hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 開辦234E (青龍頭 - 尖東麼地道) 及234X縮短至西九龍站 ...
開啟左側

開辦234E (青龍頭 - 尖東麼地道) 及234X縮短至西九龍站

Ricky403 發表於 2019-9-3 17:06 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景
深井及青龍頭對外交通相當不足,長期依賴52X巴士前往深水埗長沙灣道、旺角,以及96/96M小巴、234A/B巴士及邨巴接駁荃灣西站和荃灣站。
近年城巴大舉提升962B服務,使深井來往港島交通更便捷,同時卻激發地區矛盾,使屯門區議會拒絕再改動屯門區路線使青龍頭和深井服務提升。
面對屯門杯葛,深井及青龍頭積極拉攏掃管笏新發展區籌組全日線,但掃管笏地理位置偏僻,住宅以高價私人屋苑為主,主打海景,遠離都市繁囂,人口不多,繁忙時間過後客量稀少,九巴態度亦非常保守,只開辦252接駁屯門公路轉車站,約30分鐘一班。
非繁忙時間,不論資源及客源,掃管笏、青龍頭及深井沒有足夠條件自組對外路線。

而深井及青龍頭對外路線只差前往南九龍及東九龍,退而求其次,東九龍線可借現成的234C,利用石圍角及梨木樹相對充裕的資源,將其全日化。
南九龍可借234X資源開設新線,順道加快麗城花園往返南九龍車程,使該帶居民不需步行10-20分鐘往荃灣西站或忍受34高達$5的駁腳收費和疏落班次,相信沿線反對聲音不大。
南九龍線可選直達旺角或直達西九龍站。由於深井已有52X直達美孚經長沙灣道前往旺角,如新線繞經麗城花園再前往旺角,客源不多,行車時間也不比52X快太多到旺角 (5分鐘內),不夠吸引。因此新線選擇取道荃灣路及西九龍公路直達高鐵站。

詳情

234E 青龍頭 - 尖東麼地道
經:麗城花園、眾安街、西九龍站

停站、[途經主要道路]及收費:
青龍頭開:
豪景花園 全程$10.1
[青山公路]
青龍頭村
浪翠園第四期
浪翠園第三期
馬灣碼頭
深井村
海韻花園
深慈街
海美灣
麗都灣
汀九
南山游泳會
金麗苑
油柑頭
翠景臺
[海安路]
灣景花園 分段$9.6
麗城花園三期&
[青山公路]#
麗城花園第三期#
麗城花園第一期#
[青山公路]
荃景圍天橋
愉景新城
荃灣站
荃灣眾安街
大窩口站
[德士古道天橋、荃灣路及西九龍公路
約12分鐘直達佐敦、西九龍站]
[匯民道]
西九龍站 分段$5.1
[廣東道]
匯翔道
柯士甸道
新港中心
[梳士巴利道]
尖東站
永安廣場
[暢運道]
香港歷史博物館
[漆咸道南]
香港科學館
尖沙咀東 (麼地道)
註:07:40-09:00開出班次停&站,其餘班次停#站

尖沙咀東 (麼地道) 開:
尖沙咀東 (麼地道) 全程$10.1
[梳士巴利道]
尖沙咀碼頭
[彌敦道]
尖沙咀中間道
金巴利道
油麻地寶靈街
九龍中央郵政局
[眾坊街、上海街、佐敦道]
佐敦炮台街
佐敦道
[西九龍公路、荃灣路約11分鐘直達荃灣]
[荃富街]
荃富街公園 分段$5.8
[青山公路]
荃灣眾安街
荃灣富華街
福來邨永康樓
荃景圍天橋
荃灣柴灣角街
[海安路]
麗城花園第三期
灣景花園
翠景臺
[青山公路]
油柑頭
近水灣
南山游泳會
汀九
麗都灣
海美灣
深慈街
碧堤半島 分段$4.1
深井村
馬灣碼頭
浪翠園第三期
浪翠園第四期
青龍頭村
豪景花園
行車時間約58分鐘

