯示全部樓層

89B 秦石同新翠都係客倉之一,要飛走係好難 (斷估唔會話可以比 80,80X 補咁誇掛)
再將 89B 延長去沙田市中心,我真係諗唔到有咩人會由觀塘咁樣搭到落去

問題唔係在於冇車由沙田市中心去到東九龍,
而係我覺得在感觀同效率上都係唔好,感覺上係想營造到「有港鐵搭點解唔搭港鐵姐」既感覺,但係繁忙時間..真係心甘情願去咁搭咩?

首先講 88X,呢條循環線上下午既行法唔同,新城市出九龍灣最快係佢,但係只限上午,而且收 $10.2 仲貴過 89D $1.3
如果我下午要由新城市去德福 (或者 APM),搭佢就要兜完大半個藍田先落返黎,而且班次亦疏落
所以係焗搭 89/89X,但 89 距離德福有好大距離,要去 APM 既話就焗你由觀塘站行去,89X 如是

89 勝在對沙田市中心黎講夠直接,而且行牛頭角道雖然係站位遠左D,但係遇著觀塘道慣常既塞車問題,89 咁行法有機會完美避過
89X 靠第一城同愉翠一帶做客倉,其實都見唔少人會在沙田火車站上 89X,但對我黎講,新城市客搭 89X 出九龍灣/觀塘其實在沙田都好兜下

其實我覺得 88X 與其玩循環又玩繞道+藍田特快,不如在改做非循環既同時做返來回觀塘道少站版就算喇
未至於要拎 89,89X 黎開刀,更加唔需要搵 89B,因為沙田來往東九角色佢地向來都算分工仔細,唯獨我會覺得 88X 仍然係未到位

pch_yeung 發表於 2019-9-3 17:24 | 顯示全部樓層
下繁北行, 由九東往整個沙田+馬鞍山, 而家根本唔夠載, 九龍灣放工1810前上唔到8字頭大隧車, 隨時要等半個鐘以上, 當老龍一有事, 沙市大圍客亦會轉投大隧(80X/83X/88X甚至89C/89D轉88), 九龍灣工業區上大隧如果趕時間, 真係寜願貴啲坐X89D
EX-TL 發表於 2019-9-3 18:49 來自手機 | 顯示全部樓層
pch_yeung 發表於 2019-9-3 17:24
下繁北行, 由九東往整個沙田+馬鞍山, 而家根本唔夠載, 九龍灣放工1810前上唔到8字頭大隧車, 隨時要等半個鐘 ...

15A搭番出順業街/定富街轉8字頭, 或28B出喜鵲樓轉89, 或15A 28B牛頭角站轉89 89B都係選擇, 只係肯唔肯搭倒頭換上到車甚至有位坐.
天空之神 發表於 2019-9-3 20:13 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2019-9-3 02:42
山上班客:沙田市中心、東鐵站、大隧轉車站

89B 又點做沙田市中心呢?

拋磚引玉姐

其實 80X 可以考慮延長去新翠
89B 改上安達

但問題係 88 本身有幾多客係去沙田市中心同埋就咁大老山轉乘

——————————
88X 可以雙向改返大老山直出九龍灣站,兜啟田道去油塘
繁忙時間加 88E 藍田單向觀繞做返果批通勤客
.
dennis28a 發表於 2019-9-3 23:25 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2019-9-3 20:13
拋磚引玉姐

其實 80X 可以考慮延長去新翠

假日晚 88 單係一個沙田市中心隨時可以打爆成部車。
大隧口閒閒地有超過 20 人排緊隊,而平日兩繁坐滿入大隧。

難得觀塘山好地地有條線王,仲咩硬係要塞 89B 比佢地呢?
單係出入四美街夠麻煩,仲未計要幾乎肯定兜沙角街先可以過橋,結果會比而家 88 慢 15 分鐘有突。

80X 拉去新翠更唔可行,新翠去大隧口搞成 20 分鐘,而 89B 20 分鐘已經出到黃大仙。
未計他日沙中線通車,80X 咁搞法大圍人一定唔會搭。

更大問題係,以兩繁計,唔見得 88 行法比 89 快好多,
只要 89 開特班飛走龍翔道所有站,足以同 88 打成平手。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2019-9-3 23:28 | 顯示全部樓層
pch_yeung 發表於 2019-9-3 17:24
下繁北行, 由九東往整個沙田+馬鞍山, 而家根本唔夠載, 九龍灣放工1810前上唔到8字頭大隧車, 隨時要等半個鐘 ...

