hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 香港巴士死局:九巴獨大
開啟左側

香港巴士死局:九巴獨大

tzuyu.taiwan 發表於 2019-9-9 23:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

日前流出消息,新創建打算放棄巴士業務,新城兩巴前途未卜。這則消息令人沮喪:新鴻基與新世界兩大財團一直割據香港巴士市場,互相抗衡;新世界此舉卻等同宣布離場,與敗陣無異。

這件事情來得意外;卻也一點都不意外。

新創建集團旗下雖有新巴及城巴,但它們的市佔率與公司規模,即使合二為一,也不及新鴻基旗下的九巴的一半。新巴情況特別惡劣:港島路線近乎「無肉食」。十多年前競投的西九龍與將軍澳路線呢?一樣毫無盈利。真正有賺的,恐怕只有十條以內的過海路線。城巴港島路線同樣糟糕,所幸的是,仍有機場、過境與數條「大西北」過海路線支撐整間公司,才不致虧蝕。

對岸的九巴,卻是另一片天地。沒錯,傳統的九龍區內路線,一樣利潤不多。但在九龍以北,卻是九巴的金礦:新界。自七十年代發展新界至今,九巴路線網絡輻射式擴展、路線數目翻倍再翻倍。新市鎮的巴士路線一直直接欽點予九巴營運-直至千禧年代,運輸署才後知後覺般安排新發展區的路線進行招標,惜為時已晚。

簡而言之,香港巴士的現況就是此般失衡:近年再無發展、面積狹小的港島由兩間巴士公司分享市場,近年大肆發展、幅員遼闊的九龍+新界卻主要由一間公司壟斷。

面對這一現況,突然想,其實新創建能堅持不放棄新城近廿年已是難得。只是面對未來,我們要問:是否該重新分配本港路線予各巴士公司,讓香港巴士市場可更健康、平衡地發展呢?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
VK4642 + 1 + 10 大師級作品

查看全部評分

洗手、洗手、洗手!
dogdog002 發表於 2019-9-9 23:57 | 顯示全部樓層

你屋企樓下既保安清潔都可以重新招標

點解巴士唔可以呢

你話無巴士廠無後勤

呢樣係有雞先定有蛋先既問題

最大問題係好多都係死局

好似屯門區巴士都無咩野好執

寧願玩新區好過

巴士遊樂團 發表於 2019-9-9 23:58 | 顯示全部樓層
其實新創建放棄巴士服務就一定等於新城壽終正寝嘅啦??
cruisesnet 發表於 2019-9-10 00:01 | 顯示全部樓層

明日大魚可以既.......
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-9-10 01:07 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士遊樂團 發表於 2019-9-9 23:58
其實新創建放棄巴士服務就一定等於新城壽終正寝嘅啦??

我冇咁講
Quanta 發表於 2019-9-10 01:34 | 顯示全部樓層
新發展區嘅招標,
So far 肥肉都由九巴中 (天水圍北/安達臣),
雞肋就俾咗新城 (將南/西九/啟德)

個別路線就一啲啲, 但整體都係九巴賺多啲
B1/B2/B3: 之前九巴嘅 B1 最好搵, 而家就開始差返啲

三巴以新巴最令人擔心, 又唔投新線, 睇唔到有前景
好在沙中線遲通車, 佢嗰堆支撐半間公司嘅紅隧線可以咬耐啲
tunghang 發表於 2019-9-10 01:49 | 顯示全部樓層

新城入主港島時都係相同局面,但都好積極進取,唔可以各有各做?
ky927 發表於 2019-9-10 05:18 | 顯示全部樓層
其實新城係有需要同政府傾合併專營權,港島蝕,就新巴頂左港島啲路線重組;留返城巴做過海、B系、九龍同北大嶼。九龍線俾一家做。

當然,行會批得兩個權,係唔會咁易俾你合併,但起碼傾下,不外乎凍結加價做交換。(當然批你合併,點同區會傾合併路線都係另一個難題)
paul2357paul 發表於 2019-9-10 05:59 來自手機 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2019-9-10 01:34
新發展區嘅招標,
So far 肥肉都由九巴中 (天水圍北/安達臣),
雞肋就俾咗新城 (將南/西九/啟德)

嶼巴堆大嶼山島內線只要東涌機場島有交通管制直頭告急,
請轉型開直接來往島內與大嶼山專區不經東涌市鎮既巴士線。
kitarolo 發表於 2019-9-10 07:23 | 顯示全部樓層

由對上一次續專營權時
雖然巴士公司不願直接
減價,但提供了轉乘扣減
亦間接造成今日局面。

新城競投起終點均在
九龍/新界路線時,要增加
勝算就唯有降低票價,咁就
令盈利能力都相應下降,有
跨公司轉乘都唔會係補差價
一蚊幾毫實際上還是要拆帳。

九汽投到嘅反正都要跟
時間表開,除咗W2、W3
呢類極端嘅情況,有轉乘都
好少蝕,如果你問我,不如機場
A線俾晒城巴而載通做E線吖。

另外,有無人明白#9想表達嘅意思?