服務時間及班次:
青龍頭初期每日開0600-1750,將來延長尾班車至1900
尖沙咀東 (麼地道) 初期每日開1405-0010,將來延長服務時間為開1200-0020
初期派車4正1蛇,將來加1正1蛇,共5正2蛇
調整261B開車時間避免與本線拖卡 (例如掃管笏開押後5分鐘)
初期單向服務時段大部分每20或25分鐘一班,雙向服務時段每30分鐘一班
將來上午繁忙時間往尖沙咀每15分鐘一班,
其後直至下午二時每20分鐘一班,
下午三時後往青龍頭每20分鐘一班,
其他時段,以及清晨、深夜,每30或35分鐘一班
例如:
星期一至五
0600-0700 30       | 1405-1805 30
0700-0840 20       | 1805-1845 20
0840-0930 25       | 1845-0010 25
0930-1350 20       |
1350-1750 30       |
星期六、日及公眾假期
0600-1000 30       | 1405-1735 30
1000-1320 20       | 1735-2210 25
1320-1750 30       | 2210-0010 30
(將來增加派車後)
星期一至五
0600-0720 20/30  | 1200-1500 30
0720-0805 15       | 1500-2320 20
0805-1345 20       | 2320-0020 30
1345-1715 30       |
1715-1900 35       |
星期六、日及公眾假期
0600-0930 30       | 1200-1500 30
0930-1350 20       | 1500-2200 20
1350-1750 30       | 2200-2250 25
1750-1900 35       | 2250-0020 30

234X 荃灣灣景花園 - 佐敦 (西九龍站)
經:美孚、深水埗、旺角

停站、[途經主要道路]及收費:
荃灣灣景花園開:
灣景花園總站 全程$8.9
(路線、分段收費及停站不變)
[彌敦道]
旺角豉油街
油麻地碧街
加士居道
[佐敦道]
佐敦吳松街
佐敦炮台街
[海泓道]
佐敦 (西九龍站) 巴士總站

佐敦 (西九龍站) 開:
佐敦 (西九龍站) 巴士總站 全程$8.9
[佐敦道]
佐敦道
佐敦廟街
[彌敦道]
九龍中央郵政局
(路線、分段收費及停站不變)
[青山公路]
灣景花園總站
行車時間約52分鐘

服務時間及班次:
荃灣灣景花園每日開0615-2300
佐敦 (西九龍站) 每日開0735-0010
派車8正2蛇
上午繁忙時間每12-15分鐘一班
下午繁忙時間每15分鐘一班
非繁忙時間每15或20分鐘一班
例如:
星期一至六
0615-0645 15       | 0735-0815 13-14
0645-0800 12-13  | 0815-1000 15
0800-1400 15       | 1000-1340 20
1400-1740 20       | 1340-2310 15
1740-1840 15       | 2310-0010 20
1840-2300 20       |
星期日或公眾假期
0615-0955 20       | 0735-1135 20
0955-1455 15       | 1135-1350 15
1455-1655 20       | 1350-1430 20
1655-1840 15       | 1430-2230 15
1840-2300 20       | 2230-0010 20

52X、234A、234B、934等線視情況調整 (削減) 班次。

結語
新線234E除提供特快往返青龍頭、深井、荃灣西約、荃灣市及西九龍站、佐敦、尖沙咀、尖沙咀東外,還可輔助234A及234B來往青龍頭、深井及荃灣市的服務。青龍頭、深井前往眾安街、大窩口不須再苦等小巴302。西鐵線於荃灣區覆蓋相當有限,未能充分吸引荃灣區居民乘搭西鐵到西九龍站「返大陸」。
234E開辦,其12分鐘直達西九龍站優勢能鼓勵居民選用234E+高鐵乘車組合「返鄉下」或「上大灣區搵食」。
同時,234X總站改往西九龍站,亦可「一程坐到尾」或「一程坐番荃灣」,不嫌慢也是接駁高鐵好選擇。
kmb71k 發表於 2019-9-3 20:15 | 顯示全部樓層
仲落到大窩口咁遠
好趕客下啫
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| Ricky403 發表於 2019-9-3 20:36 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2019-9-3 20:15
仲落到大窩口咁遠
好趕客下啫

其實青龍頭到大窩口站行車時間只需約20-25分鐘
而大窩口站到西九龍站,12分鐘,足夠追番行下路同荃灣多用嘅時間
唔行大窩口出,都無其他更好尾站位
麗城尾站非繁計會太快
祈德尊尾站要食荃灣路塞車,而且大涌道兩站太近荃灣西站白做
倒不如行青公到大窩口走,順便車兩蚊出荃灣,同埋製造理由陰乾234A/B,亦無其他深井線用呢個行法