依個情況只需要忍多陣,他日大量放工客會搭車去啟德轉馬鐵。
dennis28a 發表於 2019-9-3 23:36 | 顯示全部樓層

kwn1029 發表於 2019-9-3 16:14
89B 秦石同新翠都係客倉之一,要飛走係好難 (斷估唔會話可以比 80,80X 補咁誇掛)
再將 89B 延長去沙田市中 ...

大部份都認同,唯一「有港鐵搭點解唔搭港鐵姐」依句我唔多認同,
我深信沙田市中心有超過一半既人係搭 89 出入,而唔會搭港鐵。

記住一點,如果真係沙田市中心住,應該好情況 89 行車時間同塞車黑點。
當 89 早繁 45 分鐘都出到花園大廈,自然會有市場,
非繁 89 最快 25 分鐘我都搭過,其實行去火車站、轉車、等車都要 10 分鐘,我唔覺得搭鐵有咩優勢可言。

區外人就唔同,佢地依舊覺得 89 站位差,停得多站,以為 89 唔經沙田市中心。
所以「有港鐵搭點解唔搭港鐵姐」依個概念,大多只適用於區外人。
至於沙田站上 89X 返觀塘果班人,一個詞語形容「生客」。
之不過咁,89X 沙田站多人上車,啟業、德福人為主,不妨留意去到牛頭角站,89X 上緊淨番既人邊度上車,唔係咁多人係沙田站上車。
PC2625 發表於 2019-9-4 00:54 | 顯示全部樓層

大隧落成前, 觀塘往返沙田各分區的路線全部行獅隧, 如下:

80 ~ 觀塘 (碼頭) <> 美林 ;
89  ~ 觀塘 (月華街) <> 瀝源 ;
89A ~ 觀塘 (碼頭) <> 圓洲角 ;
89B ~ 觀塘 (雅麗道) <> 沙田圍 ;
89C ~ 觀塘 (翠屏邨) <> 恒安

大隧通車後, 改變如下:

89A 取消 ;
89C 改行大隧, 原本鑽石山至馬仔坑一段服務, 由85C 改行大隧取代 ;
開辦 80X, 取代 89A 取消後原本車公廟至沙角邨一段服務 ;
開辦 89X,  取代 89A 取消後及89C 改道後河畔花園至第一城的一段服務, 順帶一提, 89X 開辦初期, 往沙田方向經牛頭角道, 而第一城至沙田站一段來回經火炭路過河及源禾路, 後來被指與特快 (X 線) 名不副實, 才改成現在走線!
另外, 開辦了平日只做繁時兩味, 假日做日間服務的 83X, 及 84M 由行獅隧改行大隧, 來回經黃大仙及鑽石山 !
KE7066 發表於 2019-9-4 11:39 | 顯示全部樓層
kwn1029 發表於 2019-9-3 16:14
再將 89B 延長去沙田市中 ...

東鐵再轉觀塘線觀感同樣都係差,就算 89/89X 觀感差都好通勤客普遍都係考慮巴士
kwn1029 發表於 2019-9-4 15:57 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2019-9-4 11:39
東鐵再轉觀塘線觀感同樣都係差,就算 89/89X 觀感差都好通勤客普遍都係考慮巴士
...

同意,「繁忙時間..真係心甘情願去咁搭咩?」呢句其實係指搭港鐵

放工時間觀塘站入閘都已經好難頂 (特別APM果邊,識搭一定兜去官中果邊入閘)
去到九龍塘行完一截又唔知要等幾多班東鐵先上到;去到大圍,條電梯落幾班車都落唔晒月台D人

迫成咁既真係不如迫巴士好過