FYI:
261B尾班約0802到青龍頭村,約0850到中間道
234E浪翠0800個人預計0804離開青龍頭村,0852左右到新港中心,時間相若
GZ4031 發表於 2019-10-3 00:38 | 顯示全部樓層

大窩口站到西九龍站,12分鐘
荃青唔塞, 荃灣路唔塞, 3幹出口唔塞就或許係既
青龍頭到大窩口站行車時間只需約20-25分鐘
小巴96M最快出到荃灣都13 14分鐘走唔甩
你架要入麗城既巴士, 邊做到呢條數

最後, 我如果響深井要去西九站/佐敦, 冇261B我不如962B算啦, 20分鐘多少少咩都到, 慢都係30
係尖咀lor, 不過多數都流失左去52X轉鐵架喇, 死心啦

GZ4031 發表於 2019-10-3 00:46 | 顯示全部樓層
你係要做, 都唔可能一線行哂
條234E 又疏又慢你搵咩人搭呢?
要做就分番靚, 架車最盡都只能夠大涌道走, 唔可能入埋荃市塞, 總站到大涌道上公路已經隨時20-25分鐘, 好有信心咪海興路lor 不過唔似老九作風
荃市果段要30X 230X 234X執過哂佢架喇, 係做都應該荃威用934A既行法, 加多條33行法經海濱
 樓主| Ricky403 發表於 2019-10-4 11:12 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2019-10-3 00:38
大窩口站到西九龍站,12分鐘
荃青唔塞, 荃灣路唔塞, 3幹出口唔塞就或許係既
青龍頭到大窩口站行車時間只需 ...

一次回哂你兩個post

234B浪翠園去荃景圍天橋平均18分鐘
青龍頭開同浪翠園開到深井時間差唔多
荃景圍天橋去大窩口站,上落客少6-7分鐘搞得掂
234B中段少客,13分鐘到麗城,16分鐘到荃景圍天橋都仲得
20-25分鐘係咁黎
當然上繁麗城會塞車,由西約體育館塞排入浸聯小學堆私家車,過迴旋處先塞完,感覺幾趕頭段客,
所以我喺另一個post建議上繁出九龍234B/C/E行海安路停大快活樓下,避開塞車路段

深井坐962B去西隧口係快,但去西九龍站都行死你,兼且盛惠$20
234E慢一半,但直到門口兼且只收$10
受限於西隧口地理位置,喺有尖沙咀特快同西鐵分客下,大部分新西過海車喺西隧口唔見得好多上落
所以兩條線做緊嘅野完全唔同

之前都分析過,
大涌道走,尾兩站食白果,比青公到大窩口站走,快5分鐘都冇,冇效益;
麗城走,大家都識講會太快,
咁可行走法就得呢條234E,靠西九龍快速公路追番行麗城同荃灣市嘅時間

當然,你認為青龍頭深井長途對外線做唔起,點樣都唔會夠打嘅話,
歡迎你同該區議員表達意見,令佢地重心搬番去社區服務唔好咁多FF

另:喺邨巴+小巴96系+234A/B夾攻下,我唔認為青龍頭深井大多數人係用52X到荔枝角落車轉荃灣線去九龍,否則52X延長去旺角大多數人並無實質受惠,
而實際上青公沿線係大力支持52X延長至旺角
S3BL100 發表於 2019-10-4 13:51 | 顯示全部樓層

我好耐之前都有過類似諗法,但唔記得有無 post 過。呢篇主題一直走漏眼,多得有版友推文我先見到

不過樓主你之前好似建議過荃景圍併麗城開一條直出尖沙咀特快。如果麗城併深井,咁荃景圍來往南九龍既問題打算點解決?

fb.com/scientisthk2usa/
hihihi 發表於 2019-10-5 13:35 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2019-10-5 16:39 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2019-10-4 11:12
一次回哂你兩個post

一次回哂你兩個post

青龍頭開同浪翠園開到深井時間差唔多
荃景圍天橋去大窩口站,上落客少6-7分鐘搞得掂
234B中段少客,13分鐘到麗城,16分鐘到荃景圍天橋都仲得
20-25分鐘係咁黎

實事求事咁講啦, 我唔計你頭段入青龍頭調頭, 淨計青龍頭起步, 你比出黎既數據已經係23-25分鐘, 仲要你講明係上客少先係呢條數
如果麗城塞車又好, 荃灣中燈陣又好, 上落客多都好, 已經隨時要30分鐘先上跑道
就算25分鐘係停完尾站, 都未解決荃青, 荃灣路, 3幹入口出口, 柯士甸倒塞等等問題
啫係話, 頭站計要40 (25+15) 分鐘出到西九站, 已經係最保守
https://www.google.com.hk/maps/dir/22.3615693,114.0459523/22.3046957,114.1669464/@22.3396561,114.1029944,13.21z/data=!4m24!4m23!1m20!3m4!1m2!1d114.0893241!2d22.3676134!3s0x3403f918bf3709ab:0x931d560c30d6a3a2!3m4!1m2!1d114.100664!2d22.3709403!3s0x3403f8e3c295805b:0xfc3a399eff01683a!3m4!1m2!1d114.1140492!2d22.3743265!3s0x3403f8f1f7b26045:0x415e8625720abb8b!3m4!1m2!1d114.123914!2d22.3712695!3s0x3403f89271f879ff:0x5317ae2214c7ad34!1m0!3e0?hl=zh-TW&authuser=0
Google map plot一次, 私家車都行緊27分鐘, 仲要我係全部通順果陣plot
做埋荃中真係好兩睇

當然上繁麗城會塞車,由西約體育館塞排入浸聯小學堆私家車,過迴旋處先塞完,感覺幾趕頭段客,
所以我喺另一個post建議上繁出九龍234B/C/E行海安路停大快活樓下,避開塞車路段
咁好睇到底咁樣做唔做到麗城客

深井坐962B去西隧口係快,但去西九龍站都行死你,兼且盛惠$20
234E慢一半,但直到門口兼且只收$10
受限於西隧口地理位置,喺有尖沙咀特快同西鐵分客下,大部分新西過海車喺西隧口唔見得好多上落
所以兩條線做緊嘅野完全唔同
去西九龍站行埋應該都快234E唔少
而淨講深井, 52X轉鐵呢個方法某程度上已經係快, 234E最多都係叫一程過, 唔算好有競爭力

去程有96去西站轉西鐵就更加快

之前都分析過,
大涌道走,尾兩站食白果,比青公到大窩口站走,快5分鐘都冇,冇效益;
麗城走,大家都識講會太快,
咁可行走法就得呢條234E,靠西九龍快速公路追番行麗城同荃灣市嘅時間
大涌道走其實有咩問題, 雖然都真係快得唔多
同埋另一個擔心既點係, 咁樣做啫係代表30X 同234X既重組都有機會有變化

當然,你認為青龍頭深井長途對外線做唔起,點樣都唔會夠打嘅話,
歡迎你同該區議員表達意見,令佢地重心搬番去社區服務唔好咁多FF

另:喺邨巴+小巴96系+234A/B夾攻下,我唔認為青龍頭深井大多數人係用52X到荔枝角落車轉荃灣線去九龍,否則52X延長去旺角大多數人並無實質受惠,
而實際上青公沿線係大力支持52X延長至旺角

冇錯, 我都係咁以為
不過當我發現西九/東九番深井, 如果唔響LCK/美孚轉52X ,會慢成15-20分鐘, 52X拉去旺角都只係因為大家想有直車去旺角, 52X去到荔枝角道真係仲好多客? 又不至於, 少過44號線都唔出奇
 樓主| Ricky403 發表於 2019-10-6 12:50 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-10-4 13:51
我好耐之前都有過類似諗法,但唔記得有無 post 過。呢篇主題一直走漏眼,多得有版友推文我先見到

不過樓主 ...

就我記得嘅內容,你好似提嘅重組係234A+234B合併,234X拉長到浪翠園做旺角特快
不過我認為深井喺有尾站52X直出美孚做到去旺角之下,234X改完都唔太吸旺角客,
所以我建議嘅234E直達佐敦、西九龍站

至於荃景圍,既然之前都有數據證明深長荔:油旺係1:3 (未計尖沙咀),
我諗嘅係230X加經楊屋道直接全日,30X朝早七八點後減到一個鐘一班直至尾車,
大涌道荃灣市集中比234X做
30X荃威開35分,黃埔開00分;230X荃威開20、50分,黃埔開10、40分(荃景圍出油旺、油旺返荃景圍聯合班次)
230X黃埔開經紅磡灣,跟269B出尖沙咀,旺角後行西九龍走廊到楊屋道,再學42M咁返愉景新城、荃景圍